Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Konyhai bakik – apróságnak tűnnek, mégis érdemes elkerülni ezeket a hibákat

2018. november 30.

Tudjuk, nehéz megszabadulni a rosszul berögzült szokásoktól, nincs ez másként a főzés terén sem. Pedig kis odafigyeléssel megelőzhetjük a mindennapi apró hibák elkövetését, ezáltal pedig biztonságosabbá és komfortosabbá tehetjük a konyhai munkát.

 

Rosszul fogjuk a kést

Megmarkoljuk a kés nyelét, majd mutatóujjunkat a penge tetejére helyezzük. Rossz hír, hogy a séfek többsége szerint helytelen így fogni a kést. A helyes módszer az, ha hüvelykujjunk a penge egyik, mutatóujjunk a penge másik oldalánál tartja a kést, többi ujjunk pedig markolja a foglalatot.

 

Helytelen sorrendben használjuk fel a recept hozzávalóit

A receptekben nem véletlenül követik egymást úgy a lépesek, ahogyan le vannak írva. Ez a sorrend felel ugyanis az ízek kialakulásáért. Például a fűszernövények csak a főzési folyamat végén kerülhetnek az ételbe, hiszen túlfőzve elveszítik aromájukat.

 

Megfeledkezünk a kések rendszeres élezéséről

Ha csak heti 2-3 alkalommal vesszük elő késeinket, akkor is szükséges évi két élezést beiktatni. Különösen érvényes ez akkor, ha nem speciális tárolódobozban tartjuk a késeket, hanem csak egy fiókba beszórva, ahol könnyen megpattanhat az élük.

 

Megvesszük a csillogó késkészletet

Nem tagadjuk, minket is vásárlásra ösztönöz egy szép és drága késkészlet, de igazából jobb, ha egyesével vesszük meg vágószerszámainkat. A szettben kapható kések felére lehet, hogy sosem lesz szükségünk. Vásárlásainkat igazítsuk főzési szokásainkhoz!

 

Forró ételeket, folyadékokat teszünk a késes aprítóba

Árt az egész gépnek, különösen a kés pengéjének.

 

Előbb vágjuk fel a húst, mint a zöldségeket

Otthon nem feltétlenül szükséges külön vágódeszkákat tartani a zöldségféléknek és a húsoknak. Ha így teszünk, egy szabályt mindenképpen tartsunk be: nyers hús szeletelése után kötelező az alapos mosogatás.

 

Húst pakolunk a hűtő felső polcára

Pedig igazából a legalsó polcon a helye. Mindig oda tegyük a hús- és halféléket, így elkerülhetjük, hogy levük megszennyezze az alattuk tárolt élelmiszereket.

 

Telepakoljuk a serpenyőt

Imádjuk ezt a hasonlatot: „A hozzávalók úgy kerüljenek a serpenyőbe, ahogyan mi is szeretünk utazni a liftben. Férjen be mindenki, de ne érjenek egymáshoz az emberek.” Ha a serpenyőnket túlságosan megpakoljuk, nem csupán a főzés ideje nő meg, hanem a hozzávalók sem fognak pirulni, sülni, inkább csak párolódnak.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

5 gyakori hiba mirelit zöldség főzésekor

5 gyakori hiba mirelit zöldség főzésekor

Nagyban megkönnyítik a főzőcskézést, de figyeljünk oda, hogyan készítjük el.
Az 5 leggyakoribb hiba, amelyet sütéskor követünk el

Az 5 leggyakoribb hiba, amelyet sütéskor követünk el

Küszöböljük ki ezeket és arassuk le a babérokat!
A legbutább hiba, amit főzés közben elkövethetünk

A legbutább hiba, amit főzés közben elkövethetünk

És valljuk be, mindannyiunkkal előfordult már

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!