
Kukorica édesen és sósan
Édesen kukorica? Kérdezte a naív énem jópár évvel ezelőtt, mielőtt megkóstoltam volna életem első kukorica fagylaltját. Azóta soha többet nem teszem fel ezt a kérdést, mert tudom, hogy édesen is milyen isteni. Persze-persze, a strandon a főtt kukorica igazán sósan finom, és lehet vitatkozni azon is, hogy a pattogatott kukorica is sósan az igazi, meg egy kis vajjal, vagy mondjuk karamellel. De hidd el, édesen is elég frankó.
Szóval volt egyszer egy mexikói vacsora, ahol a kukorica volt a főszereplő: kukorica krémleves tortillával és persze egy jó adag chilivel, füstös kukoricasalsa paradicsommal, avokádóval és korianderrel a frissen grillezett, chilis pácos húsok mellé, és a végén egy kukoricafagyival tálalt tres leches torta (szó szerint három tej, ez önmagában megér egy írást, visszatérünk rá!). Kukoricafagyi, ízlelgetem magamban, először csak a gondolatot, aztán magát a fagylaltot is. Mmmm, finom! És édes kukoricából ez volt a nulla mérföldkő, azóta ha nyár, akkor kukorica, ha kukorica akkor kukoricás desszertek.
Na nem csak. Ez az őrölten gluténmentes lisztként is felhasználható zöldség sósan szinte alapvetés. A jó öreg főtt kukorica például különböző fűszervajakkal állandó szereplő nálunk, ahogy a hideg ázsiai citromfüves, kókusztejes kukorica krémleves is. Néha egy-egy kukoricás rizottót is megfőzök, és az egyik kedvencem, a kukoricás, zöldséges fritter, avagy ropogós is jellemzően nyári étel a mi házunk táján.
Na de a desszertek! Amíg nem próbáltad, nem tudod, mit veszítesz! Íme csak pár ötlet:
- Kukoricás panna cotta bogyós gyümölcsökkel: főzd a kukoricát a tejszínnel, turmixold le, passzírozd át, majd ebbe keverd a zselatint.
- Kukoricás crème brulée: az alaprecepthez képest a krémben cseréld a folyadék (tej vagy tejszín) egy részét kukoricapürére.
- Kókusztejes kukoricapuding: a kókusztejes kukoricát kevés cukorral és vaníliakivonattal turmixold, passzírozd át, majd forralj rajta egyet egy kevés kukoricakeményítővel.
- Kukoricafagyi: ahogyan a crème brulée-nél is, a folyadék egy részét cseréld kukoricapürére, majd a fagyigép utasításai szerint fagyaszd.
- Kukoricatorta gyümölccsel: a gluténmentes életet élők ismerik a kukoricalisztet, amihez, pont a glutén hiánya miatt, xanthán gumit szokás adni. Így viszont némi szemes kukoricával érdekes piskótaszerű sütemény süthető belőle, amihez jól megy pl. a karamellizált barack
- A híres amerikai kukoricakenyér: a déli államok jellegzetes étele a kukoricakenyér, ami ugyan édes, mégis sós ételekhez fogyasztják. Viszont ha megsütöd, rájössz, hogy lekvárral tökéletes desszert lesz belőle.
És ez csak néhány azokból a desszertekből, amelyeket kukoricából készíthetsz. Bármit is csinálsz, legyen az akár sós, akár édes, egy dolog nagyon fontos: ha turmixolod, vagy pürésíted a kukoricát, mindig érdemes átpasszírozni, mert a héjat még a legelvetemültebb kések is csak nehezen aprítják olyan apróra, hogy az már nem zavaró. Néhány perccel több munka, de az eredmény selymes krém – megéri.