Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Jótékony gyökerek

Végre átvágjuk magunkat a fehérrépa-pasztinák-petrezselyemgyökér–tengelyen is. Gyerünk a föld alá!
2013. november 28.

Pasztinákgyökér_pasztinák

A pasztinák küllemre megtévesztésig hasonlít a petrezselyemre, de íze édeskésebb, zöldje pedig ehetetlen. A hétköznapi konyhában ritkán fordul elő, pedig mind beltartalma, mind felhasználhatósága körülbelül megegyezik a petrezselyemmel, ellenben magasabb a tápanyag tartalma, a vitaminok közül pedig nagy mennyiségben található benne B1- és C-vitamin. Előnyeként azt szokták emlegetni, hogy egymagában képes helyettesíteni a zellert, a sárga- és fehérrépát. Épp ezért nagy kedvence az élelmiszer feldolgozóiparnak, zömében e célból is termesztik.

Petrezselyem

Kétféle petrezselyem van. Az egyik a metélő petrezselyem, aminek nincs is nagyon répa része (ha tartós petrezselyem zöldre vágyunk ezt érdemes termeszteni/vásárolni) és a fehér répa zöldje, de bizony hivatalosan azt a répát nem fehér répának hívják, hanem petrezselyemnek. A fehér répa meg egy teljesen más növény. A hétköznapok talaján maradva, a fehér répa főleg levesek, főzelékek elengedhetetlen kelléke, amit leginkább magas illóolaj tartalmának köszönhet, pedig haszna is van: segíti a gyomorműködést, emellett káliumot, foszfort, kalciumot és C-vitamint is tartalmaz. Ha sok C-vitaminra vágyunk, akkor viszont a zöldje a megoldás, az ugyanis 120-130-mg/100 g mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint, míg ugyanez az érték a narancs esetében 50 mg/100 g. Ráadásul az illóolaj tartalom a petrezselyem zöldjének esetében is igen magas, épp ezért használható a szájszag megszüntetésére is.

Sárgarépa

Mindenki tudja, hogy a sárgarépától jobban fog fütyülni, fütyülni meg vagány, úgy hogy már megéri répát enni. Aki azonban fütyül a vagányságra, az jótékony hatása miatt ropogtatja a répát. Legnagyobb jótéteménye a béta-karotin, amely egyrészt nagyon jó a bőrnek (napozás esetén szebben lehet vele barnulni), másrészt a szervezet A-vitaminná alakítja, ami szintén nagyon jó a bőrnek, de kulcsfontosságú a látás szempontjából. Édeskés íze és alacsony kalóriatartalma révén pedig szuper diétás zöldség.

Zellergyökér_zeller

Ez esetben természetesen a gumós zellerről van szó, nem a zellerszárról. A magyar húslevesek kihagyhatatlan alapanyaga afrodiziákum hírében is áll, még ha ez nem is feltétlenül bizonyított. Ami viszont igen, hogy többek között tartalmaz magnéziumot, foszfort, vasat és kalciumot, no meg szuper az íze. Bár kevésbé közismert, de erősen allergén, élelmiszer üzemekben történő használata épp ezért külön szabályozáshoz kötött.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tepsis tarja sült zellerrel

Tepsis tarja sült zellerrel

Az egyszerű sült tarját feldobtuk egy kis tejszínnel és sült zellerrel. Az eredmény leírhatatlan, ezért el kell készíteni!
Underground kincsek – Amit a gyökerek tudnak

Underground kincsek – Amit a gyökerek tudnak

Ahogy nem minden rovar bogár, úgy nem minden föld alól előkerülő növény gyökérzöldség. Nagytakarítás a föld alatti rendszerben.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.