Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Jéna adománya

A német város nevének hallatán hálás szívű háziasszonyok milliói sóhajtanak föl. A százezres thüringiai városnak a középkor óta van egyeteme, a Zeiss márka az optikai iparágban alkotott maradandót, Napóleon is aratott itt győzelmet. Majd a római tállal kézenfogva bevonult a nászajándékok halhatatlanjai közé.
2015. január 4.

Kvarchomok, só és szóda – csupán ezeket kellett okosan elegyíteni ahhoz, hogy a jénai edények megkezdhessék világhódító útjukat. Otto Schott vegyész 1887-ben kísérletezte ki elsőként a boroszilikát-üveget, azt a természetes anyagot, amelynek nagy a hőállósága és mechanikailag is rendkívül szilárd. A találmány széleskörű alkalmazása az 1920-as évektől indult el, Moholy-Nagy László reklámfotói egyenesen kultikus tárggyá tették a Jénában készült üveg edényeket, tehát a világhírű magyar művésznek is köszönhető a jénai tál példátlan népszerűsége.

Rakottkrumpli az üveg mögött

Fotó: jenaerglas-shop.de

Fotó: jenaerglas-shop.de

A minden rosszban van valami jó igazsága alapján mi, magyarok is örülhettünk, hiszen a háború után a jénai edény volt az NDK egyik legnépszerűbb exportcikke. A magyar konyhák legjava először a sütőtálakkal találkozott, aztán szivárogtak a vajtartók, majd szép lassan a teáskannák és a csészék is. Egykori szilveszterek szenzációja volt a bólés tál, de nem ez volt a jellemző. A rakottkrumplit sokunk számára tette gasztronómiai csodává és egyúttal örök emlékké a hőálló üvegtál. Bár kezdetektől komoly formatervezői munka állt a szériák gyártása mögött, az alapanyag fejlesztésével párhuzamosan évtizedről évtizedre születtek újítások.

Kifinomultság és topdesignjena_1

A kortárs jénai konyhaeszközök legfontosabb jellemzője a letisztult formavilág. A klasszikus használati eszközök mellé a tároláshoz és tálaláshoz készült darabok alkotnak jelentős és sokszínű kollekciót. Egyszerű és elegáns a már négyezer forintért megvásárolható sütőforma, de kétszer ennyiért olajtartót is választhatunk, ha hiszünk a jól funkcionáló de mellesleg szép tárgyakban, ez mindenképpen megéri. Tárolásra és egyúttal étvágygerjesztésre is alkalmas fedeles üvegedényekhez pedig már alig háromezer forintért is hozzájuthatunk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Vágni kell! - de milyen deszkán?

Vágni kell! - de milyen deszkán?

Konyha nincsen vágódeszka nélkül. De miből legyen az a deszka?
Azok a csodálatos vízforralók

Azok a csodálatos vízforralók

A modern nő nemcsak a tűzhely, de a vízforraló őrzője is, feltéve, hogy egy szép példány birtokosa. A hiánypótló darabot 1922-ben Angliában találták fel, elsőként a Bulpitt & Sons, majd a 30-as évektől a General Electric is ráállt a gyártásra.
Fűszergarázs

Fűszergarázs

A főzéshez szükséges alapanyagok közül jó néhányat hosszabb távra szerzünk be, ezek közé tartoznak a fűszerek is. Tárolásukra sokféle megoldás van, de persze az aranyszabályokat itt is érdemes betartani.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!