Így hámozzuk meg a póréhagymát
A póréhagyma külsőre és ízre is nagyon tetszetős zöldség, de olyan sok homok rejtőzik az egyes rétegei között, hogy egyetlen, nem kellően megtisztított falat is elronthat egy egész adag levest.
Öblítsük le a póréhagymát: gyorsan öblítsük le a hagyma külső részét, az alaposabb tisztítás majd később következik.
Vágjuk le a keményebb, sötétzöld részeket: vágjuk le a sötétzöld részt (tegyük el az alapléhez). Élesen vágjunk, hogy minél nagyobb fehér részt tudjunk megőrizni.
Vágjuk le a gyökereket: fogjuk csomóba a hagymákat, és egy éles vágással vágjuk le a hagyma végéről a gyökereket. Ha több hagymával dolgozunk egyszerre, tegyük ezt több adagban.
Vágjuk ketté a hagymákat: vágjuk ketté a hagymákat egyik végüktől a másikig. Így könnyebb lesz eltávolítani a rétegek között bujkáló homokszemeket.
Vágjuk a hagymákat félholdakká: fogjuk kötegbe a hosszában már kettévágott hagymákat, és vágjunk belőlük keresztben 1 centis darabokat.
Tisztítsuk meg a hagymákat: tegyük a felvágott hagymát egy nagy lábosnyi langyos vízbe, és keverjük addig, amíg a rétegek szétválnak, és a hagyma már tisztának tűnik. Szűrőkanállal vegyük ki a hagymát a vízből, és hagyjuk a homokot leülepedni a lábos aljára.
Jöhet a főzés: most, hogy a hagyma már tiszta, kezdődhet a főzés. Készítsünk belőle krémlevest, vagy karamellizáljuk meg baconnel, vagy használjuk bármilyen más ételben, ahol enyhe és finom hagymaízre van szükség.
Forrás: popsugar.com