
Kés-kisokos
2018. november 8.Egy jó kés elengedhetetlen kelléke a sütés-főzésnek. Egészen biztosak vagyunk abban, hogy az Ízes Élet olvasóinak is lapul egy-egy kedvenc kés a konyhafiókjában. Ha jól bánunk ezekkel az eszközökkel, sokáig szolgálhatnak minket hű segítőként. Íme pár hasznos tipp, hogy késeink évek múltán is olyanok legyenek, mint újkorukban.
Sose tegyük késeinket a mosogatógépbe!
Meghajolhatnak, a magas hőmérsékleten megsérülhetnek, és még veszélyesnek is mondható a gépi mosogatás.
Sose hagyjuk a mosogatótálcában!
Az előbb pont arra biztattunk mindenkit, hogy kézzel mossa el késeit. Ne dobjuk bele azonban őket a mosogatóvízbe ázni! Balesetveszélyesek, illetve rozsdásodást is okozhatunk ezzel a felületükön.
Sose tegyük el a késeinket nedvesen!
Mint az előző pont esetén, ennek is rozsdásodás lehet a vége, valamint a penészesedésre is jó esély mutatkozik ezáltal.
Ne tároljuk őket védtelenül!
Ne szórjuk be a késeket egyszerűen egy fiókba, mert az abban lévő többi tárgytól kicsorbulhat az élük. Helyezzük inkább speciális tárolóba, vagy csavarozzunk fel egy késtartó mágnescsíkot a falra.
Ne használjunk üveg vágódeszkát!
Sose vágjunk olyan felületen, amely keményebb, mint a késünk, márpedig az üveg keményebb, mint az acél. Használjuk a jó öreg fa vágódeszkánkat, abból is olyat, amely átlósan kb. 5 cm-rel hosszabb, mint a késünk élhossza, ez az ideális méret.
Használat után mossuk el!
Az ételmaradékok gyakran savasak, így korróziót okozhatnak.
Élezés után is mossuk el!
A kés élezése közben mikroszkopikus fémdarabok keletkeznek a felületén, amelyek jobb, ha nem kerülnek az ételbe. Ha megfentük a késünket, mindig töröljük meg egy nedves ruhával.
Forrás: delish