
Konyhai bakik – apróságnak tűnnek, mégis érdemes elkerülni ezeket a hibákat
2018. november 30.Tudjuk, nehéz megszabadulni a rosszul berögzült szokásoktól, nincs ez másként a főzés terén sem. Pedig kis odafigyeléssel megelőzhetjük a mindennapi apró hibák elkövetését, ezáltal pedig biztonságosabbá és komfortosabbá tehetjük a konyhai munkát.
Rosszul fogjuk a kést
Megmarkoljuk a kés nyelét, majd mutatóujjunkat a penge tetejére helyezzük. Rossz hír, hogy a séfek többsége szerint helytelen így fogni a kést. A helyes módszer az, ha hüvelykujjunk a penge egyik, mutatóujjunk a penge másik oldalánál tartja a kést, többi ujjunk pedig markolja a foglalatot.
Helytelen sorrendben használjuk fel a recept hozzávalóit
A receptekben nem véletlenül követik egymást úgy a lépesek, ahogyan le vannak írva. Ez a sorrend felel ugyanis az ízek kialakulásáért. Például a fűszernövények csak a főzési folyamat végén kerülhetnek az ételbe, hiszen túlfőzve elveszítik aromájukat.
Megfeledkezünk a kések rendszeres élezéséről
Ha csak heti 2-3 alkalommal vesszük elő késeinket, akkor is szükséges évi két élezést beiktatni. Különösen érvényes ez akkor, ha nem speciális tárolódobozban tartjuk a késeket, hanem csak egy fiókba beszórva, ahol könnyen megpattanhat az élük.
Megvesszük a csillogó késkészletet
Nem tagadjuk, minket is vásárlásra ösztönöz egy szép és drága késkészlet, de igazából jobb, ha egyesével vesszük meg vágószerszámainkat. A szettben kapható kések felére lehet, hogy sosem lesz szükségünk. Vásárlásainkat igazítsuk főzési szokásainkhoz!
Forró ételeket, folyadékokat teszünk a késes aprítóba
Árt az egész gépnek, különösen a kés pengéjének.
Előbb vágjuk fel a húst, mint a zöldségeket
Otthon nem feltétlenül szükséges külön vágódeszkákat tartani a zöldségféléknek és a húsoknak. Ha így teszünk, egy szabályt mindenképpen tartsunk be: nyers hús szeletelése után kötelező az alapos mosogatás.
Húst pakolunk a hűtő felső polcára
Pedig igazából a legalsó polcon a helye. Mindig oda tegyük a hús- és halféléket, így elkerülhetjük, hogy levük megszennyezze az alattuk tárolt élelmiszereket.
Telepakoljuk a serpenyőt
Imádjuk ezt a hasonlatot: „A hozzávalók úgy kerüljenek a serpenyőbe, ahogyan mi is szeretünk utazni a liftben. Férjen be mindenki, de ne érjenek egymáshoz az emberek.” Ha a serpenyőnket túlságosan megpakoljuk, nem csupán a főzés ideje nő meg, hanem a hozzávalók sem fognak pirulni, sülni, inkább csak párolódnak.
Forrás: Reader’s Digest