Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hogyan lettem ételstylist?

Marton Adrienn kulisszatitkokat is elárul
2016. augusztus 14.

Sokan kérdezik tőlem, hogy hol tanultam az ételstylist szakmát, és hogy egyáltalán mit is takar ez a dolog. Míg az iskolában a többórás főzések végén minden osztálytársam már csak arra várt, hogy megehesse az elkészült fogásokat- ugyanis sokszor ebédelni sem volt időnk- addig én még sokszor akár 1 órát is elbíbelődtem a díszítésükkel.

Adrienn_Hogyan lettem ételstylistElőször magazinokból inspirálódtam, vettem fotós felszerelést, különböző kellékeket, de úgy éreztem mindez nem elég. A diploma megszerzése után, megkérdeztem a tanáraimat, hogy mégis merre induljak el, ha ez az irány kimondottan érdekel. Azt mondták erre nincsen külön iskola, csakis gyakorlatban, híres ételstylistok mellett tudom ellesni a szakmai fogásokat. Így elkezdtem leveleket küldözgetni… 50 emberből végül 3 jelzett vissza, és köztük volt Denise Vivaldo is, aki többek között olyan ismert embereknek készített nagyszerű ételeket, mint George H. W. Bush, Ronald Reagan és Károly walesi herceg. Igazi őstehetség, az ő könyvéből tanultunk az iskolában, így hatalmas megtiszteltetésnek éreztem ezt a lehetőséget.


Két napos kurzussal kezdtük, ahol megtanította az alapokat. Egy-egy reklámhoz használt ételfotó során szinte sohasem az igazi étellel dolgoznak az ételstylistok, hiszen a többórás fotózás, forgatás alatt az teljesen összeesne. Éppen ezért elég érdekes trükköket kell bevetni ahhoz, hogy az illúzió megmaradjon. Egy csodálatosan grillezett húshoz például a nyers húst bekentünk cipőpasztával, majd hajsütővel rásütöttünk. Az amerikaiak egyik kedvencét a panírozott húsgolyókat, vagyis a meatballs-t egy bepanírozott pingpong labdával imitáltuk.
Egy müzli reklámnál a tej helyett folyékony ragasztót tettünk a müzli alá, hogy a forgatás végére se süllyedjen le.

A kreativitás mellett az ilyesfajta munka rengeteg kitartást és precizitást is igényel. Egyik nap egy tálat habszivaccsal töltöttem meg, majd szemöldökcsipesszel rakosgattam bele a fehér babokat, úgy hogy mindig csak a legtökéletesebb szemek kerülhettek a tálba, a legszimmetrikusabb elrendezésben. A fotókon csodálatosan mutatott, de senki sem gondolná, hogy 3 óra munka volt mögötte.

Hogyan lettem ételstylist 1_mod

Nagyon sok dolgot megtanultam Denise-től, ami egy dizájnos tálaláshoz szükséges, azonban én sokkal jobban tiszteltem annál az ételt, mint, hogy ebbe az irányba induljak el. Nálunk a családban az étkezések igazi generációkat összekovácsoló hatással bírnak. Én az ételeimmel szeretek örömet okozni másoknak, éppen ezért a nehezebb utat választottam és az általam ténylegesen megfőzött finomságokat kezdtem el a tanultak alapján dekorálni, beállítani, fotózni.

Az egyetlen trükk, amit alkalmazok, hogy fotózás előtt vízzel kicsit fényesebbé varázsolom az elkészült ételt, amit utána jóízűen meg is ehetünk.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kávéőrület – Bemelegítés

Kávéőrület – Bemelegítés

Afrika üde, citrusos és florális, Dél-Amerika fás, csokoládés, diós, Ázsia kekszes, szirupos, vajas és fűszeres – valahogy így hangzik a kávék ízvilágának sztereotip leosztása. Persze mi alaposabban ránéztünk a kávék nagy családfájára, sorozatunk első darabjában melegítsük együtt az ízlelőbimbókat!
Magyar ízek Párizsban

Magyar ízek Párizsban

A párizsi őszben sok jó történik, idén pedig megannyi magyar árnyalata is adódott. A Museé d'Orsay-ban ugyanis a napokban nyílt meg az Allegro Barbaro. Béla Bartók et la modernité hongroise 1905-1920 című kiállítás, ami a múzeum éttermét pedig arra inspirálta, hogy magyar menüt kínáljon a vendégeknek.
Firenzei séta

Firenzei séta

Számtalan hely vállalkozik arra Firenzében, hogy jó áron és megbízható minőségben szolgálja ki a vendégeket. Ezúttal direkt nem tértünk le a nagy ösvényekről, merthogy még ott is szinte lehetetlen mellényúlni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!