Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: ©shootdiem/123RF.COM

Hosszú hajat szeretnél? A rizs erjesztett leve a rekorder ázsiai nők tippje!

A Kínában élő yao asszonyok életükben egyszer vágnak csak hajat.
2021. október 27.

Az egy főre eső legtöbb haj a yao nemzetiség Huangluo nevű falvában található, akik a természetes fodrászat hívei. Olyannyira, hogy életükben egyszer vágnak csak hajat, és ami mennyiséget cipelnek előtte és utána a fejükön, az bizony gondos ápolást kíván. Ők nem az olívaolaj-méz-kókusz háromszögben gondolkodnak, hanem jóval egyszerűbb és olcsóbb módszerrel tartják rendben tincseiket. A legtöbb nőnek 140 centi hosszúra is megnő a copfja, és nem nagyon őszülnek, hanem ragyogó sötét marad a hajuk tónusa. A dús frizura hagyományosan a jólét, bőség, hosszú élet és szerencse szimbóluma, melyet különböző módokon hordanak, attól függően, hogy milyen a családi állapotuk.

18 éves korukban ejtik meg életük egyszeri nyírását: a levágott hajat a nagymamájuknak ajándékozzák, amit majd nászajándékként visszakapnak. Ezt a tincset hordhatják is az azóta kinőtt hajukhoz tűzve, ám ettől csak dúsabbnak látszik a kontyuk, de az igazi növekedésre nem garancia. Ami viszont igen, az a rizs főzővize, akár érlelve is – ezt a trükköt több keleti uralkodónő is ismerte. A zavaros, nyákos folyadék, ami a szűrés után visszamarad, erjesztéssel még hatékonyabb: nyolc különböző aminosav található ugyanis benne. A fehérje és a keratin-termelés felpörög, mert E-, C- és B-vitaminokat is kap a fejbőr. Erős és fényes is lesz ezen összetevőktől a haj, és a korpának szintén búcsút mondhatunk a rizskúra hatására. Az inozit nevű szerves vegyület rugalmassá és ellenállóvá teszi a szálakat, ami a hajformázó szerek használóinak külön jó hír.

Tehát ha legközelebb rizset főzöl ebédre, akkor öntsd le róla majd a fölös vizet, és a kihűlt léhez cseppents egy kicsit a kedvenc esszenciális olajodból. Samponozd be a hajad, majd öntsd rá a rizs levét, és negyedóráig hagyd a fejeden, miközben lágyan masszírozod a hajadat. Végül hűvös vízzel öblítsd le a masszát. Ha inkább erjesztenéd előbb a rizsvizet, akkor áztass be 15 percre a tiszta szemekből egy csészényit. Időnként keverd fel, majd szűrd palackba a levet. Hagyd egy napig lezárva szobahőmérsékleten – ekkor már elindulnak az érési folyamatok. Majd fazékban forrald fel, aztán hűtsd le a levet, amihez pár csepp levendula vagy teafa olajat is adagolhatsz. Ezt a verziót sampon helyett használd, és gyengéden dörzsöld be a fejbőrbe, illetve a hajad teljes hosszába. A végén alaposan öblítsd ki; és akár heti háromszor is ápolhatod így a tincseidet.
A hajhossz világrekordját jelenleg Xie Quiping tartja, 5,627 méterrel. A 2004-es csúcsteljesítmény idején a kínai hölgy már 45 éve növesztette a copfját.

Perzsa

Forrás: experthometips.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!