Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Itt a szeptember, lássunk neki a koraőszi kerti munkáknak!

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok.. de ki tudja, meddig?
2021. szeptember 2.

A kertbe beszökő ősz nyomait már augusztus utolsó napjaiban megtapasztalhattuk: megtorpannak az érési folyamatok, és a növények lassan felkészülnek a közelgő leállásra. Tennivaló akad azért most is: a nyáron virágzó évelőkből érdemes két-három évente szétültetni, így a tövek nagyobb teret napnak a növekedéshez. A már levirágzott geránium, sáfrányfű, árnyliliom és kutyatej töveket oszthatjuk ilyenkor.

A tavaszi hagymásokat is elültethetjük most: ha enyhe lesz a tél, akkor már a hideg évszak vége felé előbújnak ezek a korai virágok. A hónap végén tegyük le a jácint, krókusz és nárcisz gumóit, a tulipánt viszont még ne telepítsük. Jó tipp lehet egy „hagymás lasagne”: egy olyan magaságyás vagy nagy cserép, melybe különböző időben nyíló gumósokat rétegezünk; illetve a virágzás korábbra hozásával is kísérletezhetünk zárt térben, sötét helyen. A gyepünket vélhetően megviselte a nyár: főleg ha nagy hőség és a sok taposás érte. Vasvillával szurkáljuk meg helyenként a felszínt, hogy levegőhöz jusson a talaj, és a víz felvételét is segítjük ez által. Az elszáradt fűcsomók okozta hepehupákat is mostanában tudjuk kigereblyézni, melyek akadályozzák a friss hajtások kibújását.

A jövőre elvetendő magok gyűjtése szintén most, a virágzás lezárultával zajlik. Száraz napra időzítsük a műveletet, és a magtokokat egyből papírzacskóba szedjük, hogy abba hulljanak az érett szemek. Címkézzük fel a borítékokat, és minden magot ne szedjünk össze: hagyjunk az állatoknak is csipegetni valót, illetve hogy magától is keljen ki a környéken a növényből. A használaton kívüli parcellákra szórjunk zöldtrágyát, ami fedi a felszínt, és később tápdús talajt képez, ha majd valamikor ületünk bele. Bükkönyt és rozsot vethetünk ide ebből a célból, amit jövőre ásással beleforgatunk a földbe.

A lágyszárú évelők metszése se várasson magára – a levágott ágacskákat félre tehetjük szaporítási céllal, illetve ha a kinti növény nem élné túl a telet, akkor így képezünk belőle tartalékot. A fukszia, a verbéna, a zsálya, a bugatölcsér és a muskátli kiváló alanyok ehhez. Az udvari cserepes növényeket ne hagyjuk a földön, mert nagyon megszívhatják magukat hideg vízzel. Rakjunk alájuk téglákat vagy alátétet. A nemes gyümölcsfák plusz ágait nyessük meg, de öt levél mindig maradjon az idei hajtásokon.

Perzsa

Forrás: growingfamily.co.uk

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezt ne felejtsd el augusztus folyamán megtenni a kertben

Ezt ne felejtsd el augusztus folyamán megtenni a kertben

Nyárvégi növény-gondozó tippjeink következnek.
Kertészkedsz? Tudod, hogy felérhet a rendszeres edzéssel?

Kertészkedsz? Tudod, hogy felérhet a rendszeres edzéssel?

Nem csak a testmozgásról szól - a lelkedre is előnyösen hat.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!