Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
foto: Francis Mainard

Lehetetlen időbeosztás, hőség és stressz - Miért jó mégis séfnek lenni?

Minden nálunk megforduló séffel beszélgetünk is a felvételek során. Ezentúl számos éttermi konyhán álltunk már a falhoz lapulva, a munkát nem zavarva és lenyűgözve figyelve az összehangolt munkát, vagy éppen a pánikot, ha épp megúszik a műszak. Séfek egymás között.
2016. május 29.

Hiába a sokszor marcona külső, a hatásvadász ordítozó jelenetek a dokumentumfilmekben (amelyek amúgy sokszor tényleg így történnek a valóságban is), de a legtöbb séf nagyon egyszerű dolgokról beszél, amikor azt firtatjuk, hogy ugyan mégis mi történik velük, amikor lenyomják az ON gombot?

Szeretet

Jó, hát azt is mondhatnánk, hogy ez szinte giccses, de figyeljünk csak: “Főzni csak szeretettel lehet, attól lesz jó, ha jót akarunk. A nagyi levese is a szeretettől és a tanyasi hozzávalók miatt volt emlékezetes, nem a több milliós konyhatechnikától” – mondja Pataky Péter. És ugyanerről az elhivatottságról mesél Sárközi Ákos is, amikor a szakácskodáshoz szükséges tulajdonságokról kérdezzük: “Könnyen kötök ismeretségeket, tudok alkalmazkodni és soha nem félek a munkától”.

Teherbírás és monotonitástűrés

Ezek nélkül sem megy az ipar, a művészi fázis és a nyugodt alkotás, a menütervezés kreatív szakasza mellett napi szinten kell a stresszt és az egysíkúságot is tűrni, ha úgy adódik. Sőt, Bicsár Attila valami másról is beszél: “Tényleg sokat kihoz az emberből, ki is meríti, miközben inspirálja és elégedettséggel tölti el”.

A morajló erő

Bernáth József pedig azt az erőt említi, ami errefelé löki az embert, és minden nagy tervekkel belevágó fiatal séfnek azt javasolja, hogy lásson világot, tanuljon, kezdje akár elölről külföldön, profi csúcskonyhán, hogy egyértelmű legyen számukra, mit lehet ebből a pályából kihozni.

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Anyák és séfek egyszerre?

Anyák és séfek egyszerre?

A séfszakmát egyértelműen a férfiak uralják, ami kicsit meghökkentő lehet azok számára, akik nem látnak bele ebbe a világba. Hirtelen belegondolva  ugyanis a főzés olyan tevékenység, amit otthon évszázadok óta a nők feladataként könyvelünk el. Miért ne csinálhatnák tehát hivatásszerűen is? Az egyik leggyakoribb válasz erre a családalapítás és a szakma jellemzőinek össze nem egyeztethetősége.
Pataky Péter - séf a világ körül

Pataky Péter - séf a világ körül

Pataky Péter 2015 áprilisa óta vezeti az Ízes életet Mautner Zsófival felváltva. Zsófi izgalmas nemzetközi ihletésű receptjei mellé Péter a magyar konyha klasszikusait hozza, természetesen saját arcára formálva.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!