Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Konyhai tervezés - Hogyan lesz a napi őrületből vacsora?

Rend a lelke mindennek, mondták nagyanyáink, és el kell ismernünk, igazuk volt. Ha kicsit csavarunk a mondáson, azt is mondhatjuk, terv a lelke mindennek. Például annak, hogy elkerüljük a mindennapi stresszt a vacsorakészítés körül.
2016. május 5.

Gondolom, sokunknak ismerős a helyzet, ahogyan húzzuk-vonjuk magunk után az iskolában, óvodában elfáradt gyerekeinket, mi magunk sem vagyunk már olyan frissek és ropogósak, mint reggel (se) voltunk, és nem menekülhetünk, be kell ugrani a boltba, mert nincs otthon semmi vacsorára. Ez az anyák  egyik – rémálma, és sokan évekig nem szabadulnak tőle, pedig csak egy kevés tervezés kellene hozzá. No meg néhány szabad óra, de ígérem, azt elég egyszer rászánni a dologra, utána már csak frissíteni kell, ami néhány percnél nem vesz többet igénybe.

Hogyan kezdj neki?0303 Csirke- gombahamburger chutney-

Az első feladat a menütervezés. Igen, menütervezés. Ne mondd, hogy nincs rá egy órád, ha cserébe azt kapod, hogy az estéidet nyugodtabban töltheted el! A tervezésben sokat segíthetnek a gyerekeid is, ha megkéred őket, hogy írják le a kedvenc ételeiket, amiket bármikor szívesen megennének. Ekkor máris van egy listád. A másik sort adhatják azok a receptek, amiket te magad akár félálomban is kipattintasz a kezedből. A harmadik lehet a nyugisabb estékre tartogatható, kipróbálásra szánt új ételek csoportja. Ha mindenkitől begyűjtötted az ötleteket, készíts belőlük egy menülistát. Szedd benne külön a max. 25 perc alatt elkészíthetőket (bizony, sok ilyen van!), és a macerásabbakat. Bizonyára van a hűtő ajtaján egy heti órarend is, amin a gyerekeid délutáni elfoglaltságai szerepelnek. Ha a tervezés során ránézel erre az órarendre, azonnal látni fogod, melyik napon kell félálomban is összeüthető vacsorára készülnöd, és melyik az a nap, amikor villanthatsz valami olyasmit, amihez több idő kell, mint egy szendvics elkészítéséhez. És nem, az sem főben járó bűn, ha néhanapján pizzát rendelsz, csak azt is tedd a terv részévé!

Egyéb források04.27 Savanyú krumplifőzelék liszt nélkül + Zöldfűszeres fasírt

Sokan vannak olyan szerencsés helyzetben, hogy a szüleik besegítenek nekik akár óvodából, iskolából hazakíséréssel, akár délutáni felügyelettel. Ha a nagymamák hajlanak rá, akár a vacsorakészítésbe is beszállhatnak. Amíg a gyerkőcök a leckét írják, a nagymama talán szívesen főz egy főzeléket, egy levest, amit aztán haza lehet vinni.  
Másként is megkönnyíthetjük az életünket, ehhez remek eszköz a fagyasztó például. Tervezzünk be olyan főzős estéket az életünkbe, amikor két-három féle ételt megfőzünk és lefagyasztunk, ezeket csak elő kell kapni egy-egy kritikusabb estén, és máris kész a vacsora.

Talán most sokan felhördülnek, mikor van nekem erre időm? felkiáltással, de nagyon praktikus lehet az esti vacsora káosz leküzdésében, ha befőzünk, tartósítunk. Egy-egy házi készítésű lekvár, spagetti szósz, gyümölcs kompót igencsak jól jöhet, ha percek alatt kell ételt varázsolni az asztalra. Tároljunk a fagyasztóban ésszerű mennyiségű kenyeret vagy péksüteményt, ez is jól jöhet.
Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a lehetőségeinkhez – a rendelkezésre álló helyhez és a pénztárcánkhoz – képest legyenek készleteink otthon. Nincs annál időrablóbb, mint mikor olyasmiért kell sorba állni a boltban, amit jobb lett volna csak leemelni a kamrapolcról. Tartsunk otthon mindig az alapvető élelmiszerekből, praktikus, ha van mindig egy-két konzervünk, amit alapul használva vacsorát készíthetünk, és itt koránt sem a készétel konzervekre gondolunk. Kukorica, lencse, bab, paradicsom konzerv segítségével jó néhány ételt készíthetünk, főzelékeket, köreteket, leveseket. Krumpli, hagyma, tojás is bármikor kellhet egy háztartásban, de ugyanilyen jó szolgálatot tehetnek a különböző tejtermékek, egy-egy csomag túró akármikor kiránthat a csávából, készítsünk belőle akár túrós tésztát, akár túrógombócot vagy vargabélest. Hasonlóan ajánlatos a mélyhűtőben is tartani zöldségeket, gyümölcsöket, néhány adag húst, amiből fél óra alatt vacsora lehet.

 

Bevásárlás

 

Ez a másik sarkalatos pontja a káosz elkerülésének. Ha elkészült a heti menüterv, rögtön írhatunk mellé bevásárló listát is. Egy héten egyszer bőven ráérünk beszerezni a listán szereplő tételeket. Ha ezt követjük, nem fordulhat elő, hogy hiábavaló fél órákat töltünk el az üzletekben, hallgatva a fáradtságtól visító gyerekünket, aki türelmetlenül várja már, hogy hazaérjen. A legkényelmesebb és legpraktikusabb megoldás a házhoz szállíttatás, nagyon tudjuk ajánlani. Ha leülünk a számítógép mellé, átgondoljuk, mire lehet szükségünk – a listáink alapján – az elkövetkezendő másfél-két hétben, nyugodt körülmények között meg tudjuk rendelni egy olyan cégtől, ahol házhoz szállítást is vállalnak. Hagyhatunk időt magunknak arra is, hogy átnézzük a megrendelést, kihúzzuk belőle, ami talán nem is annyira szükséges, és hozzáírjuk, ami még eszünkbe jutott. Sok időt, és sok pénzt lehet ezzel a megoldással spórolni.

 

Megosztom barátaimmal
Kandikó Éva

Kandikó Éva receptje

Szerkesztőink kedvencei

Dödölle

Dödölle

Újra divatba jönnek a régi, hagyományos magyar ételek. Ilyen a dödölle is, ami magában vagy köretként is szuperül működik.
Medvehagyma pesztó

Medvehagyma pesztó

Ha ipari mennyiségben sikerült begyűjtenünk a medvehagymából és már belesütöttük mindenbe, akkor se essünk kétségbe. Szuper kis pesztót készíthetünk belőle.
Marokkói karfiolleves

Marokkói karfiolleves

Az unalmas karfiolt varázsoljuk el fűszerekkel! Gyorsan, egyszerűen illatosan.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!