
Kávés koktélok? Ide velük!
2018. december 30.Kávézók vagy bárok itallapjain már biztos ti is találkoztatok a Budapest kávéval vagy az ír kávéval. Bizony ezek az italok már-már klasszikusnak számítanak, de a kávéforradalommal és a frissen megnyíló kézműves kávézók hadával együtt számos új keletű alkoholos kávéitalt is kipróbálhatunk. Mindjárt itt a szilveszteri koktélozás ideje, ennek apropóján szemezgettünk a jobbnál jobb receptek közül.
L’Amour Fizz
Jöjjön először egy alkoholmentes koktél! A gránátalma népszerűsége töretlen, ha koktélkészítésről van szó. Feldobja az ízeket és szép színt ad az italnak, ráadásul a belőle főzött szirupnak otthon is nekiállhatunk.
Házi gránátalmaszirup:
Melegítsünk fel egy lábasban 100 ml gránátalmalevet 100 g cukorral. Kevergessük addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Vegyük le a tűzhelyről, majd ha kihűlt, töltsük tiszta üvegbe.
Hozzávalók (1 pohárhoz):
25 ml presszókávé
ásványvíz
220 ml gránátalmaszirup
gránátalmamagok, 1 narancskarika
Elkészítés:
Egy longdrinkes pohár aljába tegyünk jeget, töltsük bele a szirupot, majd öntsük fel ásványvízzel úgy, hogy egy hüvelykujjnyi helyet hagyunk a kávénak. A kávét főzzük le frissen, töltsük a pohárba, végül díszítsük italunkat gránátalmamagokkal és narancskarikával.
Ír kávé máshogy: Bear and the Bee
A kávét és whiskeyt házi mézsziruppal dobhatjuk fel.
Házi mézszirup:
Keverjünk össze egy pohárban 150 ml mézet 50 ml forró vízzel, majd hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók (1 pohárhoz):
40 ml whiskey
20 ml mézszirup
25 ml presszókávé
jégkockák, kávészemek
Elkészítés:
A whiskeyt, a szirupot és a frissen főzött kávét töltsük shakerbe. Rázzuk a jégkockákkal együtt 15 másodpercig, majd töltsük longdrinkes pohárba. Díszítsük kávészemekkel.
Bittersweet Symphony
Hidegen nagyszerű aperitif, de egyszerre kesernyés és édes íze miatt desszertek kísérőjeként is megállja a helyét.
Így készül az espresso-vodka:
Főzzünk le 25 ml presszókávét, töltsük 500 ml vodkához, majd gyorsan rázzuk össze. Hagyjuk egy éjszakát állni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Hozzávalók (1 pohárhoz):
50 ml espresso-vodka
15 ml narancslikőr
10 ml vermut (ízlés szerint)
jégkockák, narancs
Elkészítés:
Az espresso-vodkát, a narancslikőrt és a vermutot töltsük shakerbe. Rázzuk a jégkockákkal együtt 30 másodpercig, majd töltsük hűtött koktélos pohárba. Díszítsük narancskarikával.
Fast Thames
Az Espresso Martini már klasszikusnak számít, ezt a verziót rózsaborssziruppal bolondítottuk meg.
Házi rózsaborsszirup:
Keverjünk össze egy serpenyőben 100 g cukrot, 100 ml vizet és egy evőkanál durvára őrölt rózsaborsot, majd főzzük 5 percig. Szűrjük le, töltsük üvegbe, és hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók (1 pohárhoz):
40 ml vodka
10 ml rózsaborsszirup
25 ml presszókávé
tonik
jégkockák, rózsaborsszemek
Elkészítés:
A vodkát, a szirupot és a friss presszókávét töltsük shakerbe, rázzuk fel, majd öntsük jéggel töltött longdrinkes pohárba. A poharat töltsük fel tonikkal, és díszítsük rózsaborssal.
Forrás: Das Kochrezept