
Karácsonyi ajándékötlet só-liszt gyurmából
Gyurma kukoricalisztből
Hozzávalók kb. 6 darabhoz:
- 1/2 csésze kukoricakeményítő
- 1 csésze szódabikarbóna
- 3/4 csésze víz
- magok és fűszerek ( mandula, felezett borsó, kukorica, ánizs, lenmag, és tökmag)
- zsinórok, szalagok
- ragasztó
- sütőpapír
- kiszúróformák és sodrófa
Elkészítés
Keverjük össze a kukoricakeményítőt, a szódabikarbónát, és a vizet, majd tegyük a masszát egy serpenyőbe. Közepes lángon addig keverjük, amíg krumplipüré állagot nem kap.
A tésztát tegyük egy edénybe, takarjuk le egy nedves ruhával, amíg kihűl.
Amikor kézmelegre hűlt, simára gyúrjuk. Adjunk hozzá kukoricalisztet, ha a tészta igényli.
Nyújtsuk ki a tésztát amilyen vékonyra szeretnéd.
Szúrjuk ki formákat a tésztából.
A kivágott formákat tegyük a sütőlapra, és díszítsük magokkal fűszerekkel. A díszeket jól nyomjuk a tésztába, de ne az aljáig! Amíg nem tesszük a sütőbe, takarjuk le nedves konyharuhával. Ne felejtsünk el minden díszbe lyukat fúrni, hiszen így tudjuk majd felfüggeszteni.
175 fokon süssük egy órát, fél óra után fordítsuk meg a tepsit.
Lehet, hogy néhány dísz elmozdult, vagy kiesett a helyéről, ezeket ragasszuk vissza.
Klasszikus só-liszt gyurma
Összetevők, kb. 12 darabhoz:
- 1 csésze só
- 2 csésze liszt
- 1 csésze langyos víz
Eszközök:
- sodrófa
- kiszúróformák
- edény
Elkészítés
Keverjük össze a lisztet, sót és a vizet, és gyúrjuk, amíg össze nem áll.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát, amilyen vékonyra szeretnénk, majd vágjuk ki a formákat. Fogpiszkálóval nyomjunk lyukat mindegyik díszbe.
Díszítsük!Szárítsuk ki, vagy süssük 175 fokon körülbelül fél órát
Forrás: www.apartmentteraphy.com