
Immunerősítő ételek – Védekezzünk finom és egészséges ételekkel a téli megbetegedések ellen!
2018. november 14.Ha nem akarjuk elkapni az éppen aktuális influenzát vagy egyéb felső légúti megbetegedést, hanem fitten és egészségesen szeretnénk kiélvezni a téli hónapok szépségeit, ahhoz mindenképpen erős immunrendszerre lesz szükségünk. Szervezetünket nem csupán tabletta formájában bevitt vitaminokkal, hanem friss élelmiszerekkel is támogathatjuk, lássuk, melyek a leghasznosabbak!
Joghurt
A joghurtban található probiotikumok távol tartják a kórokozókat bél- és emésztőrendszerünktől. Habár kaphatóak probiotikumokat tartalmazó táplálékkiegészítők, mi a joghurt előtérbe helyezésére buzdítunk mindenkit. Egy bécsi egyetemi kutatás szerint elég napi 2 dl joghurtot elfogyasztanunk, lehetőleg hozzáadott cukor nélküli fajtát válasszunk.
Zab és árpa
Ezek a gabonák antibakteriális és antioxidáns rostanyagot tartalmaznak, amely immunerősítő hatású. Gyorsítja a sebek gyógyulását, valamint növeli az antibiotikumok hatékonyságát.
Fokhagyma
Ősi csodaszer a javából! A fokhagymában található allicin baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatású. Egy kutatás megállapította, hogy aki rendszeresen fogyaszt fokhagymát, annak 2/3-dal kevesebb esélye van megfázásra, illetve a gyomorrák kialakulásának a kockázatát is csökkentheti.
Húsleves (például csirkéből)
Forró, gőzölgő húslevessel kezelhetjük a megfázás tüneteit, a belefőzött fokhagyma és vöröshagyma pedig még az immunrendszerünket is erősíti.
Tea
Minden teafajtában – legyen az például fekete vagy zöld – található egy olyan aminosavfajta, amely immunerősítő hatású.
Marhahús
A marhahús rendkívül gazdag cinkben, amely a fehérvérsejtek szaporodását segíti elő. A fehérvérsejtjeink gyűrik le a szervezetünket megtámadó vírusokat és baktériumokat.
Édesburgonya
Ha az immunrendszerre gondolunk, nem a bőrünk lesz az első, ami eszünkbe jut. Pedig pont a bőrréteg az első védvonalunk a kórokozók elleni harcban. Az egészséges bőrnek sok A-vitaminra van szüksége, amelynek kiváló forrása az édesburgonya, a sárgarépa, a sütőtök és a kelkáposzta.
Kaliforniai paprika
A C-vitamin szintén elengedhetetlenül fontos az immunrendszer felvértezéséhez. Tradicionálisan a citrusféléket tarthatjuk a legjobb C-vitamin-forrásnak, de a kaliforniai paprikában, mangóban, kiviben és brokkoliban még több található belőle.
Tojás
A vitamin-ABC következő tagja, amelyre szükségünk van, az a D-vitamin. Ez a vitamin segíti a csontokba a kalcium beépülését, és immunerősítő hatással is rendelkezik. A legtöbb D-vitamint a tojás, a hal, a marhahús és a tej tartalmazza.
Gomba
A gomba szintén a fehérvérsejtek termelődését segíti elő.
Hal
Bizonyos halfajták – mint a lazac, a makréla és a hering – igen gazdagok omega-3 zsírsavakban, amelyek gyulladáscsökkentők, illetve növelik a tüdő légáteresztő képességét, védve ezzel légzőszerveinket a fertőzésektől. A lazacban ráadásul rengeteg D-vitamin is van még.
Forrás: Prevention