Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ízesítsünk friss zöldfűszerekkel!

2019. január 8.

Aki olvasta Frances Mayes Napsütötte Toszkána című könyvét, biztosan emlékszik azokra a részekre, amelyekben a szerző bemutatja az egyre szépülő kert növényeit. Szinte érezzük a „burjánzó bazsalikom” illatát, és legszívesebben mi is kilépnénk a teraszra, hogy tépjünk belőle egy csokorral az ebédre készülő tésztaszószhoz. Gaszrotrendek jönnek és mennek, a friss zöldfűszereket azonban semmi sem taszíthatja le képzeletbeli trónjukról. Nem csoda, hiszen felhasználásukkal minden étel finomabb. Télen sem muszáj szárított fűszerekhez folyamodnunk, hiszen a konyhaablakban is tarthatunk pár cseréppel, szerencsére beszerzésük sem bonyolult: a legtöbb szupermarket zöldséges részlegén kedvünk szerint válogathatunk közülük. Ha azonban hely- vagy időhiány miatt nem bajlódnánk a cserepekkel, a vágott verziók mellett is letehetjük voksunkat. Most ez utóbbiak tárolási és felhasználási módjaira adunk pár tippet.

 

Mi alapján válasszuk ki?

Ez igazán egyszerű: keressük az élénkzöld színt és a ropogós leveleket, az összenyomott és sérült leveleket viszont kerüljük el. Mivel vágott növényekről van szó, mindenképpen figyeljük a csomagoláson feltüntetett dátumokat is.

 

Hogyan tároljuk?

A vásárlást követően rögtön vegyük ki a növényt csomagolásából. A szárakat összeszorító gumikarikát távolítsuk el, majd tegyük egy vízzel feltöltött üvegbe vagy vázába. Ne helyezzük közvetlen napfényre, ezt betartva 2-3 napig biztosan friss marad. Választhatjuk a hűtőszekrényt is: a poharat tegyük a hűtőbe, a növény vizét pedig 2-3 naponta cseréljük, így egy hét szavatossággal biztosan számolhatunk.

Létezik még egy megoldás: a növényt csavarjuk benedvesített törlőkendőbe, majd így rakjuk a hűtőbe.

 

Mikor mossuk meg?

A túl sok nedvesség árt a vágott fűszernövényeknek, ezért csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg őket alaposan. Öblítsük le hideg folyó víz alatt, majd hagyjuk megszáradni egy kiterített konyharuhán.

 

Hogyan készítsük elő?

Éles késre lesz szükségünk, mert vágni, nem pedig összenyomni szeretnénk a növényeket. A leveles növényeket – mint a bazsalikom –  vágjuk hosszú csíkokra, az apró levelűeket – ilyen például a rozmaring – a szár eltávolítása után rendezzük halomba a vágódeszkán, majd aprítsuk fel.

 

Miként fagyasszuk le?

Fagyasztáshoz vessük be a télen amúgy is hanyagolt jégkockatartónkat! Aprítsuk fel a fűszernövényeket, majd tegyük a jégkockatartó mélyedéseibe. Óvatosan öntsük fel olívaolajjal, és helyezzük a fagyasztóba. A megoldás nem csupán tartósítás szempontjából kiváló, de takarékos is: ezzel a módszerrel biztosan csak annyi fűszert fogunk felhasználni, amennyire valóban szükségünk van. Az így tárolt fűszerek nagyjából 2-3 hónapig állnak el a fagyasztóban.

 

Forrás: So Delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Zöldfűszeres krumplisaláta

Zöldfűszeres krumplisaláta

Sokak kedvencét, a rántott hús mellé szinte elengedhetetlen krumplisalátát zsírszegényebb változatban készítettem el, amelyben az íz élményt a zöldfűszerek adják a majonéz helyett.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!