Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kényeztess vitaminnal!

Hetek, hónapok óta nélkülözzük a friss, harsogó, élettel és vitaminokkal teli zöldségeket, gyümölcsöket, viszont a jól megszokott téli társaikat, a gyökérzöldségeket, az almát, körtét kezdjük lassanként megunni. Mit tegyünk, ha mégis valami újdonságra vágyunk? Mi legyen, ha unjuk már a banánt?
2016. február 4.

A piacok, nagyobb zöldségesek kínálatában egyre többször akadhat meg a szemünk olyan egzotikus gyümölcsökön, amikről jó esetben hallottunk már, de sokan még csak nem is tudtak eddig a létezésükről sem, arról pedig elképzelésük sincs, hogyan lehetne felhasználni őket a mindennapokban.

Pomeló0105 Csirkesaláta pomelóval

Ilyen különleges citrusféle a pomeló is. A Dél-Kínában termesztett, nagy – nem ritkán 30 centiméter átmérőjű és több kilós példányokra  -, körte alakú gyümölcs enyhén fanyar, édes, pikáns, lényegében a grapefruitra emlékeztet leginkább, annak kesernyéssége nélkül. Magas C-vitamin tartalma mellett gazdag kálciumban és káliumban. Vastag héjának színe a halványzöldtől a sárgáig változhat. Ha igazán érett darabra vadászunk, inkább sárgás színűt és lehetőség szerint keményebbet válasszunk. Miután megpucoltuk és a belső, fehér hártyától is megtisztítottuk, ehetjük nyersen, vagy klasszikusan gyümölcssalátába keverve, de ha ennél fantáziadúsabb formában szeretnénk fogyasztani, számos lehetőség közül választhatunk. Főzhetünk belőle lekvárt, tenger gyümölcse salátába is belekockázhatjuk, mártásként elkészítve pedig remekül illik grillezett halakhoz, vadhúsokhoz.

Kumquat12.08 tejbegríz

A kumkvat, vagy kumquat a pomelóhoz hasonlóan hazánkban szintén a kevésbé ismert egzotikumok közé tartozik. Ez az apró, 4-5 centis finomság átmenet a narancs és a mandarin között, noha botanikailag nincsenek szoros rokonságban. Érdekessége, hogy héjastul érdemes megkóstolni, ugyanis a kívül édes, belül kesernyés gyümölcs így ad igazán harmonikus ízélményt. Itt is figyeljünk arra, hogy a feszesebb állagú példányokat vigyük haza, mert a puhák belül már nem lédúsak. Ugyanúgy felhasználható, mint a narancs és a mandarin, így akár gyümölcstorták tetejét dekorálhatjuk vele, esetleg chutney-ként karakteresebb húsételek kísérője is lehet, mint amilyen a bárány vagy a kacsa. Ha azonban egyszerűbb ételhez szeretnénk kipróbálni, érdemes bambusznyársra húzni fűszeres pulykamellel, kaliforniai paprikával, cukkinivel, sárgarépával, köretnek pedig rizst tálalhatunk hozzá.

Narancs és társai0223 Rukolasaláta pinkgrapefriuttal és kéksajttal

Azonban ne feledkezzünk meg a klasszikus, vitaminbombaként ismert citrusokról se! Izgalmas és újszerű elkészítési módokat rejt még magában a narancs, a citrom és a grapefruit is. Leveseket, salátákat dobhatunk fel velük, mártásként húsok kísérői lehetnek, desszertként pedig krémeket, zseléket, süteményalapokat süthetünk a hozzáadásukkal. Az angol lemon curd mintájára főzhetünk krémet belőlük, hűtőben jól tárolhatók. Legegészségesebb fogyasztási formájuk viszont továbbra is a frissen facsart, vagy akár turmixolt italokban rejlik, hiszen így semmilyen hőkezelés nem éri, ezért a vitamintartalmuk megmarad.

Egy dolgot azért mindenképpen tartsunk szem előtt! Ha szeretnénk a fent említett gyümölcsök héját is valamilyen módon – kandírozva, ételbe reszelve – felhasználni, mindenképpen bio forrásból származó, kezeletlen gyümölcsöket vásároljunk, amiknek bár jóval borsosabb az áruk, és talán valamivel több utánajárást igényel a beszerzésük, nem kezelik őket penész- és egyéb gombaölő permettel a héjukat. Ezek a vegyszerek ugyanis sem alapos mosással, sem pedig áztatással nem távolíthatóak el, ugyanakkor az egészségre káros hatással vannak hosszútávon. És mivel általában egészségünk megőrzése érdekében fogyasztjuk a citrusféléket, ezt a kevés pluszt megéri vállalni annak érdekében, hogy tényleg ne okozzunk kárt a szervezetünknek.

Megosztom barátaimmal
Kandikó Éva

Kandikó Éva receptje

Szerkesztőink kedvencei

5 vitamindús, citrusos étel

5 vitamindús, citrusos étel

A február ugyan most enyhe, de a tavasz még messze van. A hazai, friss gyümölcsök jó ideig váratnak még magukra. Használjuk tehát még bátran a melegebb égövből származó citrusokat. Arra az esetre, ha már nagyon unnánk őket, mi most összegyűjtöttünk öt változatos receptet.
Karfiolropogós

Karfiolropogós

Szenzációs találmány és nem csak vegáknak kötelező egy átdogozott nap estéjén. Különféle mártogatóssal vagy csak simán tejfölbe tunkolva az igazi.

Citromos álom

Habkönnyű nyári citromos desszert Kulka Jánostól.

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.