
Külhoni főzőcske, de okosan!
All exclusive. Az utazásaink során a magam részéről jobban kedvelem az önellátó túrákat, mint a fullpanziós megoldást.
Ennek a legfőbb oka, hogy szar kajáért már nem vagyok hajlandó pénzt kiadni. Egy centet sem. Márpedig a tömegek nagyüzemi szállodai étkeztetésére kevés kivétellel a minőség hiánya a jellemző. A másik ok, hogy a bőség zavarában az ember hajlamos túlzabálni magát, márpedig így negyven fölött egyre nehezebb nem felkapni azokat a plusz kilókat. Na, ezen egy all inclusive nem segít. Továbbá szeretem kipróbálni a helyi éttermeket, de leginkább magam szeretem elkészíteni a kajákat a frissen zsákmányolt helyi alapanyagból. Ha étterem, akkor vagy a tök házias, vagy az igényes, a fine diningra hajazó, ami szóba jöhet. Közhelyes étteremből külföldön is Dunát lehet rekeszteni, ezért szerencsés a hiteles ajánlásokra hagyatkozni. Ha teljes egészében önellátó a nyaralás, akkor csak arra figyeljünk, hogy az is maradjon, és ne váltsa le a konyhai robot.
Így:
1. Kerüljük a terülj-terülj asztalkámat, a pepecs megoldásokat, a hosszú felügyeletet igénylő főzést. Bogrács, grill, nagy tál saláták a megoldás. Sok gyümölcs, zöldség, ropogtatni való magok (ld. később!).
2. Reggelire egyfélét kínáljunk: én váltogatni szoktam a sós és édes reggeliket. Minta egy hétre: 1. nap: kókusztejes zabkása friss gyümölccsel, mézzel, 2. nap: sokzöldséges, sajtos omlett nagy halom primőr salátával, magokkal, 3. nap: banánpalacsinta juharsziruppal, friss gyümölccsel, 4. nap: lágy tojás avokádóval, füstölt hallal, kecskesajttal, zöldségekkel, 5. nap: zabpehely, joghurt, gyümölcsök és méz, 6. nap: tonhalkrém puffasztott rizsszeleten zöldségekkel, 7. nap: smoothie. Teát, zabtejes-fahéjas-kókuszcukros lattét iszunk mellé.
3. Ha tenger közelébe megyünk, a hal és a tengeri herkentyűk – annak, aki szereti és nem allergiás – a lehető legkézenfekvőbb, leggyorsabb, legkényelmesebb, legautentikusabb, egyben legínycsiklandóbb megoldást jelentik. A leg…leg…leg. Nekem mindenképp. Kihagyhatatlan. Csak só, bors, citrom, fokhagyma, vaj, kakukkfű, pár perc alatt meg is vagyunk vele. Köretnek saláta/párolt zöld levelek és egy jófajta fehérbor!
4. A szabad tartású négylábúak adta minőségi húsokból készülő sztékek, gerincek, bordák szintén villám megoldást jelentenek, az extra íz és hangulat kedvéért ideális esetben faszénen elkészítve. Gyökérzöldségpürék, -chipsek remekül kiegészítik és szintén pillanatok alatt elkészülnek.
5. Egytálételt készíthetünk bográcsban vagy fazékban. Hosszan fővő levesek elvannak a villanyon (gázt ne hagyjunk magára!), amíg mi a parton múlatjuk az időt. Ezzel szemben egy gyors távol keleti kókusztejes leves percek alatt megvan, és egy hadsereget is jól lehet lakatni vele.
6. Desszert gyanánt remek választás a rusztikus nagy darabokra aprított gyümölcssaláta. A fagyi opcióimat már többször megosztottam, de itt is van helye: friss gyümölcs-joghurt/kókusztej-méz, reggel formába adagolni, be a fagyasztóba, este fogyasztható, míg az előre lefagyasztott banánkarikákból egy párperces robotgépben való pürésítés után csoki, fahéj, mogyoró hozzáadásával pillanatok alatt varázsolhatunk egy frappáns, egészséges édességet.
7. Ha főétkezések között sznekkelnénk, maradjunk a gyümölcsöknél, magvaknál.
…A mosogatáshoz és az elpakoláshoz mindenképp vegyük igénybe a család/barátok segítségét!