Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Konyhasuli franciául: a Piac (Marché)

Az egykori vásárcsarnok, a Les Halles egy igen bonyolult és elég rossz hírű metróállomás Párizsban. Nemcsak ez az épület járt rosszul, szerte Franciaországban kulturális centrum, kosárpálya lett belőlük, amikor a hatvanas-hetvenes évek szupermarket-építési láza fölöslegessé tette őket.
2016. július 8.

piac_2Ennek ellenére az átlag francia ragaszkodik a piachoz, mint nélkülözhetetlenhez. A piacok rettentő változatosak lehetnek, a célcsoport lehet antillai vagy éppenséggel divatos felső középosztálybeli, ez utóbbinak nyilván komoly bio-szekcióval is kell rendelkeznie és kevesebb lesz az olcsóért vesztegetett, eredeti aranykarkötő és afrikai faszobrocska.
Számos helyen működik az országban piac a hét meghatározott napján és sok esetben az önkormányzatok újranyitják az egykori vásárcsarnokokat is. A piac jelentősége a franciák régiójukhoz való szoros kötődésében rejlik, hiszen mindenki eljött valahonnan. Az autentikusság fontos kérdés a piac tekintetében is, ezért gyakori piac_3témája a tévécsatornák rejtett kamerás oknyomozó riportjainak például a kamu korzikai kolbász vagy a Metróban vett, de ősvidékiként eladott kecskesajt. 
Nemcsak zöldséget és gyümölcsöt lehet itt találni, de csaknem mindig nagy serpenyőkben igazán gusztusosan tálalt készételeket is, amelyekből egy tál (barquette), kitesz egy ebédet is, általában igen olcsón. Ez mondjuk nem vonatkozik a városi piac szélén feltűnő foodtruck- okra, akik általában igen jó hamburgert vagy tacót árulnak, de nyakkendős-kiskosztümös törzsközönségük miatt közmegvetés tárgyai.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Konyhasuli franciául: élet a csigán túl

Konyhasuli franciául: élet a csigán túl

Bármilyen furcsa is, de a franciák a békacombon és a házába visszatöltött csigán kívül is esznek ínyenc dolgokat. Ezek ráadásul más nemzetek számára is bátrabban befogadható ételek.
Konyhasuli franciául: elő a békával!

Konyhasuli franciául: elő a békával!

A Belleville randevú békás jelenete óta nehéz felednünk az érzést, hogy bizony milyen egyszerű megoldás is pár falatra ez a jószág, még akkor is, ha a kis Vuk nem vesződött vele. Konyhasuli franciául az EB ideje alatt: Osztály, vigyázz!
Konyhasuli franciául: a Delikát (épicerie)

Konyhasuli franciául: a Delikát (épicerie)

Sok mindenre jó a delikát, és sok mindenre nem. Jó, ha tudjuk, mely termékekért érdemes betérni. Ezeket az üzleteket az eredetiség keresése tartja fenn, és általában valamelyik tájegység (Korzika, Périgord, Bretagne, Normandia, Elzász, Provence) jellegzetes termékeit árulják. Párizs amúgy is összegez és összehoz, hiszen ide mindenki valahonnan jött, és nemhogy halványodik, hanem erősödik a regionális öntudat.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!