Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Legyen zöld! Tradíciók Szent Patrik napján

2019. március 17.

Március 17-e az írek nagy ünnepe, Szent Patrik napja. Bár semmi kötődésünk sincs az emléknaphoz, mégis egyre több „zöld” bulit rendeznek Magyarországon is ezen a hétvégén. Ha esetleg csak annyit tudtok az ünnepről, hogy igen, ma van az a nap, amikor az írek eszméletlenül berúgnak, akkor ez a cikk nektek szól. Persze az előbbi állítás kétségkívül igaz, de jön még pár érdekesség.

 

A híres zöld, ami igazából kék

Szent Patrik napját a 17. század óta ünneplik. Ő az az 5. században élt szerzetes, későbbi védőszent, aki keresztény hitre térítette az ír pogányokat. Március 17-én hunyt el, ezért ma ünneplik. Szent Patrikhoz eredetileg a kék szín kapcsolódott, ám az emberek Írország nemzeti egységét is egyre inkább ezen a napon kezdték ünnepelni, így a kék szín fokozatosan kikopott a köztudatból, és helyét az ír zászlóból ismert zöld vette át.

 

Sör, lóhere és még egy kis sör

Írországban 1903-tól számít hivatalos nemzeti ünnepnek Szent Patrik napja, az első parádét pedig 1931-ben szervezték meg. Mára a világ számos pontján tartanak parádékat, felvonulásokat, ezeknek 3 fő jellemzőjük van: a zöld szín, az ír népzene és a sör. Méghozzá rengeteg sör. A legnagyobb ilyen parádét New Yorkban rendezik meg évről évre, illik zöld ruhában megjelenni – vagy legalább valami zöldet viselni. Aki ugyanis nem tesz így, az szabadon megcsíphető a tömegben. Fontos szimbólum még a lóhere, a legenda szerint a hittérítő Szent Patrik a 3 levelű lóhere segítségével próbálta elmagyarázni az íreknek a Szentháromság egységét. A 4 levelű lóhere pedig a hitet, a reményt, a szeretetet és a boldogságot szimbolizálja.

 

Evés-ivás

Nincsen buli jellegzetes ételek és italok nélkül. Tudjátok például, hogy mi az a lóhere shake? Nem más, mint mentás fagyi tejjel keverve, ami igen népszerű finomság a mai napon. A felnőttek zöld sört szoktak inni, a sok alkoholra pedig tradicionális ír ételeket fogyasztanak, például ír szódás kenyeret, sajtos sült burgonyát vagy ír pörköltet. És ne feledkezzünk el a desszertekről se! „Szerencsére” minden világos alapszínű desszert pár csepp ételszínezékkel szépen zöldre festhető. Ha pedig természetesen zöld édességre vágynánk, a lime-os pite és a mentakrémes brownie a legjobb választás.

Ha sörivók vagyunk, a mai bulikban biztosan nem fogunk szomjasak maradni. A Guinness egyértelműen jó választás, ahogy a legtöbb angol sör, de a Heineken szintén „elfogadott” zöld csomagolása miatt (ezen logika mentén pedig nyugodtan folytathatjuk a felsorolást pár magyar márkával is…). Gyakran bolondítják meg a sört zöld ételszínezékkel, aki pedig mégsem kedveli ezt az italt, az számos zöld színű koktél közül válogathat.

 

Forrás: sheknows

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sörperec – sörrel

Sörperec – sörrel

Már most megmutatjuk Horvát Sára péksüti receptjét, a hétvégi kiránduláshoz feltétlen süssétek meg!
Krémes zöldborsófőzelék falafelgolyóval

Krémes zöldborsófőzelék falafelgolyóval

Klasszikus recept növényi hozzávalókból készítve.

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.