Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Jamie-vel mindig jó

Az elmúlt években jelentősen javult a Magyarországon elérhető alapanyagok és ételek minősége, ebben a változásban pedig nagy szerepe volt egy angol srácnak és a könyvének, ami most visszatért.
2014. október 7.

Persze a szkeptikusok szerint még van hova fejlődni, de tény, ma már nem nézik az embert ufónak, ha édesköményt akar venni, vagy mondjuk mángoldot és a fűszerei sem korlátozódnak a só-bors-paprika szentháromságra. Mindebben jelentős szerepet játszott Jamie Oliver A pucér szakács című szakácskönyve, ami az eredeti kiadáshoz (2000) képest ugyan négy év (2004) késéssel jelent meg magyarul, ám ez a kis csúszás mit sem vont le erényeiből. Nehéz elképzelni, de a könyv megjelenése idején nem volt divatos főzni, a változatos és egészséges konyha vezetése pedig messze nem volt elvárás a háziasszonyok fele. Jamie Oliver neve inkább csak a gasztronómiában járatosak számára volt ismert, ahogy sokszor a főzés öröme is. A tévé azonban nagy úr, a sorozatai és ezeknek köszönhetően a szakácskönyvei révén itthon is ugyanolyan népszerű lett mint Nagy-Britanniában, ahogy azt sem nehéz észrevenni, hogy megannyi főzőműsorhoz adott inspirációt.

A pucér szakács visszatér

Ezt a kötetet adták ki most újra A pucér szakács visszatér címen, amit ennyi idő átlapozni igen tanulságos. Egyrészt aki azt gondolja, hogy még mindig a szocializmus gasztronómiai igáját nyögjük, az csak nézze meg a recepteket. Ha nagyon őszinték vagyunk, egy gyakorlott szakácsnak vagy rendszeresen étterembejárónak nincs benne semmi izgalmas, azon egyszerű okból, hogy ezek az akkoriban nagyon frissnek számító párosítások és elképzelések azóta beépültek a hétköznapjainkba. Nem ritkaság, hogy valaki otthon süti a kenyeret, olaszos vagy thai fogásokat készít vacsorára esetleg maga készíti a joghurtot. Igényesebbek lettünk és ebben elévülhetetlen érdemei vannak a napjainkra gasztrobirodalommá növesztett Jamie Olivernek, aki 2000-ben még csak egy nagyon tehetséges és lelkes srác volt, aki nagyon szeretett és tudott főzni. Hogy mennyire srác volt, azt nagyszerűen mutatják a könyv fotói, amik láttán zavarba ejtő módon tud rátörni az emberre a nosztalgia.

Megunhatatlan klasszikusok

Kérdés, hogy ha ilyen unalmasak ezek a receptek, akkor miért érdemes megvenni ezt a szakácskönyvet? És itt jön a fenti egyrészt másrésztje: mert kiváló és igényes alapszakácskönyv. Reggeli, desszertek, kenyérsütés, tésztagyúrás, hal, vad, zöldségek és koktélok egyaránt szerepelnek a kötetben, sok-sok praktikával, beleértve a megfelelő hűtő és spájz felszereltséget is, úgy hogy bárkinek bátran ajánlható, aki úgy dönt, hogy nekidurálja magát és megtanul főzni. Akinek pedig már megvan, annak is jól jöhet, mert kizárt, hogy az első kiadást nem főzte pacás-rongyosra az elmúlt tíz évben.

Jamie Oliver: A pucér szakács visszatér, Park Kiadó 2014, 6900 Ft.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mikor dől el, hogy milyen ízeket szeretünk?

Mikor dől el, hogy milyen ízeket szeretünk?

Míg Nagy-Britanniában Jamie Oliver évekkel ezelőtt harcot hirdetett az egészségesebb iskolai étkezésért, addig itthon a kevesebb sónál tartunk. A gond azonban nem csak ez, hanem hogy a magyar gyerekek nem esznek zöldséget. Nem úgy a franciák!
Három és kész

Három és kész

Igen, minden adott lehetne ahhoz, hogy ne, de mi mégis. Odavagyunk Hugh-ért és el is meséljük. Most éppen legújabb könyve, a Három jó dolog a tányéron tart bennünket lázban.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!