Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Körbenéztünk egy biogazdálgodásban Fanø szigetén, Dániában

Kolléganőnket Dániába vitte az élet egy időre, persze hogy megkértük, nézzen körül alaposan és kóstoljon meg mindent, amit tud és szeret. Ezúttal a húsok körül fordult egyet.
2016. március 19.

Mi az organikus hús? Magyarul a bio, míg az angolban az “organic” kifejezést használják a hagyományostól eltérő gazdaságban nevelt állatok húsára. Dániában a legkisebb boltokban is könnyen találhatunk minden termékből bio (organic) és hagyományos verziót. Az előbbi minden esetben drágább, de az emberek nagy többsége megfizeti az árkülönbözetet. Magyarországon is egyre nagyobba a divatja a biogazdaságokban megtermelt és előállított termékeknek. De vajon a húsok esetében is kellő figyelmet fordítunk arra, honnan jön az étel, ami a tányérunkon végzi?

Mit tudunk arról, amit megeszünk?

Jó esetben piacon, jól ismert hentestől szerezzük be a húsokat, rossz esetben az áruházak neonszínnel megvilágított hűtőpultjaira mutogatunk, és mondjuk a mennyiséget. Azt már ne is említsük, amikor már hentes sincs, csak a végeláthatatlan hűtők polcáról emeljük le a konyhakész méretűre vágott, valószínűtlen színű hússzeleteket, amik puha, fekete tálcán, alaposan lefóliázva várdogálnak vevőjükre. De hogy kerül a hús a boltba? Először is, a hús egy állat valamelyik része volt egykor. Az állatot pedig tartották valahogy, valahol, valameddig, és etették valamivel. És itt a különbség a hagyományos és az organikus állattartás/hús között. Vitán felül való, hogy a bio jelzéssel ellátott húsok jobb minőségűek. Az állatokat jobb körülmények között, nagyobb odafigyeléssel gondozzák. Többet vannak friss levegőn, és tápláló, bio takarmánnyal etetik őket. Az állatoknak több időt hagynak a növésre, nem etetik őket adalékanyagokkal, és gyógyszerekkel. Ami pedig a levágást illeti, humánusabban és gyorsabban csinálják, mint egy hagyományos gazdaságban.

Birkák és tehenek

Volt szerencsénk ellátogatni egy Fanø szigetén élő házaspár farmjára. Birkákat és teheneket tartanak. Leginkább a birkák bundájával kereskednek, de húsukat is értékesítik. A teheneket főleg a tejtermékek miatt tartják. A hajnali órákban érkeztük. Sötét volt és hideg. Három boldog kutya szaladt ki a házból, akik sosem láttak láncot. Pálinka helyett forró teával fogadtak és a tanya bemutatásával kezdték. Egy kis bárány is várt ránk az udvaron, ketten fogták, majd a villámgyors és szakszerű lövés után megnyúzták és kizsigerelték. A városon élők, az állattartással szinte alig találkozók bizonyára nehezebben esnek át ezeken a jeleneteken, ellenben abban egészen biztosak lehetnek, hogy a hungarocell-tálcájukra rákerülő paprikásnak való állat ennél csak cudarabb körülmények között és és pusztul mondjuk egy közepesen körültekintő üzemben. Tizenöt kiló vérvörös hús lógott előttünk, a traktorra felakasztva. A bundát megtartottuk és kimostuk. A húst pedig felpakoltuk és szabad tűzön sütöttük meg, hosszú órákon keresztül. Egészen más íze volt, mint bármilyen más húsnak. Friss és egészséges. Kívül ropogós, belül szaftos. Sóért sem kiáltott. Azóta ettünk nem bio bárányt is, a különbség leírhatatlan.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fűszeres bárányfasírt merguez módra

Fűszeres bárányfasírt merguez módra

Ha nagy vendégségre készülünk, de már mindenki unja a "sima" fasírtot, készítsük el ezt a fűszeres húsgombócot!
Báránycsülök, tavaszi babraguval

Báránycsülök, tavaszi babraguval

Fantasztikus, tavaszi egytálétel. Sok-sok zöldséggel, fűszernövénnyel és egy omlós bárány csülökkel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!