Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Húst pároltál? Ki ne dobd a megmaradt folyadékot!

2021. July 29.

Profi szakácsok vallják, hogy ez a bizonyos pároló folyadék gyakorlatilag valamiféle folyékony arany, hiszen minden finomabb lesz tőle, amivel csak kapcsolatba kerül.

A pároló folyadék akkor keletkezik, amikor egy nagyobb darab húst egészen kis folyadékban párolunk meg. A megmaradt folyadékot semmiképpen se dobjuk ki, hiszen megfelelően tárolva sokáig eláll, és nagyon sok mindenre fel tudjuk használni.

Hogyan tároljuk?

Hosszabb tárolás esetén a legjobb, ha lefagyasztjuk. Ehhez hagyjuk a folyadékot szobahőmérsékletűre hűlni, majd szűrjük le a zsírt a felszínéről, és töltsük jégkockatartóba. Amint megfagyott, tegyük át egy dobozba vagy zacskóba. Egy-egy kocka elegendő lesz egy étel felturbózására.

Mire használhatjuk?

Ha gabonafélét főzünk, dobjunk a főzővízébe egy fagyasztott kockát. A rizottó vagy egy ázsiai jellegű rizses étel is sokkal gazdagabb ízvilágú lesz, ha így készítjük el.

A hüvelyesek, bár rendkívül egészségesek, önmagukban sokszor sajnos eléggé íztelenek. Adjunk ezekhez is egy-egy kocka „esszenciát”, ezerszer finomabbak lesznek! Ezeken túl használhatjuk húsok vagy tésztaszószok alapjául, illetve készíthetünk belőle mártogatósokat és marinádokat is.

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!