
Kalács, a fonott kedvenc
A húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt végén a templomban megszentelt ételek kerülnek az asztalokra, amit a család a szentelés után közösen fogyaszt el. Míg más országokban a bárány az elmaradhatatlan húsétel ilyenkor, Magyarországon egyre kevésbé találjuk meg a húsvéti menüben. Nálunk ugyanis a tradicionális húsvéti étel a főtt, füstölt sonka, tojással, tormával. A legtöbb helyen ezen ünnepi ételekhez kenyér helyett kalácsot esznek. A kalács ilyentájt süteményként is gyakori, töltött mákos, diós változatban is készítik.
Változatok a jóra
A régmúlt időkben ugyanúgy készült, mint a kenyér, csak formájában különbözött attól. A 19. század végén aztán jobb minőségű lisztből sütötték, tésztájába víz helyett tej került, és ezt tovább gazdagította még a vaj és a tojás. A húsvéti kalácsba általában kevesebb cukrot teszünk, mint egyéb ünnepi társaiba, így remekül harmonizál az édeskés íz a sós sonkával. A zsidó ünnepi kalácsban, a barheszben, más néven challach-ban (ejtsd: hálláh) nincs tej, a folyadékot a víz képviseli a kóserság szellemében, és valamivel több tojást is tesznek bele. Érdekességként említem, hogy a tojásokat egyesével kell felütni, szigorúan át kell vizsgálni, mert egyetlen csepp vér sem kerülhet a tojással az ételbe. Ha ennek a feltételnek nem felel meg a tojás, nem használható fel a kóser challah-ban, amit az is megkülönböztet a sima kalácstól, hogy hatos fonással kell elkészíteni.
Aranybarna fonatok
A kalács formázásához számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. Klasszikusnak számít az egyszerű hármas fonás, de fonhatjuk négy, öt, hat, sőt nyolc ágból is a tésztát. A kisodort hurkák rengetegében eligazodni amúgy is remek móka. Süthetjük ünnepi kalácsunkat lábasban, cserépből készült, bordás oldalú kalácssütő edényben, őzgerinc formában. Ha tetejét lekenjük tojással vagy tejszínnel, csodálatosan fényesre, barnára fog sülni. Ülhetethetünk a fonások által határolt közökbe színesre festett tojásokat, akkor nemcsak fantasztikus kísérője lesz a sonkának, hanem dísze is a húsvéti asztalnak. Ha előfordulna az a felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan helyzet, hogy húsvét után lenne maradék kalácsunk, használjuk fel máglyarakásnak, kalácspudingnak, de trifle alapanyagnak is kiváló a piskóta kiváltására.