Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan válasszak új mobiltelefont?

2023. június 16.

Egy új mobiltelefon kiválasztása nem könnyű feladat, különösen akkor, hogyha keveset tudunk az okoseszközök technológiai hátteréről. Ma már termérdek más típusú, márkájú és árfekvésű készülék van a piacon, ami csak még tovább nehezíti a vásárlási folyamatot. Cikkünkből most lépésről lépésre megismerheted azokat a tippeket és szempontokat, amik személyre szabottan segítenek leszűkíteni a lehetőségek listáját. (x)

#1 Ismerd meg az operációs rendszerek sajátosságait!

Egy új telefon vásárlásakor a legtöbben márka és küllem alapján választanak készüléket. Bár ezek a szempontok is fontosak, mégis csak azt mondhatjuk, hogy harmadrangúak a megfelelő működéshez szükséges operációs rendszer típusához képest. Tehát, amit már a kezdetek kezdetén mérlegelned kell, hogy Androidos vagy iOS-es okoseszköz mellett teszed le a voksodat. Ennek eldöntésében a két operációs rendszer sajátosságai segítenek, amiket mindenképp a személyes preferenciáidhoz kell igazítanod. (Például: melyiket könnyebb használnod, melyik biztonságosabb számodra, stb.)

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a könnyű használat szempontjából az iOS remekel, míg az Android a testre szabható, változatosabb működésben jár az élen. Az Apple iOS egyszerű, de nagyszerű élményt kínál, ami elsősorban a más Apple-eszközökkel való könnyű integrálhatóságában, gyors és időben érkező frissítéseiben mutatkozik meg. Emellett az iOS-eszközök általában hat évig támogatottak a főbb szoftverfrissítések tekintetében is, ami sokkal jobb lehetőség, mint amit a legtöbb Android-gyártó kínál.

Az iOS hátránya viszont, hogy végig az operációs rendszer kinézetére és hangulatára leszel korlátozva – a testreszabhatósága messze elmarad az Androidétól. Továbbá a hardveres választék tekintetében is korlátozottak a lehetőségeid: mivel az iOS kizárólag iPhone-on érhető el, ezért értelemszerűen csak Apple-készülékkel tudod használni. Androidnál ilyesmitől nem kell tartanod, bármilyen más márkájú, árkategóriájú okoskészülékkel, a teljesség igénye nélkül – Samsung, Huawei -, de Xiaomi telefonnal is kompatibilis.

#2 Forma vs. funkció

Az okostelefonokat elsősorban a kiemelkedő dizájnjellemzőik alapján értékesítik. Az exkluzív színek, felületek, kijelzőtípusok (pl.: összehajtható) mindenkit hamar elvarázsolnak, de mi akkor is azt mondjuk, hogy a stílust érdemes a döntési fázis legvégére hagyni. Például hiába tetszik a forma, hogyha egyébként nem komfortos a mindennapos használata. Ezért új mobil vásárlásakor ne csak azt nézd, hogy mennyire szép a telefon, hanem vedd is a kezedbe, tedd a zsebedbe, tehát próbáld ki olyan helyzetekben, amikben biztos, hogy szükséged lesz rá.
Ha ezzel megvagy, a telefon anyagát is vedd górcső alá. De hogy miért? Mert a legtöbb csúcskategóriás telefon manapság üvegből készül – ami persze jól néz ki -, de nagyon csúszós, ezért ha elejted vagy véletlenül hozzávágod valamihez könnyen megreped. Emiatt a “krónikus telefondobálóknak” inkább a műanyag verziókban célszerű gondolkodniuk. Bár ezek a fajták kevésbé tűnnek prémium minőségnek, cserébe tartósabbak és még olcsóbbak is.

#3 Mérd fel, hogy mekkora kapacitást vársz el a telefontól!

Az okostelefonok teljesítményét nagymértékben befolyásolja, hogy mekkora RAM- és tárhelykapacitással rendelkeznek, így egy új mobil felvásárlása előtt ez is fontos kiindulási pont lehet. Ha állandóan multitaskingolsz, ajánlott például nagyobb RAM-mal rendelkező készülék mellett döntened. A 8 GB-os verziókkal már biztosan jól jársz, de ha csak alkalmanként veszed kezedbe a telefont, 6 GB RAM-mal is tökéletesen elboldogulsz majd.

Ami a tárhelyet illeti, a mai készülékeket nagyon különböző kapacitású (64 GB, 128 GB, 256 GB és 512 GB) alaptárolóval árulják. Akik állandóan fotóznak, videóznak vagy kismillió appot használnak egyszerre, azoknak a minél nagyobb tárhellyel rendelkező okostelefonokat ajánljuk. Bár a személyes dokumentumok tárolására felhőalapú tárhelyet is igénybe lehet venni, ezek használatáért külön havidíjat kell fizetni.

Ezért a döntéshelyzet előtt nagy segítség, hogyha megnézed az előző telefonod paramétereit, és leellenőrzöd, hogy továbbra is elégséges-e egy hasonló tulajdonságokkal bíró okoseszköz vagy sem.

Ha jól priorizálod az igényeidet, nem tudsz melléfogni

Egy okostelefon kapcsán 1000+1 igény felmerülhet. Cikkünkben elsősorban a legfőbb technikai szempontokat gyűjtöttük össze, de egy új mobil kapcsán ugyanilyen fontos lehet még a kamera vagy a kijelző minősége, az akkumulátor kapacitása, és így tovább. Ezért a legjobb, hogyha a választás előtt összeírod a legfőbb prioritásokat (a magánéleted és a munkád nézőpontjából is), és azok alapján mérlegelsz.

Partner tartalom (x)

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!