Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
kép: www.food52.com

Kókuszdió – ritkán, de biztosan

Ha eddig a feltörés okozott fejtörést, akkor ez már ne legyen többé kifogás: segítünk a nagy kókuszdió-ügyben!
2014. április 14.
Amikor olyan ételt készülünk főzni vagy sütni, amelyben kókusz szerepel valamilyen formában, nehéz lemondani a készen kapható, szeletelt vagy reszelt (és gyakran édesített) kókuszról, pedig az igazi, frissen feltört kókusz ízét semmi sem helyettesítheti. A jó kis kókusztorta, kókuszforgácsban kisütött rákocskák vagy a kókusz-chutney csak néhány azok közül, amikben kiemelt szerephez jut a kókusz gazdag ízvilágot adó, olajosan fénylő, friss fehér húsa. A food52-n pedig arra vállalkoztak, hogy bevezetnek minket a legegyszerűbb feltörési praktikákba – ezekből válogatunk.

Van, aki forrón szereti

Több szakács szerint a legegyszerűbb megoldás, ha betesszük a kókuszdiót a forró sütőbe, így a hő megrepeszti a héját és az könnyen leválasztható lesz. Ettől azonban a gyümölcs húsa is felmelegszik és puha, kissé szivacsos állagú lesz, ami nem mindig előnyös. Salátába például sokkal jobban illenek a roppanós, friss kókuszdarabok. Ezt viszont nem olyan könnyű elérni, lássunk hát egy olyan feltörési módszert, amihez némi felgyülemlett feszültség is jól jön. 

Elő a kalapáccsal!

kép: www.food52.com

kép: www.food52.com

Nincs is másra szükségünk, mint egy kalapácsra meg egy lapos csavarhúzóra, plusz egy tiszta, már kiszuperált konyharuhára. Menjünk szép sorban: először is nyerjük ki a kókusztejet a csonthéjas belsejéből. Tápláló, frissítő, és sokkal zöldebb megoldás, mint méregdrágán megvenni a boltban. Hajtsuk össze a konyharuhát úgy, hogy egy kis fészket képezzen, tegyük az asztalra, majd bele a kókuszdiót úgy, hogy a három kis pont felfelé nézzen. Illesszük a csavarhúzót az egyik sötét pontba és üssünk rá a kalapáccsal, hogy áttörjük a héjat. Ezután forgatva húzzuk ki a csavarhúzót, hogy nagyobb lyukat képezzünk. Ismételjük meg a mozdulatsort a másik két pöttynél is. Ezután tartsuk egy nagyobb tál fölé a kókuszdiót és csorgassuk ki belőle a nedűt. A levet érdemes átszűrni, majd egy slukkra meginni, vagy lefagyasztani, hogy később felhasználhassuk egy finom sütiben vagy egy jó kis curryben. 

Csapjuk oda!

kép: www.food52.com

kép: www.food52.com

Most jön a mókás része a dolognak: hajtsuk szét a konyharuhát és tegyük bele úgy a kókuszdiót, hogy a négy sarkánál össze tudjuk szorosan fogni az anyagot, és így egy kókusz-parittyát kapjunk. Ezután keressünk egy olyan felületet, ahova odacsaphatjuk a parittyánkat, tehát egy erkélyt, verandát vagy az udvart. Tegyünk úgy, mintha fát akarnánk vágni baltával, azaz lendítsük a hátunk mögé a kókuszt a konyharuhában, és csapjuk oda a betonhoz jó erősen. Ha volt bennünk elég lendület, akkor szinte biztos, hogy a dió több nagyobb darabra tört. Itt lesz ismét szükség a csavarhúzóra, hogy a héj és a hús közé illesztve le tudjuk szedni nagyjából a héjat, utána zöldségpucolóval távolítsuk el a barna részeket teljesen. És már meg is vagyunk: rendelkezésünkre áll a finom friss kókusz!

Plusz egy favoritkokusztoro_5

Nem hallgathatjuk el, hogy a food52 olvasói közül többen kételyüket fejezték ki, hogy mindenkinek rendelkezésére állna a konyhája közelében egy helyes kis patio vagy betonfelület, így megírták a saját bevált praktikáikat a kókuszdió feltörésére. Az egyik legnagyszerűbb módszer a fentieknél is könnyebbnek tűnik: fogjuk meg a kókuszdiót a nem-domináns kezünkben úgy, hogy a két csúcsánál tartjuk. Egy nagyobb tárggyal, pl. egy nagykés fogójával vagy egy kalapáccsal ütögessük körbe a kókuszt “az egyenlítő”, vagyis a közepén futó csík mentén. Ha jól csináltuk, kettétörik a kókusz – érdemes tehát egy tál fölött kísérletezni! –, és utána könnyen leválasztható róla a héja. Így nemcsak a betonhoz csapkodást spórolhatjuk meg, de a két fél kókusz héja is szépen egyben marad, amit aztán használhatunk dekorációs célokra!
 
(forrás:food52.com)

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyömbéres csirkemell mangósalsával és kókusztejes rizzsel

Gyömbéres csirkemell mangósalsával és kókusztejes rizzsel

A chilis, gyömbéres fűszervajjal sült csirkéhez tökéletesen illik a friss zöldekkel készülő gyümölcsös mangó salsa és a kókusztejben párolt rizs. Tökéletes vacsora.
Langyos kölessaláta csirkével, pirított kelkáposztával és kókuszchipsszel

Langyos kölessaláta csirkével, pirított kelkáposztával és kókuszchipsszel

Ősszel sem fogyunk ki a vitaminokban gazdag összetevőkből! Csináljunk salátát főételnek, vagy akár köretnek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!