Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Készíts otthon kandírozott citrushéjat!

2018. december 14.

A karácsonyi időszak egyik sztárja a kandírozott narancs- vagy citromhéj. Bevonhatjuk csokival, tehetjük bonbonba, gyümölcskenyérbe vagy kalácsba. Ha idén kicsit több idő jut az ünnepi előkészületekre, kandírozzunk otthon!

 

Az első és legfontosabb feladat a megfelelő alapanyag beszerzése. Válasszuk ki a legszebb gyümölcsöket, majd alaposan mossuk és dörzsöljük le a héjukat. Nem mondjuk, hogy mindig szükséges bioterméket vásárolnunk, ebben az esetben viszont arra biztatunk mindenkit, hogy csak kezeletlen héjú gyümölcsök kerüljenek a kosárba. Hiszen most a héj kapja a főszerepet, ezért fontos, hogy ne agyonpermetezett, viasszal kezelt példányokat fogyasszunk.

Az első művelet a hámozás. Vágjuk le a gyümölcs tetejét és alját, majd a héjat függőlegesen csíkozzuk fel a gyümölcs méretétől függően 4 vagy több darabra. Szedjük le egyesével a gyümölcsről, és távolítsuk el a fehér részt. Az így nyert héjdarabokat csíkozzuk fel pár mm keskeny csíkokra. (Persze a hámozott gyümölcsöt se dobjuk ki, készítsünk belőle gyorsan egy vitamindús salátát.)

Szórjuk a héjcsíkokat forrásban lévő vízbe, gyöngyöztetve főzzük 15 percen keresztül, majd szűrjük le. Tegyük szűrőbe, és folyó víz alatt alaposan öblítsük le. A főzővizet kiönthetjük. A héjdarabokat tegyük konyhai mérlegre, majd mérjünk ki a súlyukkal megegyező mennyiségű kristálycukrot. A cukrot szórjuk lábasba, öntsük fel fele annyi vízzel, mint a cukor mennyisége, és kevergetve főzzük sziruposra. Adjuk hozzá a héjat, vegyük lejjebb a lángot, és főzzük addig, amíg héjak áttetszővé nem válnak. Szűrőkanállal szedjük ki a lábasból a héjakat, a felesleges szirupot közben csepegtessük le.

Terítsük ki fémrácsra a citrushéjakat, ízlés szerint szórjuk meg még kristálycukorral, és hagyjuk 1-2 nap alatt teljesen megszáradni. Légmentesen záródó dobozban, száraz, hűvös helyen tárolva egy hónapig elállnak, de akár fagyaszthatók is.

 

Forrás: The Daring Gourmet

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fahéjas-mazsolás kenyér

Fahéjas-mazsolás kenyér

Hagyományos puha kalács kandírozott narancskockával megspékelve.
Kandírozott sütőtök pirított dióval

Kandírozott sütőtök pirított dióval

Szín és ízkavalkád ez a hűvös napokat is megszépítő desszert- saláta.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!