Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így teáznak a világban

2019. január 26.

Mindig is irigykedtünk azokra, akik szinte szertartásosan teáznak nap mint nap. Számukra a tea több egyszerű szomjoltónál, nem csupán melengető vagy éppen hűsítő ital. Szinte rituálé, amely kikapcsolódást nyújt, kiszakít a hétköznapok rohanásából. Nézzük, mely népek a leglelkesebb teafogyasztók!

 

1. India, a chai tea hazája

Indiában több teát termelnek és fogyasztanak, mint bárhol máshol a világon. A chai nemzeti italnak számít, minden sarkon kaphatunk, különösen zsúfolt vasútállomásokon, ahol éjjel-nappal árulják. Ha valaha is sikerül eljutnunk Indiába, és meghívást kapunk egy helyi lakostól, biztosan megkínál majd egy csésze édes és fűszeres tejes teával. A chai tea vagy chai masala ugyanis nem más, mint egy erős, fűszerekkel – bors, zöld kardamom, szegfűbors, gyömbér, csillagánizs, fahéj, édesköménymag – teli fekete tea, amelyet tejjel öntenek fel.

 

2. Japán és a matcha ceremónia

Japánban a tea a kultúra szerves része, és habár a helyiek sokféle teát fogyasztanak, elsősorban a zöld teára kell gondolnunk, ha Japánban teáról beszél valaki. A japán teaszertartás is a matcha, azaz a zöld tea köré szerveződik, bár „szertartásról” csak idézőjelben beszélhetünk, hiszen ezt a szót nem használják, elnevezése általában „chanoyu” („forró víz a teához”) vagy „sadou” („ a tea útja”). A ceremóniát teamester vezeti, és meghatározott protokoll szerint zajlik.

 

3. Marokkói mentatea

Szinte lehetetlen egy napot úgy eltölteni egy marokkói városban, hogy ne szolgáljanak fel nekünk teát. Tuareg tea, vagyis marokkói mentatea az, amit kortyolni fogunk, felszolgálása szorosan kapcsolódik a vendégszeretet és vendégfogadás fogalmaihoz. A vendégeknek három főzetet szolgálnak fel (zöld tea, menta és aromás fűszerek kerülnek főzetről főzetre a teába, azaz az első főzet még nem tartalmaz mentát), minden csésze más-más ízjegyekkel bír, a frisstől haladhatunk a fűszeres ízvilág felé.

 

4. Thaiföld jeges-forró teája

Aki még nem próbálta a thai teát, annak feltétlenül ajánljuk. Csillagánizzsal és más fűszerekkel ízesítik, tejjel, tejszínnel felöntve kínálják. Egész Délkelet-Ázsiában elterjedt, és minden étteremben kapható a világon, ahol thai vagy vietnámi ételeket szolgálnak fel. Eredetileg forrón fogyasztották, de mostanában a jeges változata is egyre népszerűbb.

 

5. Nagy-Britannia és az elmaradhatatlan délutáni tea

Az 5 órai tea fogalmát senkinek sem kell bemutatnunk. A délutáni teázás társasági program, amelyen krémes piskótát, édes, általában lekvárral tálalt pogácsához hasonlító péksüteményt (scone) és szendvicset is fogyasztanak a résztvevők. A tea pedig szálas fekete tea főzete.

 

6. Oroszország, zavarka

Két dolgot imádnak az oroszok, a vodkát és a teát. A bolsevik forradalom után a katonák és munkások ingyen kezdték kapni a teafüvet, amely addig csupán a felsőbb társadalmi osztály kiváltsága volt, így vált népszerű itallá. A teát tradicionálisan szamovárral készítik, a teaeszencia neve zavarka. A tealeveleket teáskannába helyezik, és erre öntik rá a szamovárból a forró vizet. (Illetve a teafüvet, tealeveleket gőzölhetik is a szamovár felett az áztatás előtt.) Az esszenciát csészékbe öntik, majd forró vízzel felhígítva fogyasztják.

 

7. Argentína és a mate tea

A yerba mate a dél-amerikai ország nemzeti itala, sőt több is mint ital, inkább életérzés. Az emberek a nap bármely szakában előszeretettel fogyasztják, akár egyedül, akár társaságban. Hagyományosan mate tökből készült pohárból isszák, bombillával, azaz szívószállal. Fontos, hogy ezt a teafajtát nem szabad forrázni, így ugyanis keserűvé válik.

 

8. Tibeti jakvajas tea

A tibeti tea a zsíros jakvajnak köszönhetően igazi energiabomba. Fekete teához adják a jakvajat, tejjel vagy tejszínnek öntik fel, és még meg is sózzák. A mi ízlésünknek szokatlan, annyi biztos.

 

Forrás: world tea news

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!