Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Karácsonyi ajándékötlet só-liszt gyurmából

Nehogy azt gondold, hogy gyerekes dolog nekiállni gyurmázni! Felnőttként is készíthetsz díszeket magadnak, vagy másoknak ajándékba. Bár ehetőnek néznek ki, és úgy is készül, mint egy sütemény, itt most tényleg csak a kinézet a fontos, úgyhogy engedd szabadjára a fantáziád, és használj bármit! A klasszikus só liszt gyurmán kívül bemutatkozik egy kukoricalisztes verzió is.
2015. december 7.

Gyurma kukoricalisztből

Hozzávalók kb. 6 darabhoz:

  • 1/2 csésze kukoricakeményítő
  • 1 csésze szódabikarbóna
  • 3/4 csésze víz
  • magok és fűszerek ( mandula, felezett borsó, kukorica, ánizs, lenmag, és tökmag)
  • zsinórok, szalagok
  • ragasztó
  • sütőpapír
  • kiszúróformák és sodrófa

Elkészítés

Keverjük össze a kukoricakeményítőt, a szódabikarbónát, és a vizet, majd tegyük a masszát egy serpenyőbe. Közepes lángon addig keverjük, amíg krumplipüré állagot nem kap.
A tésztát tegyük egy edénybe, takarjuk le egy nedves ruhával, amíg kihűl.  sosgyurma1

Amikor kézmelegre hűlt, simára gyúrjuk. Adjunk hozzá kukoricalisztet, ha a tészta igényli.
Nyújtsuk ki a tésztát amilyen vékonyra szeretnéd.
Szúrjuk ki formákat a tésztából.
A kivágott formákat tegyük a sütőlapra, és díszítsük magokkal fűszerekkel. A díszeket jól nyomjuk a tésztába, de ne az aljáig! Amíg nem tesszük a sütőbe, takarjuk le nedves konyharuhával. Ne felejtsünk el minden díszbe lyukat fúrni, hiszen így tudjuk majd felfüggeszteni.
175 fokon süssük egy órát, fél óra után fordítsuk meg a tepsit.
Lehet, hogy néhány dísz elmozdult, vagy kiesett a helyéről, ezeket ragasszuk vissza.

Klasszikus só-liszt gyurma

Összetevők, kb. 12 darabhoz:sosgyurma4

  • 1 csésze só
  • 2 csésze liszt
  • 1 csésze langyos víz

 Eszközök:

  • sodrófa
  • kiszúróformák
  • edény

Elkészítés

Keverjük össze a lisztet, sót és a vizet, és gyúrjuk, amíg össze nem áll.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát, amilyen vékonyra szeretnénk, majd vágjuk ki a formákat. Fogpiszkálóval nyomjunk lyukat mindegyik díszbe.
Díszítsük!
Szárítsuk ki, vagy süssük 175 fokon körülbelül fél órát

 

 

 Forrás: www.apartmentteraphy.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az 5 legizgalmasabb ehető ajándék

Az 5 legizgalmasabb ehető ajándék

Az ünnepek közeledtével nem csak ti, de mi is kíváncsiak voltunk, milyen ehető ajándékokban gondolkodtok. Hiszen, aki egész évben szeret sütni-főzni, annak az ajándékozás sem jelenthet gondot. Rákerestünk, melyek a legnépszerűbbek.
Ehető ajándék karácsonyra? Temperáljunk csokoládét!

Ehető ajándék karácsonyra? Temperáljunk csokoládét!

Ha bonbont vagy szaloncukrot készítenél karácsonykor, jó ha néhány trükköt szem előtt tartasz. Nem kell a temperálást sem túlbonyolítani, mégis szuper lesz a végeredmény.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.