Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Jéna adománya

A német város nevének hallatán hálás szívű háziasszonyok milliói sóhajtanak föl. A százezres thüringiai városnak a középkor óta van egyeteme, a Zeiss márka az optikai iparágban alkotott maradandót, Napóleon is aratott itt győzelmet. Majd a római tállal kézenfogva bevonult a nászajándékok halhatatlanjai közé.
2015. január 4.

Kvarchomok, só és szóda – csupán ezeket kellett okosan elegyíteni ahhoz, hogy a jénai edények megkezdhessék világhódító útjukat. Otto Schott vegyész 1887-ben kísérletezte ki elsőként a boroszilikát-üveget, azt a természetes anyagot, amelynek nagy a hőállósága és mechanikailag is rendkívül szilárd. A találmány széleskörű alkalmazása az 1920-as évektől indult el, Moholy-Nagy László reklámfotói egyenesen kultikus tárggyá tették a Jénában készült üveg edényeket, tehát a világhírű magyar művésznek is köszönhető a jénai tál példátlan népszerűsége.

Rakottkrumpli az üveg mögött

Fotó: jenaerglas-shop.de

Fotó: jenaerglas-shop.de

A minden rosszban van valami jó igazsága alapján mi, magyarok is örülhettünk, hiszen a háború után a jénai edény volt az NDK egyik legnépszerűbb exportcikke. A magyar konyhák legjava először a sütőtálakkal találkozott, aztán szivárogtak a vajtartók, majd szép lassan a teáskannák és a csészék is. Egykori szilveszterek szenzációja volt a bólés tál, de nem ez volt a jellemző. A rakottkrumplit sokunk számára tette gasztronómiai csodává és egyúttal örök emlékké a hőálló üvegtál. Bár kezdetektől komoly formatervezői munka állt a szériák gyártása mögött, az alapanyag fejlesztésével párhuzamosan évtizedről évtizedre születtek újítások.

Kifinomultság és topdesignjena_1

A kortárs jénai konyhaeszközök legfontosabb jellemzője a letisztult formavilág. A klasszikus használati eszközök mellé a tároláshoz és tálaláshoz készült darabok alkotnak jelentős és sokszínű kollekciót. Egyszerű és elegáns a már négyezer forintért megvásárolható sütőforma, de kétszer ennyiért olajtartót is választhatunk, ha hiszünk a jól funkcionáló de mellesleg szép tárgyakban, ez mindenképpen megéri. Tárolásra és egyúttal étvágygerjesztésre is alkalmas fedeles üvegedényekhez pedig már alig háromezer forintért is hozzájuthatunk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Vágni kell! - de milyen deszkán?

Vágni kell! - de milyen deszkán?

Konyha nincsen vágódeszka nélkül. De miből legyen az a deszka?
Azok a csodálatos vízforralók

Azok a csodálatos vízforralók

A modern nő nemcsak a tűzhely, de a vízforraló őrzője is, feltéve, hogy egy szép példány birtokosa. A hiánypótló darabot 1922-ben Angliában találták fel, elsőként a Bulpitt & Sons, majd a 30-as évektől a General Electric is ráállt a gyártásra.
Fűszergarázs

Fűszergarázs

A főzéshez szükséges alapanyagok közül jó néhányat hosszabb távra szerzünk be, ezek közé tartoznak a fűszerek is. Tárolásukra sokféle megoldás van, de persze az aranyszabályokat itt is érdemes betartani.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.