Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Koronavírus ellen is jó lehet az aligátor-bors?!

Valódi szuperkaja ez a harapós trópusi fűszer.
2021. október 6.

A nigériai Adekunle Ajasin Egyetem egyik kutatócsoportja váratlant húzott: egy egzotikus gyógynövény segítségével szállnak szembe a világjárvánnyal. Tea és szappan formájában kísérleteznek az aligátor-borssal, mely nyugat-afrikai növény nemcsak a koronavírus fertőzés megelőzésére, de a kialakult betegség kezelésére is ütőképesnek tűnik. Az édenmagként és guineai szemekként is ismert Aframomum melegueta a laborban már ígéretes eredményeket hozott: szappanként a bőrfelszínen lévő kórokozókat hatásosan elpusztította. Egészségmegőrző teaként szintén előnyösnek tűnik a fogyasztása, mely biztonságos, és úgy tűnik, hogy mindennemű mellékhatást nélkülöz.

A kardamom rokona egyébként már bizonyított korábban a kolera, a sárgaláz, a himlő és a bárányhimlő ellen is. A csípős, egyszerre citrusra és feketeborsra emlékeztető ízű fűszer kivonata aktívnak bizonyult számos vírussal szemben: fitokemikáliái beindítják a fertőzött egyén nyiroksejtjeit, felépítvén a szervezet ellenállását.
A népi gyógyászatban az asztma, a gyulladások, a súlyfelesleg, a férgesség és a rák ellenszerének is mondják. Ezen kívül hányingert csillapít, emésztést javít, méregtelenít és ragyogó bőrt is eredményez. Az ártalmas baktériumokkal leszámol, de a jótékony bacilusokat támogatja. Nemi vágyat is serkent, illetve energikussá tesz, és akár depresszió esetén is érdemes alkalmazni. Bors helyettesítő, mert kevésbé irritálja az emésztést, de kézműves sörökben, ginben, a norvég akvavitben és még almáspitében is megállja a helyét.

Perzsa

Forrás: guardian.ng/elitethrive.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Édenmag vagy kardamom otthonra, jöhet?

Édenmag vagy kardamom otthonra, jöhet?

Fűszerezzük fel gyömbérfélékkel a lakást, ahogy talán eddig még nem tettük.
Extraszűz kókuszolajjal a koronavírus ellen?

Extraszűz kókuszolajjal a koronavírus ellen?

A növényi zsiradék hatékonynak tűnik a fülöp-szigeteki fertőzöttek kezelésében.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!