
Így eszik a fagylaltot szerte a világon
A nyár a grillezés, a medencés kerti partik és természetesen a fagylalt időszaka.
Míg nálunk leginkább gombóc formájában találkozunk vele pohárban vagy tölcsérben, addig a világ számos országában egészen másképp értelmezik ezt a hideg finomságot.
Így néz ki a fagylalt a világ különböző tájain:
USA-Fagyos joghurt
A frissítő és ízletes fagyos joghurt jellemzően alacsonyabb zsír tartalmú. Általában mindenféle finomsággal együtt fogyasztják: gyümölcs, szirupok, diófélék, színes cukorkák.
Története: Frogurt néven először a keleti parton jelent meg, az 1970-es években. Kezdetben nem aratott zajos sikert.
Alapanyagok: tartalmaz tejet és cukrot, de jellegzetes ízét a benne lévő joghurt kultúrától kapja.
Tudtad? Froyo néven is ismerik. Nem feltétlenül a legegészségesebb típusú fagylalt, hiszen sokszor tartalmaz kémiai összetevőket is, és nagyon sok cukrot.
India-Kufli
Legtöbbször kúp alakúra készítik, és sokkal sűrűbb, mint a fagylaltok általában. Indiában kedvelt street food, sokszor egy speciális sóval (matka) megszórva árulják.
Története: A krónikák szerint először a 16. században készítették a Munghal Dinasztina idejében. Abban az időben csak a királyi család számára volt elérhető, és a Himalájából származó jéggel készítették.
Alapanyagok: a felhasznált tejet órákig forralják. A legtipikusabb hozzávalók a pisztácia, a sáfrány és a kardamom.
Tudtad? A neve a perzsa qufliból származik, ami letakart kelyhet jelent. A többi fajta fagylaltnál kevesebb levegőt tartalmaz, és állagra leginkább a sodóra, pudingra emlékeztet.
Paletas-Mexikó
Gyümölcsből készült pálcikás jégkrém. Létezik vizes és tejes változata.
Története: az első jeges finomságokat Mexikóban a helyi vulkánok tetejéről gyűjtött hóból készítették. A spanyol hódítók irányították a jég kereskedelmét, így a paletas csak 1821-től elérhető a nagyközönség számára.
Alapanyagok: friss gyümölcsök és zöldségek, cukor, víz/tej.
Tudtad? Ez a jégkrém olyan jelentős a mexikói kultúrában, hogy még szobrot is emeltek neki Tucumbo városában. Sokszor sósak vagy fűszeresek, ami igen meglepő annak, aki lehet, először kóstolja meg.
Nagy-Britannia – Clotted cream fagylalt
Az aranysárga clotted cream az angol teadélutánok elmaradhatatlan kelléke. A fagyasztott változatát legtöbbször eperrel fogyasztják.
Története: A feljegyzések szerint a clotted cream a főníciaiak által került be Nagy-Brittaniába még i.e. 500 körül. 1998-ban a Cornish clotted cream védett márkanévvé vált. Az ilyen márkanévvel ellátott clotted cream Cornwellben készül, csak helyi termelőktől származó tejet használnak fel hozzá, a zsírtartalma pedig legalább 55%.
Összetevők: clotted cream tojással, cukor,tej.
Tudtad? Az élénk boglárka szín a cornwelli fű magas karotin-tartalmából adódik. A clotted cream csak rövid ideig tartható el, így nehezen szállítható, s emiatt Nagy-Britannián kívül nemigen találkozhatunk vele.
Fülöp-szigetek – Sorbetes
A hasonló név ellenére nagyon különbözik a szorbétól. Leginkább az utcán árulják, tölcsérben.
Története: Amikor az első jeges finomságokat megismertette velük a Nyugat, a helyiek elkészítették a saját változatukat, amiben a tejet leginkább kókusztejjel helyettesítették. Napjainkban a sorbetest nemzeti kincsnek tekintik. Bárhol is sétálj Manila utcáin, biztosan fogod hallani az árusok csöngetését, ahogyan a portékájukra szeretnék felhívni a figyelmet.
Összetevők: kókusztej és maniókaliszt.
Tudtad? A sajtos ízesítésű a legnépszerűbb. Az árusok sót kevernek a jéghez, hogy minél kevésbé olvadjon el, miközben az utcán árusítanak.
Németország – Spagetti-fagyi
Ez a gyümölcsös fagyis finomság pont úgy néz ki, mint a paradicsomos-sajtos spagetti.
Története: Manheimben készítette először Dario Fontanella 1969-ben. Olyan fagylalt kelyhet szeretett volna készíteni, ami emlékezteti olasz származására. Mielőtt igazi népszerűségre tett volna szert, állítólag sok gyerek elsírta magát, amikor desszertként spagettit kaptak.
Összetevők: Vaníliafagylalt, eperlekvár, ami a paradicsomszószt szimbolizálja. A tetejére kókuszreszelék vagy fehér csokoládé forgács parmezán sajtként.
Tudtad? A spagetti-hatás elérése érdekében a fagyit burgonyanyomón nyomják keresztül. Az eperlekváros-vaníliás verzió a legelterjedtebb, de léteznek más ízűek is, más ízű tésztákat szimbolizálva.
Malajzia, Szingapúr – Ais kacang
A színpompás desszert neve jeges babot jelent. A feltétek nagyon sokfélék lehetnek, de a kiindulási alap mindig ugyanaz: jég és bab.
Története: Az ais kacang első verziója az 1950-es években készült el, akkor még gömb formájában. Később a jégtömbökből kézzel vágtak le darabokat. Napjainkban leginkább géppel darálják a jeget.
Összetevők: darált jég és főtt vörös bab megpakolva mindenféle finomsággal: édes kukoricakrém, zselé, szirup, diófélék, magok, tej.
Törökország – Dondurma
Egy nyúlós, sűrű fagylalt, amit nem egyszer késsel-villával esznek. Az árusok sokszor mindenféle trükköt mutatnak be az utcán, bizonyítva, hogy milyen rugalmas is a fagyijuk.
Története: Eredetileg Marasból származik, egy olyan városból, amelyet gyönyörű havas hegyek, kecskefarmok és kosborgyökér földek vesznek körül. A dondurma úgy született, hogy a helyiek megtanulták ötvözni a helyi speciális alapanyagokat. A kosborgyökér hiány miatt napjainkban megtiltották az exportját. Ezért nem találunk tradicionális dondurmát Törökországon kívül.
Összetevők: Édesített kecsketej, amit egy gyantaszerű anyaggal ízesítenek. Tartalmaz kosborgyökeret is, amit egyenesen az orchidea gumójából nyernek.
Tudtad? Alacsonyabb az olvadáspontja, mint a legtöbb fagylaltnak. 250 orchidea szükséges 1 kg kosborgyökér por elkészítéséhez.
Olaszország – Gelato
Krémes, lágy és selymes. A gelato az olasz kultúra meghatározó része. Olaszul fagyasztottat jelent, és különbözik a legtöbb fagylalttól krémességben, összetevőiben és a tálalásban.
Története: A gelato úgy született, hogy tejet öntöttek a szorbé-szerű édességekhez. A pontos eredete bizonytalan, de a legvalószínűbb, hogy először a firenzei Bernardo Buontalenti készítette először a 16. században.
Összetevők: a legfontosabbak a tej és a cukor. A klasszikus fagylaltnál több tejet és kevesebb tejszínt ill. tojást tartalmaz.
Tudtad? Magasabb hőmérsékleten tálalják, így nyeri el a lágyabb állagot, és a szánk sem fagy le. Így sokkal jobban érezzük az ízeket. Zsírtartalma a többi fagyiéhoz képest alacsony.
Japán – Mochi fagylalt
Ez egy ragadós, nyúlós tésztával bevont jégkrém, amit még a kezedben is tarthatsz, hiszen a tészta megvédi az elolvadástól.
Története: A mochi egy tradicionális, ragacsos rizs-sütemény, de a mochi fagyi ötlete viszonylag új, a Lottle vállalat készítette el először 1980-ban, azóta hihetetlen hírnévre tett szert szerte a világon.
Összetevők: a fagylalt gombócokat becsomagolják színes rizstészta lapokba, és kukoricakeményítőbe hempergetik.
Tudtad? A mochi rizs-süteményt jelent, és az újévi asztal hagyományos eleme. Különböző fagyival készítik az általában 1-2 falatnyi gombócokat.
Forrás: foodbeast.com