Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Pintér Árpád - PIXELTASTER │BBC GoodFood magazin

Konyhai kérdéspárbaj két győztessel - Mautner Zsófi és Pataky Péter

Mivel Mautner Zsófi és Pataky Péter váltótársak, ezért csak ritkán találjuk őket közös konyhában. Éppen ezért leptük meg őket ugyanazzal a kérdéssorral, kíváncsiak voltunk az összhangokra, rímelésekre, de persze a különbségekre is. Inspiráció, vendéglátás, alapanyagok és sok-sok hasznos tanács a kezdőknek: vigyázz és kész!
2015. október 3.

Hogy történt a start a konyhában: ki vagy mi volt az inspiració?

Mautner Zsófi: Főzős családban nőttem fel, ahol a főzés már gyerekkorunkban nagy móka és kiváltság volt, hatévesen már megtanultam húslevest főzni, hétévesen csörögefánkot sütöttem. Igazán komolyra azonban csak egyetemista korom után fordultak a dolgok, egy inspiráló New York-i év jelentette a mérföldkövet, akkor vált a hobbiból mindent elsőprő szenvedély.
Pataky Péter: Az egész család jól főzött gyermekkoromban. Nők és férfiak egyaránt. Tisza-parti gyerek lévén az édesapám halászleve, vagy a frissen fogott és sütött, ropogós keszeg friss zöldségekkel, mind-mind meghatározó élmény volt számomra. Édesanyám levesekben verhetetlen. Legyen egy egyszerű köménymag-, vagy lebbencsleves, rá mindig számíthatok, ha arra járok, de a rakott karfiolja is csodálatos. Az egyik nagyapám horgászott, a másik vadászott, így szerencsés gyerekként már fiatal koromban megszoktam a komolyabb étkeket. Sajnos emlékszem sok gyerekre, akiknek egy bélszínroló (!) is ritkán adatott meg. Nem mondom, hogy egyenesen vezetett az az út a szakács szakmához, de alsó tagozatban már sütiket sütöttem, és a vadahoz is én ízesítettem a mártást a családi karácsonyokon. A családi háttérért nagyon hálás vagyok, nélkülük nem tartanék itt.

Mit jelent számodra a főzés? Mi a jó benne?

MZS: Mindent és minden. Ha egy-két napig nem tudok valami miatt főzni, már viszket a tenyerem. Minden egyes fázisát szeretem, az étel kitalálásától a kitálalásáig. A főzés kikapcsolódás, alkotás, együttlét, etetés, szeretés, kommunikáció.
PP: Mindig is szerettem kreatívkodni. Írni, fotózni, stb. A főzés is egy olyan elfoglaltság, amivel az ember ki tudja élni a kreativitását és egyben örömet is szerez másoknak, mintha mondjuk egy zeneművet írna, vagy szobrot faragna. Főzni csak szeretettel lehet, attól lesz jó, ha jót akarunk. A nagyi levese is a szeretettől és a tanyasi hozzávalók miatt volt emlékezetes, nem a több milliós konyhatechnikától. Az IKON étteremnél a belvárosban van egy kis lakás, ahol lakom, de ott ritkán főzök. Nincs rá időm. A Tisza mellett van egy kis házam, ott szeretek főzni. Ráérősen, lehetőleg a szabadban, barátoknak, családnak. A kisház a menedékem, a nyugalom szigete, ahol tényleg ki tudok kapcsolni. Reggel felkelünk a madárcsicsergésben, bemegyünk a faluba friss zöldségekért, és ráérősen megreggelizünk. Néha a barátnőm is meglep egy-egy finomsággal, szeretek a frissen vágott paprika és uborka illatára ébredni. Ha a kávé is gőzölög, akkor már nagy baj nem történhet aznap.

Hogyan csinálnál kedvet a kezdőknek?

MZS: Sikerélménnyel. Szerintem minden kezdőnek érdemes néhány tutibiztos alapreceptet megtanulnia, amivel mindig garantáltan sikere lesz, ez már meghozza után a kedvet. Egy tökéletes krémleves, egy jó salátaöntet, sült zöldség, sült csirke, lisztmentes csokitorta – ezek legyenek azok.
PP: A legfontosabb tanács, hogy ne féljünk a főzéstől! Főzni egyszerű, csak pár dologra kell figyelnünk:
– Menjünk ki a piacra, ott biztos kapunk ihletet. Kérdezzük az árust, ő miből mit, és hogy szokott főzni!
– Egyszerű dolgokkal kezdjünk, egy gyors tészta, saláta, krémleves. Ne használjunk félkész szószokat és ételízesítőt!
– A kevesebb több! Jobb egy jó vajas kenyér, mint egy elrontott narancsos kacsa.
– Ne kapkodjunk! Szánjuk rá az időt, készítsünk oda mindent előre és ha a recept 20 percet ír, akkor ne csapjuk össze 5 perc alatt.
– Olvassunk sok jó (!) szakácskönyvet! Keressünk rá a receptre a neten és olvassunk el többet, mielőtt belevágunk. Biztos találunk majd nekünk valót!
– Főzzünk a szeretteinknek, közben gondoljunk arra, milyen boldogok lesznek majd!

Az első, ami eszedbe jut, ha vendégek jönnek: változik, vagy van olyan bevált recepted, amit szeretsz használni?

MZS: Inkább biztosra megyek, és az a lényeg, hogy kényelmes legyen elkészíteni, ne kelljen végig a konyhában állni, hogy én is részese lehessek a társalgásnak. Etetni szeretek, nem művészkedni.
PP: Grillezni a teraszon, vagy sütőben szoktam egész bőrös húsokat sütni, alatta zöldségekkel, gombával, krumplival. Sütöttem már egészben kappant, de néha alig várom, hogy a Korondon vásárolt kerámiaedényben készítsek töltött káposztát, savanyú káposztából, füstölt hússal, kaporral. Csirkepaprikás és halászlé is előfordul néha. De mondjuk egy steak szendvics, berni mártással is a barátok kedvence. Szerintem érdemes hozzám vendégségbe jönn 🙂

Mi az, ami nálad mindig van a kamrában?

MZS: Chili, vanília, római kömény.
PP: Savanyúságok, cékla, mustárok, vaj, húsos szalonna, 50 féle só (gyűjtöm) olivaolajok, ecetek, hagyma, fokhagyma. Akármilyen furcsa, nem vezetek hagyományos háztartást jelenleg. Így olyan dolgok vannak csak a Tisza-parti kisházban, amik nem romlanak meg. Előfordul a fagyasztóban Kövér Zoli bácsi hurkájából is azért.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Pataky Péter - séf a világ körül

Pataky Péter - séf a világ körül

Pataky Péter 2015 áprilisa óta vezeti az Ízes életet Mautner Zsófival felváltva. Zsófi izgalmas nemzetközi ihletésű receptjei mellé Péter a magyar konyha klasszikusait hozza, természetesen saját arcára formálva.

Két stílus, egy konyha - az Ízes élet a Gourmet Fesztiválon

Az idei Gourmet Fesztiválon is szerepelt az Ízes élet a színpadon, méghozzá két műsorvezetőnk, Mautner Zsófi és Pataky Péter álltak egy pulthoz. Pirultak a bucik, olvadt a zúza és tökéletesen csípett az uborkasaláta.
Konyhai inspirációk Mautner Zsófitól

Konyhai inspirációk Mautner Zsófitól

Naponta látjuk megnyugtató mosolyát, figyeljük, ahogy otthonosan nyúl a fakanálért, magabiztosan sóz és könnyedén átforgatja a piruló krumplit. Egyszóval belopta magát a mindennapjainkba és menniyre jól is van ez így. De honnan szerzi Zsófi az ihletet, mi jelentette számára az inspirációt? Megkérdeztük.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.