Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Karfiollal a kiegyensúlyozott táplálkozásért

2019. február 18.

Az unalomig ismételt párolt, morzsába forgatott vagy rántott verzióknál ezerszer izgalmasabb ételeket kreálhatunk karfiolból csupa ízzel, fűszerrel. Ráadásul azoknak is kedvez a fogyasztása, akik figyelnek az alakjukra, és próbálnak tudatosan táplálkozni.

 

Sokoldalú diétás zöldség rengeteg tápanyaggal

A karfiol rendkívül változatosan elkészíthető, fogyaszthatjuk nyersen, párolva, főzve vagy sütve. Ráadásul 100 grammonként 48 milligramm C-vitamint, valamint folsavat, B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaz. A benne található vitaminok, tápanyagok rendkívül hasznosak az idegrendszerünknek, az anyagcserénknek és az immunrendszerünknek. Ásványi anyag tartalma szintén igen magas a karfiolnak, gazdag káliumban, foszfátban, kalciumban, nátriumban, magnéziumban, vasban és cinkben. Ráadásul 90%-ban vízből áll, továbbá semennyi zsír és szénhidrát sincs benne, így egész egyszerűen jolly joker a fogyókúrázók számára. 100 grammja mindössze 25 kalóriát tartalmaz, ha diétásan készítjük el, bátran megpakolhatjuk karfiollal a tányérunkat. Nézzük, mi minden készülhet belőle.

 

Rizs helyett

Elsőre talán furcsán hangzik, de abszolút működik: a rizs kiváltható karfiollal. A megtisztított karfiolrózsákat törjük össze konyhai aprítóval morzsás, „rizses” (ne pépes!) állagúra. Ezután egy serpenyőben hevítsünk fel kevés olajat – ne csak olívaolajban gondolkozzunk, jól ízesíti a semleges karfiolt a szezám- vagy mogyoróolaj –, és kevergetve, rázogatva pirítsuk meg. Adhatunk hozzá más zöldségeket is, például paprikát vagy cukkinit. Mivel a karfiol zömében vízből áll, ezért önmagában nincs túl jellegzetes íze. Fontos, hogy fűszerezzük sóval, borssal, zöldfűszerekkel vagy akár indiai fűszerkeverékkel. Csak összehasonlításképpen: az „igazi” rizs 100 grammja 75 gramm szénhidrátot tartalmaz, a „karfiolrizs” csak 5 grammot.

 

Zsírszegény karfiolgratin

A forró karfiol és az olvadó sajt kombinációja egyszerűen fenséges. Ha pedig tejszín helyett zsírszegény tejjel és light sajttal készül, még diétás is. A karfiolt sós vízben főzzük roppanósra, szűrjük le, és tegyük hőálló tálba. Öntsük le zsírszegény, fűszeres tejjel, szórjunk rá reszelt sajtot, és toljuk forró sütőbe. Brokkoliból is elkészíthetjük a gratint.

 

Kalóriaszegény karfiolleves

A karfiolrózsákat tisztítsuk meg, kevés olajon pirítsuk körbe, majd főzzük meg zöldség alaplében. Krémesítsük zsírszegény tejjel, sűrítsük egy kevés keményítővel, tálaláskor pedig szórjuk meg jó sok metélőhagymával. Egyszerűen elkészíthető, plusz még fagyasztható is.

 

Saláta

A párolt karfiol nem a legizgalmasabb étel, ez tény. Ha viszont különleges öntettel párosítjuk, rögtön búcsút inthetünk az unalmas ízeknek. A majonézes önteteket inkább kerüljük el, ha fogyni szeretnénk, válasszunk helyettük zsírszegény joghurtot. Kikeverhetjük friss, aprított zöldfűszerekkel vagy például füstölt sóval. Apropó, fűszerek: a párolt karfiol isteni finom lesz curry fűszerrel is. Egy serpenyőben hevítsünk fel kevés olajat, szórjuk rá a curryt, majd pirítsuk át rajta a karfiolrózsákat.

 

Forrás: Das Kochrezept

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sültkarfiol-krémleves

Sültkarfiol-krémleves

Sütőben ropogósra sült karfiollal a legfinomabb.
Sült karfiol rizs

Sült karfiol rizs

Ez rizs, csak nem teljesen. Szuper köretötlet Krisztitől.

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.