Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kalács, a fonott kedvenc

Sósan vagy édesen, töltve vagy töltetlenül, húsvétkor szinte minden családnál kerül a sonka és a tojás mellé kalács az ünnepi asztalra.
2015. április 5.

A húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt végén a templomban megszentelt ételek kerülnek az asztalokra, amit a család a szentelés után közösen fogyaszt el. Míg más országokban a bárány az elmaradhatatlan húsétel ilyenkor, Magyarországon egyre kevésbé találjuk meg a húsvéti menüben. Nálunk ugyanis a tradicionális húsvéti étel a főtt, füstölt sonka, tojással, tormával. A legtöbb helyen ezen ünnepi ételekhez kenyér helyett kalácsot esznek. A kalács ilyentájt süteményként is gyakori, töltött mákos, diós változatban is készítik.

Változatok a jóra

A régmúlt időkben ugyanúgy készült, mint a kenyér, csak formájában különbözött attól. A 19. század végén aztán jobb minőségű lisztből sütötték, tésztájába víz helyett tej került, és ezt tovább gazdagította még a vaj és a tojás. A húsvéti kalácsba általában kevesebb cukrot teszünk, mint egyéb ünnepi társaiba, így remekül harmonizál az édeskés íz a sós sonkával. A zsidó ünnepi kalácsban, a barheszben, más néven challach-ban (ejtsd: hálláh) nincs tej, a folyadékot a víz képviseli a kóserság szellemében, és valamivel több tojást is tesznek bele. Érdekességként említem, hogy a tojásokat egyesével kell felütni, szigorúan át kell vizsgálni, mert egyetlen csepp vér sem kerülhet a tojással az ételbe. Ha ennek a feltételnek nem felel meg a tojás, nem használható fel a kóser challah-ban, amit az is megkülönböztet a sima kalácstól, hogy hatos fonással kell elkészíteni.

Aranybarna fonatokTúrós kalács

A kalács formázásához számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. Klasszikusnak számít az egyszerű hármas fonás, de fonhatjuk négy, öt, hat, sőt nyolc ágból is a tésztát. A kisodort hurkák rengetegében eligazodni amúgy is remek móka. Süthetjük ünnepi kalácsunkat lábasban, cserépből készült, bordás oldalú kalácssütő edényben, őzgerinc formában. Ha tetejét lekenjük tojással vagy tejszínnel, csodálatosan fényesre, barnára fog sülni. Ülhetethetünk a fonások által határolt közökbe színesre festett tojásokat, akkor nemcsak fantasztikus kísérője lesz a sonkának, hanem dísze is a húsvéti asztalnak. Ha előfordulna az a felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan helyzet, hogy húsvét után lenne maradék kalácsunk, használjuk fel máglyarakásnak, kalácspudingnak, de trifle alapanyagnak is kiváló a piskóta kiváltására.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Reggeli kávé helyett: csokoládés tiramisu

Reggeli kávé helyett: csokoládés tiramisu

A klasszikus tiramisu ráadás csokoládéval. A reggeli, ami igazán feldob.
Csíkos húsvéti kalács (gluténmentes)

Csíkos húsvéti kalács (gluténmentes)

A gluténmentes kenyértészta – így a kalács tésztája is – jóval több nedvességet tartalmaz, mint a búzalisztes, ezért nemigen lehet fonni-tekerni. Na persze kísérletezhetünk azzal is, és sikerülni is fog, csak jóval szárazabb lesz az eredmény, éppen ezért ez most egy formában készülő recept. És őszintén: kinek hiányoznak a fonatok, ha ugyanolyan foszlós, illatos, igazi kalácsot ehet, mint a nem-gluténérzékenyek?!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!