Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Közel az idő, egy brit milliárdos megjósolta a tej- és húsipar végét?!

Mi lesz itt, ha Jim Mellon tippje beválik?
2021. augusztus 13.

James Mellon egy brit milliárdos, befektető és filantropista – aki bizonyos folyamatokat már valószínűleg előre láthatott, lévén hogy van mit a tejbe aprítania. Ám most pont a tej az, aminek a pénzember szerint nemsokára lealkonyul: nagy változás állhat be abban, ahogyan az állati termékeket eddig fogyasztottuk. Agrár-forradalmat emleget új könyvében, melynek a zengzetes Moo’s Law: An Investor’s Guide to the new Agrarian Revolution címet adta.

A koronavírus kitörésekor esett gondolkodóba – ekkor szembesült igazán az élelmiszeripar árnyoldalaival. Ma a nagyüzemi állattartás úgy zajlik, hogy az antibiotikumok 80 százalékát a tenyésztett jószágokba pumpálják, ami az emberek megbetegedésében is szerepet játszik később. Ha nem akarunk újabb világjárványt, akkor ezt a melléfogást ki kell iktatni, sőt: máris növényi-, illetve sejt-alapú mezőgazdasági megoldásokat sürgetne Mellon. Az eredmény a tisztább ennivaló lesz, mellyel nem mellesleg kevesebb környezeti károkozást és kegyetlenséget kell elszenvednie a bolygónknak. A farmok széndioxid-kibocsátása is csökkenne, így a globális felmelegedést okozó gázok mértéke is 18 százalékkal visszaeshetne.

 

Mellon szerint maximum tíz éve lehet hátra a tejüzemeknek, ahol gyakorlatilag laborokban gyártják a fehérjét – addigra a növényi alternatívák is bőven elérhetőek lesznek. Aztán felkészül a húsipar – szintén a növényi termékek vennék át az állati áruk helyét – nem véletlen, hogy a milliárdos beszállt a sejtszintű mezőgazdaságba egy jelentős saját céggel, ahol a biotechnológia, a szövettechnika, a molekuláris biológia és a szintetikus biológia hódít meg új területeket. A sejttenyészetekre épülő tenger gyümölcsei márkák is feljövőben vannak, és Mellon szerint 2040-re már a teljes piacot ilyen gyárak fogják ellátni. Az üzletember a Netflix megrázó dokumentumfilmjére – Seaspiracy – szintén hivatkozik, mely a tengeri halászat visszásságaira hívja fel a figyelmet.

Ám sok kérdés még nyitva marad: a laborhús máris vegánnak számít, mert erőszakmentesen készül? Ha az állattenyésztés bedől, mi lesz a munkanélküliekkel? Ki engedheti majd meg magának a futurisztikus élelmet? Az etikai kérdésekről nem is beszélve, miszerint Istent játszva, szöveteket állítanak elő ezek az új üzemek. Mellon mindenkit megnyugtat, hogy 2035 körül a laborhús már tömegcikk lesz, a farmos termékek elavulttá válnak addigra. A változás pedig az álláskeresőket is kedvezően érintheti, hiszen az új területeken is lesz szükség szorgos kezekre. A fogyasztók pedig általában egészségesebbek lesznek, így a végén még mindenki jól jár.

Perzsa

Forrás: veganfta.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Brit tudósok kimutatták: a vegánok biomarkerei jobbak

Brit tudósok kimutatták: a vegánok biomarkerei jobbak

A húsevőkhöz képest egészségesebbnek tűnnek a növényi táplálkozás hívei.
Hailey Bieber érezhetően megkönnyebbült, mikor letette a húst

Hailey Bieber érezhetően megkönnyebbült, mikor letette a húst

A popsztár Justin Bieber topmodell felesége is a vegánok táborát erősíti.
4 mód, hogy több fehérjét vigyünk be a húsokkal

4 mód, hogy több fehérjét vigyünk be a húsokkal

Emellett ezek a változatok kevesebb kalóriát is tartalmaznak.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!