
Jennifer Lopez diétakihívása – mit szól hozzá a dietetikus?
2019. február 6.Talán hallottátok a hírt, Jennifer Lopez és Alex Rodrigez nemrégiben új kihívást indított el a közösségi médiában. A feladat egyszerűnek tűnik, ám közel sem az: a résztvevőknek 10 napig semmiféle cukrot vagy szénhidrátot nem szabad fogyasztani. A kihíváshoz már több híresség is csatlakozott, emiatt a felelősség sem kicsi, tinik ezrei utánozzák a szélsőséges elveken nyugvó őrületet. A kihívásról megkérdezték egy dietetikus, Despina Hyde Gandhi véleményét, lássuk, ő miként vélekedik a cukor és szénhidrát teljes megvonásáról.
Nem gond, ha teljesen kiiktatjuk étrendünkből a szénhidrátot?
„A szénhidrátok elégetése szervezetünk elsődleges energiaforrása, így ha az ember nagyon kevés – 40-50 grammnyi – szénhidrátot fogyaszt el egy nap, a szervezetének is át kell állnia más energiaforrásra. A szénhidrátok helyett zsírt kezdünk elégetni, amely ugyan jól hangzik, de fáradtsággal, levertséggel, fejfájással és szédüléssel kell számolnunk. A szénhidrátok teljes mellőzése ráadásul igencsak nehéz is, mert bár a kenyérről, tésztáról vagy a rizsről egyszerűen le lehet mondani 10 napra, de nem elhanyagolható, hogy például a zöldségeknek is van szénhidráttartalma.”
Despina szerint nem jó a teljes szénhidrátmentesség hirdetése, hiszen akkor gyümölcsöket, hüvelyeseket, lencsét és édesburgonyát sem fogyaszthatunk, pedig ezek mindegyike nagyszerű rostforrás. Fehérjéből nagyon nehéz rostokhoz jutni, a szénhidrátok pedig nem csak ebben, hanem a vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok. Így az egészségügyi szempontokat figyelembe véve a teljes mellőzés helyett egyértelműen a kiegyensúlyozott étrend javasolt.
És mi a helyzet a cukorral?
A szénhidrátok elhagyása több problémát okozhat, mint amennyit megold, ezzel ellentétben a hozzáadott és feldolgozott cukor nélküli étrend nem hoz magával bajokat. „A hozzáadott cukor elhagyása hasznunkra válik, napjaink általános étrendjében úgyis túl sokat szerepel” – mondja a dietetikus. A cukor elhagyása tehát egészségesebb táplálkozáshoz vezet, jobban érezzük majd magunkat, hiszen a hozzáadott cukor megzavarja az inzulinszintünket, ez pedig rosszullétet és fáradtságot okozhat. A természetben előforduló cukor – azaz a fruktóz a gyümölcsökben és a laktóz a tejtermékekben – viszont sok ásványi anyagot és fehérjét tartalmaz, ezekre pedig szükségünk van.
Despina az arany középút mellett áll ki, véleménye szerint a teljes mellőzés helyett arra kell figyelnünk, hogy egészséges, magas rosttartalmú szénhidrátokat tartalmazó ételeket fogyasszunk. 10 nap kibírható szénhidrátok nélkül, de felesleges így sanyargatni magunkat. Hosszú távon úgysem lesz tartható a megvonás, zöldségek és hüvelyesek nélkül élni pedig nagyon egészségtelen. Ha teljesen el szeretnénk hagyni valamit az étrendünkből, akkor legyen az a hozzáadott, finomított cukor.
Forrás: popsugar