Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Így eszik a fagylaltot szerte a világon

Melyik ország kedvence a sajtos? A babos változat miért jó? Hol fakadtak sírva a gyerekek, ha desszertnek fagyit kaptak?
2016. augusztus 15.

 A nyár a grillezés, a medencés kerti partik és természetesen a fagylalt időszaka.

Míg nálunk leginkább gombóc formájában találkozunk vele pohárban vagy tölcsérben, addig a világ számos országában egészen másképp értelmezik ezt a hideg finomságot.

Így néz ki a fagylalt a világ különböző tájain:

USA-Fagyos joghurt

A frissítő és ízletes fagyos joghurt jellemzően alacsonyabb zsír tartalmú. Általában mindenféle finomsággal együtt fogyasztják: gyümölcs, szirupok, diófélék, színes cukorkák.

Története: Frogurt néven először a keleti parton jelent meg, az 1970-es években. Kezdetben nem aratott zajos sikert.

Alapanyagok: tartalmaz tejet és cukrot, de jellegzetes ízét a benne lévő joghurt kultúrától kapja.

Tudtad?  Froyo néven is ismerik. Nem feltétlenül a legegészségesebb típusú fagylalt, hiszen sokszor tartalmaz kémiai összetevőket is, és nagyon sok cukrot.

India-Kufli

világ fagyijai_kulfi_indiaLegtöbbször kúp alakúra készítik, és sokkal sűrűbb, mint a fagylaltok általában. Indiában kedvelt street food, sokszor egy speciális sóval (matka) megszórva árulják.

Története: A krónikák szerint először a 16. században készítették a Munghal Dinasztina idejében. Abban az időben csak a királyi család számára volt elérhető, és a Himalájából származó jéggel készítették.

Alapanyagok: a felhasznált tejet órákig forralják. A legtipikusabb hozzávalók a pisztácia, a sáfrány és a kardamom.

Tudtad? A neve a perzsa qufliból származik, ami letakart kelyhet jelent. A többi fajta fagylaltnál kevesebb levegőt tartalmaz, és állagra leginkább a sodóra, pudingra emlékeztet.

Paletas-Mexikó

világ fagyijai_paleta_mexikóGyümölcsből készült pálcikás jégkrém. Létezik vizes és tejes változata.

Története: az első jeges finomságokat Mexikóban a helyi vulkánok tetejéről gyűjtött hóból készítették. A spanyol hódítók irányították a jég kereskedelmét, így a paletas csak 1821-től elérhető a nagyközönség számára.

Alapanyagok: friss gyümölcsök és zöldségek, cukor, víz/tej.

Tudtad? Ez a jégkrém olyan jelentős a mexikói kultúrában, hogy még szobrot is emeltek neki Tucumbo városában. Sokszor sósak vagy fűszeresek, ami igen meglepő annak, aki  lehet, először kóstolja meg.

Nagy-Britannia – Clotted cream fagylalt

világ fagyijai_clotted_angolAz aranysárga clotted cream az angol teadélutánok elmaradhatatlan kelléke. A fagyasztott változatát legtöbbször eperrel fogyasztják.

Története: A feljegyzések szerint a clotted cream a főníciaiak által került be Nagy-Brittaniába még i.e. 500 körül. 1998-ban a Cornish clotted cream védett márkanévvé vált. Az ilyen márkanévvel ellátott clotted cream Cornwellben készül, csak helyi termelőktől származó tejet használnak fel hozzá, a zsírtartalma pedig legalább 55%.

Összetevők: clotted cream tojással, cukor,tej.

Tudtad? Az élénk boglárka szín a cornwelli fű magas karotin-tartalmából adódik. A clotted cream csak rövid ideig tartható el, így nehezen szállítható, s  emiatt Nagy-Britannián kívül nemigen találkozhatunk vele.

Fülöp-szigetek – Sorbetes

A hasonló név ellenére nagyon különbözik a szorbétól. Leginkább az utcán árulják, tölcsérben.

Története: Amikor az első jeges finomságokat megismertette velük a Nyugat, a helyiek elkészítették a saját változatukat, amiben a tejet leginkább kókusztejjel helyettesítették. Napjainkban a sorbetest nemzeti kincsnek tekintik. Bárhol is sétálj Manila utcáin, biztosan fogod hallani az árusok csöngetését, ahogyan a portékájukra szeretnék felhívni a figyelmet.

Összetevők: kókusztej és maniókaliszt.

Tudtad? A sajtos ízesítésű a legnépszerűbb. Az árusok sót kevernek a jéghez, hogy minél kevésbé olvadjon el, miközben az utcán árusítanak.

Németország – Spagetti-fagyi

világ fagyijai_jégspagetti_németEz a gyümölcsös fagyis finomság pont úgy néz ki, mint a paradicsomos-sajtos spagetti.

Története: Manheimben készítette először Dario Fontanella 1969-ben. Olyan fagylalt kelyhet szeretett volna készíteni, ami emlékezteti olasz származására. Mielőtt igazi népszerűségre tett volna szert, állítólag sok gyerek elsírta magát, amikor desszertként spagettit kaptak.

Összetevők: Vaníliafagylalt,  eperlekvár, ami a paradicsomszószt szimbolizálja. A tetejére kókuszreszelék vagy fehér csokoládé forgács parmezán sajtként.

Tudtad? A spagetti-hatás elérése érdekében a fagyit burgonyanyomón nyomják keresztül. Az eperlekváros-vaníliás verzió a legelterjedtebb, de léteznek más ízűek is, más ízű tésztákat szimbolizálva.

Malajzia, Szingapúr – Ais kacang

világ fagyijai_ais kacang_malajzia_szingapúrA színpompás desszert neve jeges babot jelent. A feltétek nagyon sokfélék lehetnek, de a kiindulási alap mindig ugyanaz: jég és bab.

Története: Az ais kacang első verziója az 1950-es években készült el, akkor még gömb formájában. Később a jégtömbökből kézzel vágtak le darabokat. Napjainkban leginkább géppel darálják a jeget.

Összetevők: darált jég és főtt vörös bab megpakolva mindenféle finomsággal: édes kukoricakrém, zselé, szirup, diófélék, magok, tej.

Törökország – Dondurma

Egy nyúlós, sűrű fagylalt, amit nem egyszer késsel-villával esznek. Az árusok sokszor mindenféle trükköt mutatnak be az utcán, bizonyítva, hogy milyen rugalmas is a fagyijuk.

Története: Eredetileg Marasból származik, egy olyan városból, amelyet gyönyörű havas hegyek, kecskefarmok és kosborgyökér földek vesznek körül. A dondurma úgy született, hogy a helyiek megtanulták ötvözni a helyi speciális alapanyagokat. A kosborgyökér hiány miatt napjainkban megtiltották az exportját. Ezért nem találunk tradicionális dondurmát Törökországon kívül.

Összetevők: Édesített kecsketej, amit egy gyantaszerű anyaggal ízesítenek. Tartalmaz kosborgyökeret is, amit egyenesen az orchidea gumójából nyernek.

Tudtad? Alacsonyabb az olvadáspontja, mint a legtöbb fagylaltnak. 250 orchidea szükséges 1 kg kosborgyökér por elkészítéséhez.

Olaszország – Gelato

Krémes, lágy és selymes. A gelato az olasz kultúra meghatározó része. Olaszul fagyasztottat jelent, és különbözik a legtöbb fagylalttól krémességben, összetevőiben és a tálalásban.

Története: A gelato úgy született, hogy tejet öntöttek a szorbé-szerű édességekhez. A pontos eredete bizonytalan,  de a legvalószínűbb, hogy először a firenzei Bernardo Buontalenti készítette először a 16. században.

Összetevők: a legfontosabbak a tej és a cukor. A klasszikus fagylaltnál több tejet és kevesebb tejszínt ill. tojást tartalmaz.

Tudtad? Magasabb hőmérsékleten tálalják, így nyeri el a lágyabb állagot, és a szánk sem fagy le.  Így sokkal jobban érezzük az ízeket. Zsírtartalma a többi fagyiéhoz képest alacsony.

Japán – Mochi fagylalt

világ fagyijai_mochi_japán

Ez egy ragadós, nyúlós tésztával bevont jégkrém, amit még a kezedben is tarthatsz, hiszen a tészta megvédi az elolvadástól.

Története: A mochi egy tradicionális, ragacsos rizs-sütemény, de a mochi fagyi ötlete viszonylag új, a Lottle vállalat készítette el először 1980-ban, azóta hihetetlen hírnévre tett szert szerte a világon.

Összetevők: a fagylalt gombócokat becsomagolják színes rizstészta lapokba, és kukoricakeményítőbe hempergetik.

Tudtad? A mochi rizs-süteményt jelent, és az újévi asztal hagyományos eleme. Különböző fagyival készítik az általában 1-2 falatnyi gombócokat.

 

Forrás: foodbeast.com

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!