Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Januárban újuljon meg a sütőnk is!

2019. január 4.

A sütő kitakarítása sokunknak pont annyira „lelkesítő” feladat, mint egy fogorvosi vizit, már a gondolattól is irtózunk. Pedig megéri ráfordítani az időt, az év eleje pont alkalmas arra, hogy letudjuk a feladatot, aztán már süthetjük is a finomabbnál finomabb süteményeket a ragyogóan tiszta sütőnkben.

 

Milyen gyakran kell nekiállni a sütő kitisztításának?

Három árulkodó jel mutathat rá arra, hogy eljött a takarítás ideje. Az elsőt láthatjuk szabad szemmel is, az odaégett maradék a sütő alján és a zsíros ajtóüveg egyértelmű figyelmeztető jel. A második a szag. Ha a sütő begyújtásakor jellegzetes szagot érzünk, akkor zsíros a sütő. A harmadik pedig a füst, egy tiszta sütőnek nem szabad füstölögnie. Használattól függ, hogy mindezek milyen gyakran jelentkeznek. Alapszabály, hogy nagy igénybevétel esetén 3 havonta érdemes nagyobb takarításba fogni, ám ha csak havi pár alkalommal gyújtjuk be a sütőt, évi 1-2 alkalom is elegendő lehet.

 

Miért fontos a tiszta sütő?

A tiszta sütőben jobb minőségű lesz az elkészített étel, ellenben a zsír íze és szaga beveszi magát az éppen sülő ételbe.

 

Mi a helyzet az öntisztító sütőkkel?

A különböző öntisztító funkciók sokat segíthetnek, de csak akkor, ha kicsit vagy közepesen koszos a sütő. A legtöbb öntisztító működése közben megpróbálja leégetni a sütő faláról a zsírt és szennyeződéseket. Ám ha sok a zsír, az füstöléshez, szélsőséges esetben pedig akár kigyulladáshoz is vezethet.

 

Mire van szükség a sütő kitakarításához?

Először is jó minőségű tisztítószerre, íme a különböző lehetőségek:

Bolti sütőtisztító: a legegyszerűbb és leggyorsabb módszer, de nem árt figyelembe venni, hogy ilyenkor sajnos komoly vegyszerekkel takarítunk.

Sütőpor, víz és ecet: természetes megoldások, kb. 10-12 órát vesz igénybe használatuk. Makacs szennyeződésekkel is elbírnak.

Citrom és víz: szintén természetes anyagok, de csak kisebb szennyeződésekre vethetők be. 1-2 órát vesznek igénybe.

Készítsünk még ki a munkához erősebb fajta gumikesztyűt (vegyszerek esetén plusz védőszemüveg is javasolt), régi újságpapírokat a leterítéshez, rongyokat a sütő kitörléséhez. Makacs szennyeződésekhez mikroszálas kendő használata is ajánlott.

 

Hogyan használjuk a bolti tisztítószereket?

Amit csak lehet, távolítsunk el a sütőből – rácsok, hőmérő –, majd a sütő előtti padlórészt takarjuk le újságpapírral. Húzzunk kesztyűt és vegyünk fel védőszemüveget. Fújjuk be a sütő belsejét a tisztítószerrel (elektromos sütő esetén a fűtőszálakra, gázsütőnél az égőre ne kerüljön a szerből). Ha megvagyunk, csukjuk be a sütő ajtaját. Hagyjuk hatni a tisztítószert a csomagoláson jelzett ideig.

Ezalatt a rácsokat fújjuk be tisztítószerrel. Tegyük nagy műanyag zacskóba, majd hagyjuk állni a megadott ideig. Ha az idő letelt, a sütőt nyissuk ki, és a belsejét töröljük ki nedves ruhával vagy mikroszálas kendővel. A rácsokat vegyük ki a zacskóból, és a mosogatónál öblítsük le szappanos vízzel. Ha megszáradtak, tegyük őket vissza a sütőbe.

 

Hogyan használjuk a sütőport és ecetet?

Amit csak lehet, távolítsunk el a sütőből – rácsok, hőmérő –, majd a sütő előtti padlórészt takarjuk le újságpapírral. Egy kis tálban keverjünk ki fél csésze sütőport 2-3 evőkanál vízzel, kenhető masszát kell kapnunk.

Húzzunk kesztyűt, ujjainkkal kenjük be a sütőt a masszával (elektromos sütő esetén a fűtőszálakra, gázsütőnél az égőre ne kerüljön belőle). Hagyjuk hatni 10-12 órán át. Közben a rácsokat tegyük a mosogatóba (ha nem férnek bele, akkor a fürdőkádba), szórjuk be sütőporral, majd öntsünk rájuk ecetet. A felhabzás megszűnését követően dugjuk be a lefolyót, és töltsük fel a mosogatót vagy a kádat forró vízzel. Hagyjuk így 10-12 órán keresztül.

Ha letelt az idő, húzzunk ismét kesztyűt, és nedves ronggyal vagy mikroszálas kendővel töröljük ki a sütő belsejét. A rátapadt szennyeződésekre permetezzünk ecetet: habzást fogunk tapasztalni, majd a szennyeződések fellazulnak, és könnyedén letörölhetővé válnak. A rácsokat szintén töröljük át, majd miután teljesen megszáradtak, vissza is helyezhetjük mindet a sütőbe.

 

Hogyan használjuk a citromot?

Egy közepes méretű, sütésálló tálat töltsünk fel vízzel. Vágjunk félbe két citromot, tegyük bele, majd melegítsük elő a sütőt 250 °C-ra. Helyezzük a tálat a sütőbe egy óra hosszára, majd kapcsoljuk ki, és nyissuk ki az ajtaját. Várjunk addig, amíg a belső felületek annyira lehűlnek, hogy meg tudjuk érinteni kézzel (de ne hűljön ki teljesen a sütő!), húzzunk kesztyűt, és nedves ruhával vagy mikroszálas kendővel töröljük át a felületeket.

 

Forrás: CookingLight

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!