
Kipróbáltuk: így a legfinomabb a sült édesburgonya
2019. január 15.Ma már egy valamire való hamburgerezőben nem csak házi szószt és kézműves bucit kóstolhatunk, hanem a hagyományos sült burgonya helyett választhatunk sült édesburgonyát is. Persze más ételekhez szintén fogyaszthatjuk, például húshoz vagy halhoz, snackként pedig önmagában, mártogatósokkal (cheddar sajtból készült szósszal és csípős ketchuppel a legjobb!).
Ha egyben sütjük az édesburgonyát, akkor a legfinomabb, ha krémesen puha, egy krumplihasábnak viszont kívül ropognia kell! Utánaolvastunk a témának, majd teszteltük a gyakorlatban, mindezt pedig fázisfotókkal illusztráltuk.
Amire szükségünk lesz:
– édesburgonya, fejenként kb. 15 dkg
– étkezési keményítő
– fűszerek: só és egyéb fűszerek, pl. csili, bors, zöldfűszerek, fűszerkeverékek
– olívaolaj a sütéshez
Hámozzuk vagy sem?
Valójában ízlés kérdése, alapos sikálás után rajtahagyhatjuk a burgonyán a héját. Mi ezt inkább steakkrumplihoz tudjuk elképzelni, ezúttal meghámoztuk, majd hasábokra, szeletekre vágtuk az édesburgonyát. Vághatjuk hosszú, keskeny hasábokra és rövidebb, szélesebbekre is, ahogy csak szeretnénk.
Tipp: Kókuszos édesburgonya-krémleves
Áztatás
Ezt követően fogunk egy nagy tál hideg vizet, és beáztatjuk a burgonyaszeleteket. Minimum 1 órára, de lehetőleg egy teljes éjszakára. Mi is így tettünk, hűvös helyen, lefedve egy éjszakát áztak a burgonyacikkek. Miért van erre szükség? Áztatás hatására távozik a keményítő a burgonyából, ezért minél hosszabb ideig van vízben a krumpli, annál több keményítőt veszít, azaz ropogósabbra süthető. Az áztatás végén a zöldséghasábokat leszűrjük, átöblítjük, majd alaposan leszárítjuk.
Keményítő – jöhet kívülről
A ropogós állaghoz kívülről kell a krumplit megtámogatni némi keményítővel. Erre két módszer is létezik.
– Néhány evőkanál keményítőt kanalazunk egy lezárható műanyag zacskóba. Részleteiben beletesszük a burgonyát, alaposan összerázzuk. A módszer működik, ám a kész, megsült zöldségen látszani fognak az apró keményítő pöttyök. Ezt nem szerettük volna, ezért inkább a 2. megoldáshoz folyamodtunk.
– 3 evőkanál keményítőt egy tálba kanalazunk. Hozzáadagolunk kevés hideg vizet (tej sűrűségű legyen), simára keverjük. Belemártjuk a krumplihasábokat (éppen csak egy pillanatra, ne szívja meg magát a burgonya!), majd mehetnek is a sütőpapírral leterített sütőlemezre. Ügyeljünk arra, hogy a krumplidarabok ne fedjék egymást, csak egy rétegben tegyük a sütőlemezre!
Sütés
A sütőt előmelegítjük 230 °C-ra (légkeverés). A burgonyát egyenletesen megszórjuk nagyon kevés olívaolajjal (spray) és a tetszőlegesen kiválasztott fűszerekkel (mi fokhagyma granulátumot, görög zöldfűszeres keveréket, illetve egy fűszerpaprika alapú keveréket választottunk), sót azonban ekkor még nem teszünk rá (ha fűszerkeveréket használunk, vigyázzunk, hogy ne tartalmazzon sót!). A sütőlemezt betoljuk a sütőbe, majd kb. 25 perc alatt készre sütjük a burgonyát. Sütés közben érdemes többször kinyitni a sütőajtót, hogy a puhító hatású gőz távozni tudjon. Végül pedig ízlés szerint megsózzuk az elkészült sült krumplit.
Tapasztalataink
Valóban sikerült kívül ropogós, belül puha krumplit készítenünk. Pár további tipp, hogy nektek is szuper legyen az eredmény:
– A közepesen vastag hasábok lettek tökéletesek.
– A sütőt kb. 5 percenként nyitogattuk, rengeteg gőz távozott.
– Csak minimális olívaolajat használtunk, ahol több olaj érte a krumplit, ott puhább is lett a zöldség.
– A sütés utolsó perceiben érdemes a sütőt grillfunkcióra kapcsolni.
Ez is érdekelhet:
Forrás: Das Kochrezept