Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Itt a tea!

Az őszi mélabú, a sárguló levelek vagy a kardigán utáni sürgető vágy egyértelmű jelei annak, hogy eljött a teázás igazi szezonja. Ízlések és ízlelések vezetnek el minket kedvenc teáinkhoz, és mivel világszerte legalább 1500 különböző fajtáját termesztenek, van miből válogatni.
2013. október 2.

Ma közel negyven országban termesztenek kereskedelmi mennyiségben teákat, Indiában például a turizmus után ez az egyik legnagyobb iparág. Az angoloknál az egy főre jutó teafogyasztás több mint két kiló évente, része az életformának, a délutáni teázásnak hagyományai, etikettje, és nem utolsó sorban történelme van. Nálunk is egyre több szakbolt és teázó terjeszti e nemes ital fogyasztási kultúráját, hogy a hatalmas kínálatban eligazodjunk érdemes tisztába jönni az alapokkal. A legfőbb fundamentum, hogy a teák minőségét elsősorban a szüretelés és a feldolgozás határozza meg.

 A királynő kedvence

A fekete tea talán a legismertebb fajta, a szárítást és a levelek sodrását követően fermentálják vagyis meleg levegővel kezelik, ami egy oxidációs folyamatot indít be. Ilyen például az Assam, a Ceylon vagy például a Darjeeling, ami az angol királynőnek is nagy kedvence. A fajtához tartozó nagy klasszikus az Earl Grey is, ez fekete teák keverékéből áll, amit  bergamott esszenciával ízesítenek. A fekete teákat 90-100 Celsius fokos vízzel forrázzák le és típustól függően 3-5 perc az átlagos áztatási ideje. Ezt a teatípust angolszász területeken főként tejjel fogyasztják, ami a fanyarabb ízeket selymessé teszi, és nem mellékesen kiemeli a fekete tea jellegzetes aromáját. A fekete tea élénkít, hiszen tartalmaz koffeint is, körülbelül fele arányban mint a kávé.

Egészségőröktea_2

A nyersebb és fanyarabb ízű zöld tea antioxidáns hatása közismert, ezt a típust csak pörköléssel vagy gőzöléssel kezelik. A fehér tea azért olyan drága, mert bimbóit csak az év két napján lehet szüretelni. Kíméletes szárítás és természetes oxidáció után születik meg kissé édeskés enyhe íze. Ezeket a teákat maximum 80 Celsius fokos vízzel szabad elkészíteni, áztatási idejük maximum 3 perc. A zöld és a fehér tea is híres vitamin és ásványi anyag tartalmáról, utóbbi nyomelemekben kétszer gazdagabb zöld párjánál. Mindkettőnek rákmegelőző és immunerősítő hatást tulajdonítanak. Legközelebb a nem teanövényből készülő, de teaként fogyasztott italokról lesz szó.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyömbéres jeges tea

Gyömbéres jeges tea

A gyömbér télen fűt, nyáron hűt. Egy forró napon érdemes kipróbálni a házilag készített jeges teát, amit a gyömbér tesz igazán hűsítővé.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!