Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan tüntetheted el az idegesítő vízcsepp foltokat?

Téged is bosszantanak a mosogatóban vagy egyéb vizesblokkokon megjelenő vízcsepp foltok?! Nem vagy vele egyedül! Mutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg tőlük! 
2021. április 25.

Mi is az a vízkő?

A vízkő tulajdonképpen az ivóvízben található ásványi anyagok lerakódása különböző felületekre. Amint megnyitjuk a csapot, az abból kiáramló víz mindenhol otthagyja a nyomát. Ráadásul a műanyag felületek még könnyebben vízkövesednek és ezek tisztítása még sokkal körülményesebb/nehezebb, mint az üvegé. 

Megelőzés

Egy jó vízszűrű sok mindenre megoldást jelenhet. Egyrészt tisztábbá, egészségesebbé varázsolja az ivóvizet, másfelől, mivel az így keletkező víz már nem tartalmaz annyi ásványanyagot, gyakorlatilag nem keletkezik vízkő, ami foltot hagyhatna. 

Léteznek továbbá külön erre a célra készült termékek, amelyekkel ha bevonjuk az adott felületet, megakadályozza a lerakódást. 

Mosogatótálca esetén további megoldást jelenthet, ha mosogatás után egy száraz ronggyal azonnal áttöröljük az érintett felületet. 

Megoldás

Természetesen rengeteg vízkőoldó található az üzletek polcain, de ezek rendszerint nagyon erős vegyszereket tartalmaznak, ezek hosszú távon rongálják a vizesblokkokat, ráadásul sokszor nem is indokolt a használatuk. Nem ritkán elég, ha egy szimpla 20%-os ecetes szivaccsal átdörzsöljük a nemkívánatos foltokat. Hagyjuk pár percig hatni, majd öblítsük le és azonnal töröljük szárazra! Ugyanezt megcsinálhatjuk sütőporral is, sőt! A sütőpor és az ecet elegye annyira erős, hogy akár még a lefolyók tisztítására is alkalmas. (Azonban vigyázzunk; ez intenzíven habzik, és az így keletkező gőzt beszívni sem túl kellemes.)

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.