Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Húst pároltál? Ki ne dobd a megmaradt folyadékot!

2021. július 29.

Profi szakácsok vallják, hogy ez a bizonyos pároló folyadék gyakorlatilag valamiféle folyékony arany, hiszen minden finomabb lesz tőle, amivel csak kapcsolatba kerül.

A pároló folyadék akkor keletkezik, amikor egy nagyobb darab húst egészen kis folyadékban párolunk meg. A megmaradt folyadékot semmiképpen se dobjuk ki, hiszen megfelelően tárolva sokáig eláll, és nagyon sok mindenre fel tudjuk használni.

Hogyan tároljuk?

Hosszabb tárolás esetén a legjobb, ha lefagyasztjuk. Ehhez hagyjuk a folyadékot szobahőmérsékletűre hűlni, majd szűrjük le a zsírt a felszínéről, és töltsük jégkockatartóba. Amint megfagyott, tegyük át egy dobozba vagy zacskóba. Egy-egy kocka elegendő lesz egy étel felturbózására.

Mire használhatjuk?

Ha gabonafélét főzünk, dobjunk a főzővízébe egy fagyasztott kockát. A rizottó vagy egy ázsiai jellegű rizses étel is sokkal gazdagabb ízvilágú lesz, ha így készítjük el.

A hüvelyesek, bár rendkívül egészségesek, önmagukban sokszor sajnos eléggé íztelenek. Adjunk ezekhez is egy-egy kocka „esszenciát”, ezerszer finomabbak lesznek! Ezeken túl használhatjuk húsok vagy tésztaszószok alapjául, illetve készíthetünk belőle mártogatósokat és marinádokat is.

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Dolly Parton így vezet be a Dél ízeibe

Dolly Parton így vezet be a Dél ízeibe

Még szép, hogy a country-díva a konyhában is helyt áll.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.