
Hónapos retek, az igazi tavaszhírnök
2019. március 5.Bár gyakorlatilag egész évben beszerezhető, mégis a tél végéhez és a tavasz kezdetéhez kötjük a színpompás, vitamindús hónapos retket. Már az ókorban is termesztették, sőt gyógyszerként tekintettek rá, és hatalmas tisztelet övezte. Több fajtája létezik, de a hónapos retek az, amely az év legkorábbi szakaszában megjelenik a piacon.
Gazdag C-vitaminban, ez a tulajdonsága kifejezetten szerencsés a tél végi időszakban, szervezetünk megcsappant vitaminraktárait remekül feltölthetjük retekkel. Segíti az emésztést, gombaölő, antibakteriális hatású, ezek a tulajdonságai a megfázásos tünetek megelőzésében és kezelésében is segíthetnek. Rossz evőknél is érdemes bevetni étvágynövelő képessége miatt.
„Reggel méreg, délben étek, este orvosság” – tartja a mondás. Igazságalapja természetesen ennek a népi „hiedelemnek” is van: éhgyomorra fogyasztva az érzékenyeknél gyomorirritációt válthat ki, ebben magas illóolaj-tartalma a ludas. Jobb úgy fogalmazni, hogy ehető valamennyi napszakban, de reggelire mindenképpen péksüteménnyel, más zöldségekkel, sajttal együtt fogyasszuk.
A reteknek nem csupán a gumóját, hanem a leveleit és a csíráját is felhasználhatjuk a konyhában. A csírát szórhatjuk szendvicsek tetejére vagy salátákba, leveléből pedig pesztót készíthetünk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a friss leveleket fokhagymával és tetszőleges olajos maggal (például dióval, mogyoróval vagy fenyőmaggal) és fokhagymával összezúzni, reszelt parmezánt adni hozzá, végül annyi olívaolajat csorgatni bele, hogy krémes állagot kapjunk. Tésztával vagy gnocchival összeforgatva tálalhatjuk, persze a feltétekről se feledkezzünk meg!
Ha levesre vágyunk, a retek leveléből burgonyával dúsítva, majd tejszínnel krémesítve krémlevest is főzhetünk. Sőt a retek főzeléknek sem utolsó, például karalábéval és currys fűszerezéssel vagy sok-sok snidlinggel.
A retek gumója fogyasztható nyersen, pici sóval ízesítve a legfinomabb. Tehetjük szendvicsekre – akár karikázva, akár retekvajként –, a húsvéti sonkatál elengedhetetlen része, de a tavaszias saláták sem az igaziak retekkarikák vagy retekcikkek nélkül. Készíthetjük hússal vagy a tzatzikiben megszokott kígyóuborkát is felcserélhetjük retekre. Jól áll neki a korianderes-fetás ízvilág.
Savanyíthatjuk bor- vagy rizsecetes marinádban, az egyik legfinomabb pedig sütve. A megtisztított, egészben hagyott gumókat kakukkfűvel (vagy csak úgy magában), olívaolajjal és sóval tegyük sütőtálba, majd forró sütőben süssük puhára. A zsenge gumókat vajon, serpenyőben is elkészíthetjük.