Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hoppá, az árbocfa hajtása ehető: finom és egészséges!

Olyan kellemes hagymaillata van, hogy kamrák és templomok épülnek keleten a deszkáiból.
2021. július 27.

A brit kertekben egyre felkapottabb már a kínai árbocfa. A Toona sinensis látványra nem különösebb jelenség, ám tavasztól őszig szedhető friss rügyei nem csak illatukkal, de édes hagyma- vagy egészen marhahúsos jellegű ízükkel is elvarázsolnak. A nálunk még inkább csak arborétumokban ismert növényt távol-keleti otthonában sokrétűen használják fel: nem véletlen, hogy ráragadt a kínai mahagóni vagy cédrus becenév is. Mandarin nyelven pedig a megjelölése: xiang chun, ami a tavasz illatára utal. A pikáns, picit húsra is emlékeztető íz egy természetes kénorganikus vegyületnek köszönhető, mellyel a kártékony rovaroktól óvja zsenge hajtásait a növény. Ugyanez a vörös- és a fokhagyma védekező mechanizmusa is, mely ízvilág bizarr módon az embert pont, hogy vonzza. Így az árbocfa rügye szintén megállja a helyét a konyhában: a levesektől kezdve a ragukon és a rázva pirításon át a hirtelensültekig felhasználhatjuk. Malajziában például kifejezetten népszerű a kínai mahagónis gombaleves és a tofu is. Salátába ugyanígy tehetjük, kiszárítva pedig teát főzhetünk belőle: béta-karotin, C- és E-vitamin, kálcium- és vastartalma is jelentős. Antioxidánsként és gyulladáscsökkentőként is számon tartják, de magas vérnyomás és vércukor-gondok esetén is javallt a fogyasztása.  

A gyorsan növő, foszlósan hámló kérgű fa napos helyen akár a 25 méteres magasságot is elérheti, és a talajra sem különösebben kényes. A nyár első felében nyíló, illatfelhőt árasztó fehéren csüngő virágait a méhek is szívesen látogatják; termése tojásdad tok. A flamingó fantázianéven futó alfaj rózsaszínes hajtásokat növeszt, melyeket ízletesebbnek tartanak a zöld társaiknál. Mahagóniszerű, vöröses színű deszkái bútorkészítésre alkalmasak, de elektromos gitárok alapanyagául is szolgálnak. Kamrák polcai és templomok gyakran ebből a faanyagból készülnek, mivel a jellegzetes, finom illat távol tartja a kártevőket. Észak-Európában is megél, a telet jól viseli, nyáron viszont gondoskodjunk a kellő vízellátásáról.

Perzsa

Forrás: theguardian.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

20 ázsiai étel házilag

20 ázsiai étel házilag

A kedvenc ázsiai éttermeinkben kapható ételeket házilag is könnyedén el tudjuk készíteni. Csupán a különleges hozzávalókat kell hozzájuk beszerezni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.