Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kipróbáltuk: szépen kiveszi a foltokat a perkarbonát nevű anyag

Ragyogó és könnyű házi praktikákról lesz szó, kémiaóra helyett.
2021. szeptember 29.

Nemrég egy ismeretlen eredetű, vöröses-barnás folttal gyűlt meg a bajunk, és első körben a turkálóból származó, fehér póló vállán levő szennyeződést ecettel próbáltuk eltávolítani. Így még csak halványítani sem sikerült sajnos. Nem akartunk hipózni, de egy ökológiai szempontból kímélőbb anyaggal azért megkíséreltük kiszedni a pacát. A beáztatós módszer sikeresen elhalványította a szennyeződést: most már keresni kell, hol is volt a folt, ami még éppen, hogy feldereng.
Jó tudni, hogy a zsírt is kiválóan oldja a nátrium perkarbonát, de a penésszel is leszámol ez a só, melynek fehérítő hatása valóban nem elhanyagolható. De nem csak patyolatfehér holmik esetén jön jól ez az aktív oxigénes anyag: színes textilek és szőnyegek ápolására is alkalmazható egyébként. Úgy érdemes nekiállni, hogy egy félreeső részen végzünk egy próbatisztítást.
Eldugult lefolyó esetén ugyanígy bevethető ez a színtelen, kristályos por: két teáskanálnyit tegyünk belőle a célterületre, majd nagy adag forró vizet engedjünk rá. Megelőzésként heti 200 gramm bejuttatása a csőbe is megteszi, illetve még a wc-be is szórhatunk belőle.
A mosógépbe is adagolhatjuk, ha piszkot szeretnénk eltüntetni, és újjá is varázsolnánk a ruhaneműt. Konyharuhák, világos törülközők, natúr pamut fehérneműk hálálják meg a leginkább, ha bizonyos mennyiségű sóban meghempergetjük őket. Az enyhén szennyes holmiknak elég 20-30 gramm is, ami viszont fehérítésért kiált, az 120 g-t is simán elnyelhet.
De mosást előkészítendő, be is áztathatjuk a cuccokat: túl nagy mennyiségű só már árthat a textilnek, de ha három liter vízhez 30-35 grammot töltünk, az a keverék a pici kosszal simán elbánik. Közepes szennyezettség esetén 50, nagy maszathoz pedig 200 g-ig is elmehetünk.
A lakásban terjengő kellemetlen szagokkal szintén leszámol ez a szer: három liter vízben feloldott 10 gramm kiváló kuka-kimosó oldat lesz, amit szivacsos áttörléshez javaslunk; dupla mennyiség pedig már felmosáshoz lesz alkalmas.
A konyha berendezését is tisztíthatjuk oldott perkarbonáttal: kezdve a hűtővel, a munkapulton át az edényekig és vágódeszkákig. Tiszta, jó illatú és ragyogó felületeket kapunk eredményként.
Perzsa
Forrás: burrosabio.net

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Makacs kávé folt? Nem probléma!

Makacs kávé folt? Nem probléma!

Vajon mi lehet a trükk?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!