Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Legenda vagy tényleg jó a sebekre a paradicsom-kötés?

Körömgyulladás? Pigmentfolt? Csúnya pattanás? Mindre használhat nagyanyáink tippje.
2021. szeptember 14.

Nem csak belülről egészséges a paradicsom: a minél természetesebb környezetből származó zöldség vitamintartalma, méregtelenítő, rákellenes és emésztést segítő szerepe mellett kívülről is gyógyír. Leégésre már ajánlottuk a nyári bőrápolásnál, de alapvető kozmetikai növényként – pépesítve, tejfölös pakolásként vagy tonikként – ugyanígy tekinthetünk rá. Főleg a zsírosabb arcbőrűek hálálják meg a rendszeres használatát, de a likopin-tartalma felveszi a harcot az oxidációval, ami mindenkinek jól jön, aki az öregedést szeretné kivédeni. Ha pigmentfoltokat tervezünk világosítani, akkor zabpehely, túró vagy joghurt is kerüljön a pépbe.

Ám hogy ez a szárító és hámlasztó hatással bíró csemege még sebekkel szemben is hatékony lehet, arra most térünk ki. Természetesen mély, erősen vérző sérülésnél már inkább orvost kell felkeresni, és csak a felszíni, kisebb problémáknál alkalmazzuk a népi módszereket. Az aloe vera és a reszelt krumpli mellett a paradicsom is rengeteg mindenre lehet megoldás.

Ha pechünkre begyullad a körmünk, esetleg valamilyen enyhébb hámsérülésünk keservesen gyógyul, akkor egy lédús darabkát kanyarítsunk le a piros termésből, és légmentesen pólyáljuk be vele az érintett területet, legalább egy éjszakára. Pattanásokra és hegeikre, furunkulusra, kelésre vagy tályogra ugyanígy érdemes rákenni: összébb húzza a gócot, és a genny kifakadását is előmozdítja. A paradicsom darabkára gézt, majd fóliát ragasszunk, hogy a dunsztban kifejtse jótékony hatását. Reggelre remélhetőleg nyoma sem lesz a gyulladás okozta pirosságnak.

Van, aki szemölcs és begyulladt szőrtüsző esetén is él vele, ám rovarcsípésnél először is tisztázni kell, hogy allergiás reakció indult-e be, mert a nagy vörösödéssel és duzzanattal járó folyamat akár életveszélyessé is válhat. Ha erről nincs szó, akkor lehetőleg hidegen, akár egy hűsítő, vizes borogatás után alkalmazzuk a sérült felületen a paradicsomot.

Perzsa

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Itt a hőség, ideje rákapcsolni a bőrápolásra!

Itt a hőség, ideje rákapcsolni a bőrápolásra!

Oké, hogy kenjük a magas faktorszámú naptejet, de másra is szükség van.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.