
Kívánós vagy? Így üzen a szervezeted
2019. február 4.Egész nap csak csokit majszolnál vagy csipszet rágcsálnál? Nem biztos, hogy a téli letargia lett úrrá rajtad, elképzelhető, hogy a szervezeted próbál jelezéseket adni, és felhívni a figyelmedet arra, hogy bizonyos tápanyagokban hiányt szenvedsz. Lássuk a leggyakoribb „kívánós” élelmiszereket, illetve a mögöttük rejlő okokat!
1. Csoki
Ha folyamatosan tábla csokoládék, bonbonok és trüffelek lebegnek a szemünk előtt, akkor a boldogsághormon mellett valószínűleg magnéziumra is szükségünk van. Pár kocka jó minőségű étcsoki nem fog megártani, de inkább fedezzük magnézium-szükségletünket nyers kakaóval, olajos magokkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel.
2. Édes, cukrozott ételek
Már megint nem csak a boldogsághormon – illetve annak hiánya – lehet a ludas, az édes ízek utáni fokozott vágyakozás jelentheti azt is, hogy további króm, foszfor, kén és triptofán bevitelt igényel szervezetünk. Brokkolival, szőlővel, sajtokkal és csirkével feltölthetjük krómraktárainkat, foszforban gazdag ugyancsak a csirke, a tojás, a zsíros halak, az olajos magok, a gabonafélék vagy például marhahús. Ként tartalmaz a vörösáfonya, a torma, a káposzta és a karfiol. A triptofán nevű aminosavhoz pedig sajtból, mazsolából, édesburgonyából és spenótból juthatunk.
3. Kenyér, tészta és egyéb szénhidrátok
Egy nagy tányér paradicsomos spagetti, 2-3 szendvics, túrós batyu és még egy kis pogácsa? A mértéktelen szénhidrátfogyasztás könnyen elhízáshoz vezethet, ezért jó tudni, hogy valószínűleg a nitrogént érdemes pótolni szervezetünkben. Ezt megtehetjük proteinben gazdag ételekkel: húsokkal, zsíros halakkal, olajos magokkal, babfélékkel és chiamaggal.
4. Olajos ételek
A megoldást a több kalcium jelentheti, fogyasszunk zöld leveles zöldségeket, minőségi tejet, sajtféléket.
5. Sós ételek
Pótoljuk a kloridot zsírosabb halakkal és kecsketejjel! A sófogyasztás a természetes szilikon hiányára is utalhat, amely nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához, ezáltal pedig az egészséges csontok, porcok megőrzéséhez. Egy marék kesudió, zab, köles vagy árpa kifejezetten jó a célra.
Forrás: herbs-info.com