Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ilyen ételeket fogyasztottak a Titanic utasai

2019. április 7.

A közelgő évforduló kapcsán egy kicsit más szemszögből foglalkozunk a híres óceánjáróval. A szomorú események helyett ezúttal a luxushajó mindennapjaiba szeretnénk betekintést nyújtani, megmutatjuk, hogy a fényűző – és kevésbé luxus – étkezéseken milyen ételek kerültek felszolgálásra.  

 

1. Osztriga

Fotó: 123RF

A kora 1900-as években igen kedvelt fogás volt az osztriga, nem csoda hát, hogy az első osztályon hajózó utasoknak bőven jutott belőle az étkezések előételeként.

 

2. Sült töltött burgonya

Valamennyi osztály utasa élvezhette az egyszerű töltött sült burgonyát.

 

3. „Kabinkeksz”

Akkoriban ez az étel a harmadosztályon utazók elterjedt snackje volt. Egyszerű kréker jellegű rágcsa, amely segített az utasoknak úrrá lenni a tengeribetegségen is.

 

4. Bélszín steak

Fotó: 123RF

Az első osztály vacsoramenüjében bukkanhattunk rá, általában articsókával és libamájjal körítve, amelytől igazán dekadens fogássá vált.

 

5. Almaszósz

Az első osztályon a húsételek, például a kacsasült mellé gyakran járt almaszósz is.

 

6. Szaftos marhahús roston készítve

Ha nem is kaptak annyira fényűző ellátást, azért a harmadosztály utasait sem kellett sajnálni. Egy átlagos vacsora szaftos marhasültből, kukoricából, főtt krumpliból és desszertnek szilvás pitéből állt.

 

7. Vízitorma 

Fotó: 123RF

A felső fedélzeteken, tehát az első- és másodosztályon minden étkezés mellé felszolgálták, mert úgy gondolták, hogy segíti az emésztést.

 

8. Tavaszi bárány

A másodosztály menüjének nagy kedvence volt a tavaszi bárány mentaszósszal. Aki más szeretett volna fogyaszthatni, dönthetett például roston sült pulyka és rizses csirke mellett is.

 

9. Fehérrépapüré

A főfogások mellé a másodosztály utasai egy sor köret közül választhattak, amelyekből talán a fehérrépapüré volt a legérdekesebb.

 

10. Hajdinapalacsinta 

Fotó: 123RF

Az első- és másodosztály reggeliválasztékának egyaránt része volt a hajdinapalacsinta.

 

11. Füstölt lazac

A friss hering és tőkehal mellett az első osztályon füstölt lazac is járt reggelire.

 

12. Sült alma

Az első osztályon a reggelit egyáltalán nem vették félvállról. A hatalmas kínálatból az utasok akár sült almát is választhattak vaníliafagylalttal.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Luxus mesetorták

Luxus mesetorták

A moszkvai Tortik Annushka cukrászdában egész más szinten folyik a tortadíszítés.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.