Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ma ezt edd: 7 finomság, ami szerencsét hoz az újévben

2023. January 1.

A malac, a lencse és a pezsgő adja magát szilveszterre, de vajon mi a helyzet az új esztendő első napjával? Nos, ilyenkor érdemes egy kis kreativitással megalapozni a sikeres évet – legalábbis több népi tradíció szerint… 

Kör alakú reggeli

Egyél kerek reggelit! Szóba jöhet a bagel vagy a fánk, mely kerek és lyuk van a közepén. Nem nagyon megterhelő a feladat (az év többi napján sem, ugye?), az étel alakja pedig azt szimbolizálja, hogy az elkövetkező év kerek egész legyen – ez egy szép francia szokás, ami a világon sokfelé hódít.

Görög “tűz”

Vágj a földhöz egy gránátalmát! A görögök teszik ezt az elsőre talán kicsit furcsa szokást. A szétszóródó magvak a jólét és szerencse szimbólumai. Minél több a mag, annál nagyobb a szerencse.

Süss halat egészben

A hal kétféleképpen is szerencsét hoz. A pikkelyek érméket szimbolizálnak, ami egyértelműen a jólét jele. A halak előre úsznak (néznek), ami pedig az előrelépés jele. Ezenkívül nem jár semmilyen kompromisszummal, ugyanis hacsak nem halmentes étrendet fogadtál meg, húsát  korlátlanul fogyaszthatod – a tradíció állítólag valahonnan Skandináviából származik.

Ugyanolyan tápláló a konzervhal, mint a friss?

Szürcsölés

Ne törd meg a tésztát főzés előtt! Japánban a hosszú soba tészta (hajdinalisztből készül) a hosszú élet szimbóluma, de csak akkor, ha nem törik, illetve rágják  meg. Fejleszd a szürcsölési technikád és merülj el a japán gasztronómiában!

Zöldülj!

Egyél sok zöldet. Úgy néznek ki, mint a papírpénz. Minden szóba jöhet a fejestől a kelkáposztáig. Legjobb, ha összekeversz mindenféle zöldséget, így ha több pénzed nem is lesz, egészségesebb leszel. Arab szokás. 

Pénzes bab

Egyél egy tál Hoppin’ Johnt (amerikai egytálétel babból és rizsből). Az étel a feketeszemű babból készül, ami leginkább egy pénzérmére hasonlít, így gazdagságot és jólétet remélnek tőle a déliek.

Pénzt a sütibe!

Süss egy érmét a süteménybe. Ez a második görög eredetű hagyomány a listánkban. Eredetileg a citromos “Vasilopita” tortába sütik. Aki megtalálj a pénzt, egész évben szerencsés lesz (vagy irány a fogorvos)…

Ezek a leggyakoribb hibák, ha babbal főzöl

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!