Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Karalábé – a világbajnok ropogós!

Piacon járva sok jelét láthatjuk annak, hogy megérkezett a tavasz. A csodálatos halványzöld karalábéhalmok megjelenése az egyik ilyen jel. A zsenge, friss darabok íze pedig utolérhetetlen!
2016. március 19.

Kevés jobb dolog van tavasszal, mint a friss, tavaszízű zöldségeket megvásárolni a piacon, hazavinni, és kitalálni, mi készüljön belőlük, milyen formát öltsenek a tányéron. Főzés közben gyakran megtörténik, hogy az alapanyagok egy  
jelentős hányada nem is kerül a fazékba, mert elropogtatom amúgy nyersen. Erre a karalábé kiváló alany. Minden alkalommal a legzöldebb, legpuhább, levelek felőli részét levágom – túl jó az a levesbe! – próbálom lelkiismeretemet elaltatni – és elrágcsálom.

Tudományos nassDiós-bundás camembert petrezselymes karalábésalátával

Ilyenkor jelentős A-, B1-,  B2-, B6- és C-vitamint veszek magamhoz, valamint igyekszem feltölteni folsav raktáraimat  is, bár őszintén szólva erre így konkrétan nem szoktam olyankor gondolni. Hála legyen a növényért valamelyik észak-európai népnek, akik rátaláltak, valamint Nagy Sándornak a karalábé széles körben való terjesztéséért. Ő volt ugyanis az, aki elrendelte, hogy birodalma egész területén termeljenek karalábét. A karalábé rendszertanilag káposztaféle, melynek szárát fogyasztjuk. Nagy hibát követünk el azonban, ha levelét kidobjuk, az ugyanis szintén nagyon értékes, teljes egészében ehető. És nem, nemcsak a nyulaknak. Bármilyen tölteléket tekerhetünk bele, de saláta alapnak sem megvetendők az apróra vágott levelek egyéb zöld levelek mellett.

Leveles megoldásokkaralabe_2

A főzelékbe például a zsenge leveleket mindig belefőzöm, a petrezselyemhez hasonlóan aprítom, de nem a főzés végén teszem a főzelékbe, hanem együtt párolom a leveleket a karalábéval. Remekül erősíti a zsenge karalábéból készült főzelék ízét. Természetesen nemcsak főzelék készülhet a karalábéból, hiszen nem maradhat ki az első tavaszi zöldséglevesek egyikéből sem, a húslevesek kötelező kelléke, készíthetjük töltve, rakottasnak, némi előfőzést követően akár rántva is. Reszelve dúsíthatunk vele salátákat, és talán sokaknak nem jut eszébe, de vajas-túrós kenyérre valókba is passzol. Jellegzetes ízének nagyon jó kiegészítője a borsikafű is, jól viseli maga mellett a lestyán ízét, de a petrezselyemmel igazi nyerő párost alkot. 

Petrezselymes-joghurtos karalábéhummuszLila, zöld, nehéz

Bizony, ha friss, zsenge, akkor nagyon finom, de ha fás, akkor már csak húslevesbe főzhetjük bele ízfokozónak, megenni azonban nem jó, a fás részek igencsak lerontják az élvezeti értékét. Ezért nem árt némi plusz figyelmet fordítani arra, milyen karalábét vásárolunk. Legszembetűnőbb a levele, amely ha sárgás, fonnyadt, akkor ne vegyük meg a karalábét. Ha repedezett, fakó színű a gumó, akkor is hagyjuk a pulton. A friss, zsenge karalábét arról ismerjük meg legkönnyebben, hogy nehéz. Egyforma nagyságú példányokból is a nehezebbet válasszuk, hiszen az még tele van nedvességgel, nem fás. Hogy a színe lila vagy zöld? Nos, ez teljesen mindegy, a lila fajtát egy gondolattal tovább kell főzni, cserébe viszont intenzívebb az íze, mint a zöldnek.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csirkesaláta karalábéval és mangóval

Csirkesaláta karalábéval és mangóval

Ez a könnyű saláta, csirkemellel, mangóval, karalábéval, almával, földimogyoróval, zöld fűszerekkel és a pikáns öntettel remek ebéd vagy vacsora, egy pohár borral pedig tökéletes lesz a harmónia.

Sóskás töltött karalábé

A töltött karalábé és a sóska a tejfölös savanykás szószban igazi tavaszi, nyári étel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!