Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hygge – dán tanácsok a boldog élethez

2018. december 26.

Az élet élvezetéhez, az otthonos és meghitt környezethez nincs szükség semmi elérhetetlenre. A „jóllét”, a meghittség és az elégedettség egyszerű, hétköznapi tevékenységekkel, tárgyakkal is megteremthető – vallják a dánok. Higgyünk nekik, hiszen évek óta ők a legboldogabb nemzet a világon, pedig Dánia nem a magas napsütéses óraszámairól ismert. Itt a szabadság ideje, váljunk egy kicsit dánná, és éljük át a hygge életérzést!

 

A hygge története

A komfortos életmód az 1800-as évek eleje óta központi eleme a dán kultúrának, ekkor jelent meg a kifejezés először nyomtatásban. A dán élet – és egyben nemzeti identitás – része, a világ többi pontján pedig népszerű életmódtrend. A britek 2016-ban, az amerikaiak 2017-ben kaptak rá teljesen, mostanra az Instagramon 4,2 millió poszt született #hygge hashtaggel.

 

Milyen a hygge életmód?

Egy kényelmes szabadidőruha lehet hygge? Igen, elvégre a dán szó (hyggebukser) olyan nadrágra utal, amelyben soha az életben nem mennénk emberek közé, ám otthon gyakorlatilag nem vesszük le, annyira kényelmes. Persze jóval többről van szó, mint egyetlen ruhadarabról, nézzük, mi minden lehet még hygge!

Gyertyák: ha megkérdezünk egy dán embert, valószínűleg azt fogja mondani, hogy a pislákoló, illatos gyertya a legfontosabb kellék, ha hygge atmoszférát szeretnénk teremteni otthonunkban.

Kandalló: nincs is kellemesebb, mint bekucorodni a kandalló vagy cserépkályha mellé egy hideg téli estén.

Kötött plédek: valami puha, amibe bevackolhatjuk magunkat elengedhetetlen, éppen úgy, mint a túlméretezett (oversize) pulcsik és zoknik. Igazából bármi jöhet, ami kötött és puha.

Házi sütik, comfort food (laktató, melengető ételek, amelyek az otthon ízeit idézik fel), forró italok: mondani sem kell, az étkezés is nagyban hozzájárul a komfortfokozat növeléséhez. Dániában számos étterem is követi egyébként ezt a koncepciót.

 

Mi az, ami nem hygge?

Egész nap a telefonunkat bámulni. Ez bizony a legkevésbé sem hygge dolog… A televízió rendben van, de inkább próbáljuk pár barátunkat áthívni egy közös filmnézésre, hiszen a hygge egyik kulcsa maga az együttlét.

Téli álmot aludni a lakásban. Otthon könyvet olvasgatni egy bögre forró csoki társaságában hygge, hiszen „értelmes, aktív” időtöltés, de fontos kimozdulni is a lakásból. Például hosszú sétára indulni a barátainkkal, családunkkal.

Szigorú szabályok követése a mindennapokban. Ahogy a skandináv dizájn, úgy a hygge is az egyszerűségre, letisztultságra törekszik, de nem sarkosan. Igen, az életérzéshez az a bizonyos második szelet süti is hozzátartozik.

Azért vásárolni egyébként szükségtelen tárgyakat, hogy trendik legyünk. A hygge inkább szól az életérzés és az erre jellemző atmoszféra megteremtéséről, mint a tárgyhalmozásról. Nem a sok drága lakberendezési kiegészítőtől fogjuk megkapni az érzést.

 

Ha szimpatikus a dánok elmélete, próbáljuk apró lépésenként bevezetni az életünkbe, erre kifejezetten alkalmas a nyugodtabb, békésebb karácsonyi időszak. Örüljünk az élet apró dolgainak, tudjunk kikapcsolódni! Ne zsörtölődjünk a hideg téli idő miatt, inkább gyújtsunk meg pár gyertyát, és egy csésze tea mellett olvassuk el azt a könyvet, amely már hónapok óta várakozik az éjjeliszekrényünkön. És vegyük fel a telefont, egy baráti meghívás nem kerül semmibe.

 

Forrás: Country Living

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Így kezdj bele az életmódváltásba

Így kezdj bele az életmódváltásba

Íme Zabkásakirálynő tuti tanácsai
Mikor és mit esznek a dánok?

Mikor és mit esznek a dánok?

Ebédre például sokszor "csak" szendvicset
Mit isznak Dániában?

Mit isznak Dániában?

Legkisebb skandináv ország ellenére, nagy gasztronómiai kultúrával bír Dánia. A legtöbb alkohol receptje középkori eredetű, és ma is fontos kulturális szerepet tölt be.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!