
Így tartsuk frissen a zellerszárat
2023. február 9.A zellerszár ropogós, alacsony kalóriatartalmú, emésztést támogató zöldség magas antioxidáns tartalommal – csupa pozitív tulajdonság! A boltokban kötegenként kapható, de mit tegyünk, ha az adott recepthez éppen csak 1-2 szálra van szükségünk? Mi legyen a többivel, hogyan őrizhetjük meg a leghosszabb ideig a frissességüket?
Tipp: Tegyünk rendet a zellerfélék között!
A legtöbben tudják, hogy amennyiben elvágjuk és vízbe tesszük, akkor eláll két hétig is, de létezik egy másik módszer is, amivel sokkal tovább tárolhatjuk.
A zeller sok más zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan azért romolhat meg, mert etiléngázzal kerül érintkezésbe, aminek hatására gyorsan beérik. Az etiléntől a zeller, fodros kel, brokkoli és hasonló zöld leveles zöldségek besárgulnak. Az alma és banán híres arról, hogy sok etilén szabadul fel belőlük, ezért jobb ezeket külön tárolni. A műanyag zacskó nem jelent megoldást, mert összezárja a zellert a belőle is felszabaduló etilénnel.
Egy olyan módszer kell, amivel egyszerre megőrizhetjük a zeller nedvességtartalmát, de az etilén kiszökhet belőle. Ez pedig az alufólia. Tekerjük be alufóliába elég szorosan (de ne túl szorosan!), majd így tegyük be a hűtőbe. A fólia alól kiszökik az etilén, a zellerünk pedig meglepően sokáig eláll.
Forrás: mashed
Ezt már olvastad?