Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mielőtt szétkapnád a konyhát, segítünk!

Tökéletes ételek csak tökéletesen felszerelt konyhában születhetnek. Ez egyrészt nem igaz, másrészt van az a helyzet, hogy a konyha ugyan kicsit biceg, de főzni kell.
2016. március 27.

Mi a közös a kölcsön kapott családi nyaralóban, egy legénylakásban és a frissen kivett albérletben? A hiányosan felszerelt konyha. Nyilván nem ez az a helyzet, amikor érdemes belevágni a boeuf bourguigon kivitelezésébe, de sok minden megoldható ha elég nyitottak és újító szelleműek vagyunk.

Bornyitó

A folyamatosan fogyó, és ebből kifolyólag dráguló, parafa miatt egyre elterjedtebbek a csavarzáras borok, de azért vannak még bohém lelkű borászok, akik nem engednek a parafából. Ha nincs bornyitónk alkalmazhatjuk a jól bevált fakanalas módszert, de ha fakanál sincs, akkor mint az alábbi videóban is látható, egy függőleges fallal is megoldható a kérdés.

 

Fedő

A fedő nagy találmány. Nem csak benntartja az ételekben az illatokat és a nedvességet, de használatával energiát és időt spórolhatunk meg. Ha épp nincs fedőnk, helyette használhatunk alufóliát. Kevésbé környezetbarát, de vészhelyzetben megteszi. Tányért viszont tilos erre a célra használni, mert a hő hatására megreped. Ezen szabály alól természetesen kivételt képez a kihűlt étel hűtős tárolása.

Húsklopfoló

Bár megoszlanak a vélemények a húsok klopfolásának szükségességéről, de ha igényünk van rá és épp nincs klopfolónk, akkor jöhet a kalapács. Nem tökéletes megoldás, de azért valami. Ha kalapács sincs, akkor erre is használhatunk boros üveget (a palackot függőlegesen tartva), de legyünk nagyon óvatosak. És ahogy a normál klopfolásnál is érdemes nylon zacskóba dugni a húst, hogy ne terítsenek be mindent a szétrepülő kis húscafatok, ezen helyzetben ez fokozottan ajánlott, ahogy az eszköz előkészítő mosása és a finom mozdulatok is.

Shakerkichen tools_2

Mi tehetne csodásabbá egy nyári délutánt mint egy finom jegeskávé? A hozzávalók minden konyhában megtalálhatóak shaker helyett pedig nyugodtan használjunk egy befőttes üveget, természetesen rátekert tetővel.

Sörnyitó

Az igazán rutinos legények pontosan kivitelezve nyitják ki a sörösüveget egy járdaszegélyhez csapott mozdulattal, a többedik sör után pedig akár a fogukkal is lekapják a kupakot. Az első megoldás komoly rutint kíván, míg a második egy nagyszerű fogorvost, így ezek helyett javasoljuk a használaton kívüli recés szélű lakáskulcs használatát. A kulcs recéjét illesszük a kupak alá és feszegessük körbe a kupakot. Kell hozzá még türelem és kitartás, de az eredmény nem marad el.

Sodrófa

A sodrófa lényege, hogy legyen egy hengeres, görgethető tárgyunk, ami az erőkifejtést is jól bírja. Ezen elvárásoknak pedig teljesen eleget tesznek a boros és sörös üvegek, a sima oldalú termosz és koktél shaker.

Tésztaszűrő

A tésztaszűrő lényege, hogy elválasszuk a főtt dolgot a víztől, amiben főztük. Ez megoldható oly formán is, hogy a lábashoz illeszkedő méretű fedőt ferdén betámasztjuk a lábos belsejébe és így kezdjük el leönteni a vizet. A szűrőhöz mérhető tökéletes eredmény sajnos nem garantálható, de ha mégis ez a cél, akkor konzultáljunk kollégiumot megjárt ismerőseinkkel, ők biztos, hogy számtalan fortéllyal bírnak ezen a téren. És kézre vigyázni!

Zöldséghámozó

A zöldség- és krumplihámozó hiánya fölötti kesergést magunk sem gondolhatjuk komolyan, ha van egy rövidpengéjű, éles késünk. Na, ugye.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A konyha kései

A konyha kései

A késekről még azok is szeretnek elmélyülten komolyakat mondani, akik amúgy nemigen használják őket (és most nem a séfekre gondoltunk), sőt ahogy mondjuk órát tudnak gyűjteni a rajongók, úgy késeket is rendelnek a világ minden tájáról. Férfias játékok.
Vágni kell! - de milyen deszkán?

Vágni kell! - de milyen deszkán?

Konyha nincsen vágódeszka nélkül. De miből legyen az a deszka?
Háztartási kötöző egyszerűen

Háztartási kötöző egyszerűen

Sokan talán emlékeznek Bridget Jones esetére a kék levessel – amit egy kék spárga színezett meg, mert nem talált jobb kötözőt. Neki is ajánljuk Pataky Péter ötletét, amit ő a csirke lábainak összekötözésére használ, de zöldfűszereket is össze lehet fogni vele.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?