Húst pároltál? Ki ne dobd a megmaradt folyadékot!
2021. July 29.Profi szakácsok vallják, hogy ez a bizonyos pároló folyadék gyakorlatilag valamiféle folyékony arany, hiszen minden finomabb lesz tőle, amivel csak kapcsolatba kerül.
A pároló folyadék akkor keletkezik, amikor egy nagyobb darab húst egészen kis folyadékban párolunk meg. A megmaradt folyadékot semmiképpen se dobjuk ki, hiszen megfelelően tárolva sokáig eláll, és nagyon sok mindenre fel tudjuk használni.
Hogyan tároljuk?
Hosszabb tárolás esetén a legjobb, ha lefagyasztjuk. Ehhez hagyjuk a folyadékot szobahőmérsékletűre hűlni, majd szűrjük le a zsírt a felszínéről, és töltsük jégkockatartóba. Amint megfagyott, tegyük át egy dobozba vagy zacskóba. Egy-egy kocka elegendő lesz egy étel felturbózására.
Mire használhatjuk?
Ha gabonafélét főzünk, dobjunk a főzővízébe egy fagyasztott kockát. A rizottó vagy egy ázsiai jellegű rizses étel is sokkal gazdagabb ízvilágú lesz, ha így készítjük el.
A hüvelyesek, bár rendkívül egészségesek, önmagukban sokszor sajnos eléggé íztelenek. Adjunk ezekhez is egy-egy kocka „esszenciát”, ezerszer finomabbak lesznek! Ezeken túl használhatjuk húsok vagy tésztaszószok alapjául, illetve készíthetünk belőle mártogatósokat és marinádokat is.
Forrás: the spruce Eats