Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Kilószámra tapossuk szét október végén, pedig szupergyümölcs és ingyen van!

2022. October 21.

A naspolya október végén nem csak a kertekben terem, de vadon is nagy mennyiségben növekszik Magyarország egész területén. Nyersen, éretten is savanyú, kemény, csersavas, élvezhetetlen. Hanem amikor megcsípi a dér és elkezdt szottyadni, belül barna, édes, fűszeres almaszószra emlékeztető ízű és állagú lesz – igazi téli csemege, amelynek igen magas a C-vitamintartalma, ráadásul más formában is igen ízletes és hasznos.

Méltatlanul elfeledett, de finom és egészséges

A naspolya nem volt népszerű gyümölcs a történelem során: egyszerre volt a vén trottyosok és az idejekorán kiégett parázna szajhák jelképe. Legdurvábban az angolok bántak el vele: különös, kifordult alakja miatt nyitott popsinak becézték, ez lett a gyümölcs vulgáris köznapi neve, amit a brit irodalom nagyjai is beemeltek soraikban. A Rómeó és Júliából évszázadokra ki is cenzúrázták, de a kritikai kiadásokba visszakerült.

Remek lekvár és zselé készül belőle

 Legjobban tesszük, ha a viktoriánus konyha fortélyaihoz folyamodunk, és zamatos, borostyánszínű zselét készítünk belőle. A félbevágott gyümölcsöt citromgerezdekkel és egy cikkekre vágott zöldalmával főzzük kétszeres mennyiségű vízben, majd sűrű gézzel bélelt szitán hagyjuk teljesen lecsöpögni. Ne nyomkodjuk, mert zavaros lesz, csak ami átjön a szitán, azt sűrítsük be cukorral újraforralva. Üvegben szépen zselésedik. Vadételek, kivált szárnyasok kísérője.

Klasszikusból kortárs

Elszántabbak próbálkozhatnak a mennyei lemon curd naspolyás változatával: a gyümölcs áttört húsát tojássárgájával, vajjal és cukorral lehet krémes állagúra főzni és üvegben tartósítani. Nem megvetendő téli tízórai könnyű pirítósra kenve teával, vagy linzerbe töltve, esetleg  levendulás kekszbe, netán szerecsendiós leveles tészta közé, őznyelvnek. Vagy magában, csak még egy kanállal.

A termőföld számára óriási segítség

Nem mellesleg a közepes növésű fa, vagy inkább cserje díszértéke a tavaszi virágzástól a késő őszi lombhullásig kenterbe veri a tujákat és egyéb haszontalan benzinkútnövényeket, amivel a kertvárosi emberek telerakják az ízléstelen kertjüket. Akinek van talpalatnyi földje, ráadásul kissé savanyú talajjal, az ültessen naspolyát, nem fogja megbánni. 

Változatos, egészséges és vitamindús – ilyen az ideális őszi étrend

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!