Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Kurkuma, az indiai csodagyökér

2019. January 22.

Az ételeknek csodás aranysárga árnyalatot kölcsönöz, fogainkat viszont nem színezi el, ráadásul még vitamindús és fogyaszt is, mi az? A válasz a kurkuma, napjaink egyik legnépszerűbb szuperétele.

 

A növényt nagyrészt Indiában termesztik és dolgozzák fel, a gyökér részéből port készítenek. Illata kissé emlékeztet a gyömbérre, íze azonban kesernyésebb, fűszeresebb. Színét a kurkumin nevű természetes színezéknek köszönheti, amellyel textileket is színeznek. Így a konyhában sem csak fűszerezésre használhatjuk, hanem például húsvéti tojásainkat is befesthetjük vele. A kezeinkről viszont nehéz lesz letakarítanunk, ezért a kesztyű igencsak javasolt, a kötényen és konyharuhán pedig csak a fehérítő segít, ha véletlenül foltossá válnának a munka végére.

 

Miért egészséges?

A kurkuma telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, tartalmaz B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitamint, valamint magnéziumot, kalciumot, vasat, cinket és káliumot. Antioxidáns, leköti a szabad gyököket és óvja sejtjeinket, így csökkenti a rákos megbetegedések, az Alzheimer-kór és a reuma kialakulásának kockázatát. Hatóanyagai több epesav kiválasztására ösztönzik májunkat, ezáltal az emésztés könnyebbé és gyorsabbá válik.

 

Konyhai felhasználása

Az ételeknek intenzív arany színt és fűszeres, egyedi aromát kölcsönöz. Az indiai konyha egyik alapfűszere, a curry és a dahl elképzelhetetlen nélküle. Jól passzol még a közel-keleti fogásokhoz, például a humuszhoz, levesekhez, szószokhoz és házi majonézhez. Érdemes kipróbálni kurkumával a halat és a tenger gyümölcseit, valamint a marha- és szárnyashúst.

 

Csodafegyver a szépség szolgálatában

Habár kezeinket és ételeinket beszínezi, fogaink mégis fehérek maradnak, ha kurkumás ételt fogyasztunk. Ráadásul antibakteriális hatású, ezért vízzel hígítva akár étkezés utáni öblögetésre, fogtisztításra is használhatjuk. Fertőtlenít, sőt gyors segítséget nyújt fogínygyulladás esetén.

Ugyanez a gyulladáscsökkentő hatás a bőrünkön szintén érvényesül, tisztítja, ápolja, fiatalítja a bőrt. Indiában az esküvői szertartások előtt 2-3 nappal szokták végrehajtani a Haldi rituálét. Kurkumából, csicseriborsólisztből, szantálfából és rózsavízből krémet készítenek, ezzel kenik be a menyasszony és a vőlegény arcát, valamint lábait, egyfajta „last minute” szépítő kezelésként.

 

Fogyás kurkumával

A kurkuma étvágyunkra, vércukorszintünkre, emésztésünkre, anyagcserénkre és hormonszintünkre egyaránt befolyást gyakorol, ezáltal sokat segít a fogyókúrázásban. Egy friss, állatkísérleteken alapuló tanulmány pedig egyenesen arra enged következtetni, hogy megakadályozhatja az újabb zsírszövetrétegek kialakulását.

 

Forrás: Das Kochrezept

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kurkumás humusz

Kurkumás humusz

Humusz kis csavarral Gökler Kriszti konyhájából.
Ezt muszáj kipróbálni: Kurkumás-kókuszos rizs

Ezt muszáj kipróbálni: Kurkumás-kókuszos rizs

Ízben gazdag köretrecept, amely könnyen elkészíthető!
Villámgyors, kurkumás zöldspárgafőzelék

Villámgyors, kurkumás zöldspárgafőzelék

A friss zöld spárga annyira gyorsan megfőzhető, hogy nem érdemes túlbonyolítani a belőle készült ételeket. A kurkuma szép színt, a tejszín és a vaj kellemes krémességet ad ennek a gyorsan elkészíthető változatnak.

Napi ajánlatunk

Top videók