Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Kávés koktélok? Ide velük!

2018. december 30.

Kávézók vagy bárok itallapjain már biztos ti is találkoztatok a Budapest kávéval vagy az ír kávéval. Bizony ezek az italok már-már klasszikusnak számítanak, de a kávéforradalommal és a frissen megnyíló kézműves kávézók hadával együtt számos új keletű alkoholos kávéitalt is kipróbálhatunk. Mindjárt itt a szilveszteri koktélozás ideje, ennek apropóján szemezgettünk a jobbnál jobb receptek közül.

 

L’Amour Fizz

Jöjjön először egy alkoholmentes koktél! A gránátalma népszerűsége töretlen, ha koktélkészítésről van szó. Feldobja az ízeket és szép színt ad az italnak, ráadásul a belőle főzött szirupnak otthon is nekiállhatunk.

 

Házi gránátalmaszirup:

Melegítsünk fel egy lábasban 100 ml gránátalmalevet 100 g cukorral. Kevergessük addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Vegyük le a tűzhelyről, majd ha kihűlt, töltsük tiszta üvegbe.

 

Hozzávalók (1 pohárhoz):

25 ml presszókávé

ásványvíz

220 ml gránátalmaszirup

gránátalmamagok, 1 narancskarika

 

Elkészítés:

Egy longdrinkes pohár aljába tegyünk jeget, töltsük bele a szirupot, majd öntsük fel ásványvízzel úgy, hogy egy hüvelykujjnyi helyet hagyunk a kávénak. A kávét főzzük le frissen, töltsük a pohárba, végül díszítsük italunkat gránátalmamagokkal és narancskarikával.

 

Ír kávé máshogy: Bear and the Bee

A kávét és whiskeyt házi mézsziruppal dobhatjuk fel.

 

Házi mézszirup:

Keverjünk össze egy pohárban 150 ml mézet 50 ml forró vízzel, majd hagyjuk kihűlni.

 

Hozzávalók (1 pohárhoz):

40 ml whiskey

20 ml mézszirup

25 ml presszókávé

jégkockák, kávészemek

 

Elkészítés:

A whiskeyt, a szirupot és a frissen főzött kávét töltsük shakerbe. Rázzuk a jégkockákkal együtt 15 másodpercig, majd töltsük longdrinkes pohárba. Díszítsük kávészemekkel.

 

Bittersweet Symphony

Hidegen nagyszerű aperitif, de egyszerre kesernyés és édes íze miatt desszertek kísérőjeként is megállja a helyét.

 

Így készül az espresso-vodka:

Főzzünk le 25 ml presszókávét, töltsük 500 ml vodkához, majd gyorsan rázzuk össze. Hagyjuk egy éjszakát állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

 

Hozzávalók (1 pohárhoz):

50 ml espresso-vodka

15 ml narancslikőr

10 ml vermut (ízlés szerint)

jégkockák, narancs

 

Elkészítés:

Az espresso-vodkát, a narancslikőrt és a vermutot töltsük shakerbe. Rázzuk a jégkockákkal együtt 30 másodpercig, majd töltsük hűtött koktélos pohárba. Díszítsük narancskarikával.

 

Fast Thames

Az Espresso Martini már klasszikusnak számít, ezt a verziót rózsaborssziruppal bolondítottuk meg.

 

Házi rózsaborsszirup:

Keverjünk össze egy serpenyőben 100 g cukrot, 100 ml vizet és egy evőkanál durvára őrölt rózsaborsot, majd főzzük 5 percig. Szűrjük le, töltsük üvegbe, és hagyjuk kihűlni.

 

Hozzávalók (1 pohárhoz):

40 ml vodka

10 ml rózsaborsszirup

25 ml presszókávé

tonik

jégkockák, rózsaborsszemek

 

Elkészítés:

A vodkát, a szirupot és a friss presszókávét töltsük shakerbe, rázzuk fel, majd öntsük jéggel töltött longdrinkes pohárba. A poharat töltsük fel tonikkal, és díszítsük rózsaborssal.

 

Forrás: Das Kochrezept

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kedvenc koktéljaink gyűjtés

Kedvenc koktéljaink gyűjtés

A margharita napja van az Egyesült Államokban, így koktélválogatással ünneplünk
Az egyik legismertebb koktél története

Az egyik legismertebb koktél története

Az USA-ban ma Nemzeti Margarita Nap van. De vajon honnan ered ez az ital?

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.